Afbeelding

Begin 2017 ouderavonden over scholenfusies

Nieuws

EASTERMAR/JISTRUM/NOARDBURGUM/TYTSJERK - Acht basisscholen in vier dorpen gaan mogelijk fuseren, waarbij 'openbaar' en 'christelijk' onder één dak komen, maar de ideologische 'richting' gerespecteerd blijft.

'Openbaar' en 'christelijk' samen?

Het gaat om de 'openbare' en 'christelijke' basisscholen in Eastermar, Jistrum, Noardburgum en Tytsjerk. Een defInitief besluit over de fusies is echter nog niet genomen. "Earst folgje der âlderjûnen, yn jannewaris en febrewaris. Formeel is it draachflak foar fúzjes noch net metten. Mar der hawwe al ferskillende gesprekken west. By de iene skoalle is de need ek heger as by de oare, ôfhinklik fan it tal learlingen", legt Jan Sijtsema van pcbo Tytsjerksteradiel uit.

Er is geen planning in tijd gemaakt, zegt Sijtsema. Eerst zal er draagvlak moeten zijn van ouders en medewerkers, voor er vervolgstappen gezet worden. Ook is in met name Tytsjerk en Jistrum financiële medewerking van de gemeente nodig voor (ver-)nieuwbouw. "Dat ferget ynvestearrings fan de gemeente, mar op termyn wurde eksploitaasje en ûnderhâld goedkeaper as no, as der yn dy doarpen ien skoalle oerbliuwt."

In bijna alle dorpen vindt men het belangrijk dat er een goede onderwijsvoorziening blijft. In de kleinere dorpen realiseert men zich, dat dit in de toekomst alleen mogelijk is door een fusie tussen de beide scholen in een dorp. De besturen van OPO Furore en PCBO Tytsjerksteradiel hebben daarom besloten dat in de dorpen, waar het voortbestaan van één of beide scholen een probleem wordt, één gefuseerde identiteitsrijke ontmoetingsschool gerealiseerd kan worden.

Belangrijk is dat er plaatselijk voldoende draagvlak is om het traject van fusie in te gaan. In de kleinere dorpen komen scholen in de problemen door vermindering van het aantal leerlingen. Gemeente en besturen willen daar op een goede wijze op inspelen. Door middel van peilingen en rondetafelgesprekken in alle dorpen van de gemeente is duidelijk geworden hoe ouders, maar bijvoorbeeld ook dorpsbelangen, de toekomst van het onderwijs zien in hun dorp.

In de Trynwâlden zal verder worden samengewerkt, maar is er nog geen sprake van fusie van scholen.

Wethouder Maria le Roy (rechts) streeft naar een gemeente zonder afval. Op 16 mei spreekt ze hier over, net als de heer Goëbel van Repair Café Drachten (niet op de foto).
Geef je spullen een tweede kans?! Algemeen 4 uur geleden
Bongzilla
Amerikaanse cultband Bongzilla komt op 8 mei naar Iduna Algemeen 6 uur geleden
Anjum weer met beide benen op de kleigrond - Foto ter illustratie
Anjum weer met beide benen op de kleigrond Algemeen 7 uur geleden
De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 8 uur geleden
Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 9 uur geleden
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen 10 uur geleden
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 12 uur geleden
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen 13 uur geleden
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen gisteren
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 4 mei, 16:30
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 4 mei, 14:36
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 4 mei, 13:43
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 4 mei, 12:47