Afbeelding

Stichting Breiboezem nu ook actief in Friesland

Nieuws

Yvonne van Stekelenburg en Dora van Dijk. (Foto: Klaas Rozema)

Stichting Breiboezem nu ook actief in Friesland

BURGUM – Sinds kort is er ook in Friesland een breiteam beschikbaar van Stichting Breiboezem. Breiboezems zijn door vrijwilligers gebreide borstprotheses. Ze vormen een alternatief voor de uitwendige borstprotheses van siliconen die soms onprettig zijn, bijvoorbeeld bij warm weer of tijdens het sporten. Wie een paar wil hebben, kan ze gratis bestellen.

Door Karoline van den Donker

“We breien voor lotgenoten deze uitwendige protheses”, zegt Dora van Dijk uit Burgum. Ze is sinds kort Fries regio-coördinator voor Stichting Breiboezem. Ze wordt geholpen door Marja van Lieshout uit Leeuwarden en Yvonne van Stekelenburg uit Damwâld. Meer breisters zijn eerst niet nodig. ”We willen niet lukraak breiboezems breien, maar juist persoonlijk werken.”

Idieel initiatief
Stichting Breiboezem is een initiatief van de Brabantse Wendie Verweij en werkt geheel ideëel. Sponsoren betalen de benodigde materialen: goede zachte katoen en wasbare fiberfill.

De gebreide protheses zijn een alternatief voor de siliconenprotheses die doorgaans door het ziekenhuis worden verstrekt aan vrouwen die na hun operatie geen borstreconstructie wilden vanwege de nadelen die daaraan soms kleven.

Uitwendige protheses zijn duur. Ze worden door de meeste verzekeringen eens per twee jaar vergoed uit de basisverzekering. Echter, door het eigen risico is het in de praktijk vaak zo dat men ze toch zelf moet betalen.
“De siliconenprotheses zijn mooi. Onder een strak truitje ziet niemand dat je ‘neppers’ hebt”, zegt Dora van Dijk. “Maar ze zijn vaak ook zwaar en zweterig. Veel vrouwen ervaren nekklachten en huid-irritaties door de siliconen-protheses.”

De alternatieve breiboezems zijn via de Borstkankervereniging overgewaaid vanuit Amerika en Australië. Daar worden ze Knitted Knockers genoemd. “Ik vond het heerlijk om ze te gebruiken”, vertelt Wendie Verweij. Ze heeft er werk van gemaakt de gebreide exemplaren ook voor Nederlandse vrouwen beschikbaar te krijgen. “Overal zijn inmiddels regionale breiteams actief en we werken samen met een aantal ziekenhuizen waar de specialist mammacare naar ons verwijst.”

Plannen om commercieel te worden heeft Stichting Breiboezem absoluut niet. “Daarom is het ook zo belangrijk dat Breiboezem een beschermde naam blijft. Mensen moeten weten dat het een goed product is, dat wordt vervaardigd door vrijwilligers (veelal lotgenoten) en kosteloos wordt verstrekt aan de gebruikers.”

De stichting heeft een lange wachtlijst van breisters die zich graag zouden inzetten voor het goede doel. “Maar wij vinden het belangrijk dat we breien op aanvraag. We willen contact met de vrouw die ze bestelt. We vragen haar maat en breien de breiboezem in haar lievelingskleur”, zegt Dora van Dijk. Belangstellenden kunnen contact opnemen via breiboezem@gmail.com.

Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 4 uur geleden
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen 6 uur geleden
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 7 uur geleden
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen 8 uur geleden
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 21 uur geleden
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen gisteren
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 4 mei, 14:36
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 4 mei, 13:43
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 4 mei, 12:47
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 4 mei, 11:23
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 4 mei, 10:18
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 4 mei, 08:30
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00