Afbeelding

Lief en leed aan de Grote Hornstweg

Nieuws

Voor de restauratie van de boerderij aan de Grote Hornstweg 16 in Eastermar heeft de provincie Fryslân ruim tachtig mille subsidie beschikbaar. ‘It  Lytshûs’ (voorgrond) wordt een galerie. (Foto: Klaas Rozema)

Lief en leed aan de Grote Hornstweg

EASTERMAR – Binnen enkele dagen was aan de Grote Hornstweg in Eastermar sprake van lief en leed. Een brand zorgde in de nacht van zaterdag op zondag voor forse schade aan een loods van een bouwbedrijf. In de loods stonden caravans en paardentrailers. Een deel ervan ging verloren.

Een paar dagen eerder meldde de provincie Fryslân dat er 83.035 euro subsidie beschikbaar komt voor de restauratie van de boerderij aan de Grote Hornstweg 16, ook in Eastermar. Het is een rijksmonument.
Arjen en Aline Sprokkereef-Brouwer hebben de boerderij gekocht. “It doel is om it gehiel yn fasen te restaurearjen”, vertelt Arjen Sprokkereef. “Aline wol úteinlik it lytshûs brûke as galery. Mar earst moatte wy sjen ús hûs yn Burgum te ferkeapjen.”

Voor de restauratie van nog 32 andere gebouwen heeft de provincie Fryslân restauratiesubsidie beschikbaar gesteld. Zes daarvan staan in het huidige verspreidingsgebied van Weekblad Actief. Het gaat om de volgende zes, van de hoogste naar de kleinste subsidiebedragen:
Boerderij Vrijburgh in Drachten: 132.647 euro. Kerktoren, Tsjerkepaed 18, in Garyp: 58.404. Kop-romp-boerderij, Easterein 25 n Garyp: 47.486. Boerderij De Boskpleats, Keningswei 2, Veenklooster: 32.876 euro. (De drie laatstgenoemde gebouwen zijn rijksmonumenten).
Boerderij aan de Rengersweg 94, Oentsjerk: 30.089. Voormalige kerk, Kerkbuurt 53 in Suwâld: 29.342 euro.
Voor de 33 monumenten stelt de provincie in totaal 2,5 miljoen euro beschikbaar. Daarvan komt één miljoen uit het investeringsprogramma Wurkje foar Fryslân.

Gedeputeerde Johannes Kramer is blij met dit besluit: “It mes snijdt oan meardere kanten. It betsjut net allinnich in ympuls foar ús erfgoed en omjouwing. It komt ek de wurkgelegenheid en it restauraasje-ambacht ten goede”.

De volledige lijst staat op www.fryslan.frl/3486/monumentenzorg.
Het Prins Bernhard Cultuurfonds, heeft een subsidie gekregen van € 500.000. Via dit fonds kunnen via het Nationaal Restauratiefonds laagrentende leningen worden afgesloten voor niet-rijksmonumenten. Dit gaat om gemeentelijke monumenten, panden die op de provinciale cultuurhistorische kaart staan of beeldbepalende panden in beschermde gezichten. Dat kunnen ook woningen zijn.

Kijk voor meer informatie op https://www.restauratiefonds.nl/monumenteigenaren/financieringen/cultuurfonds-hypotheek#monumenteigenaren.

De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 5 uur geleden
Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 6 uur geleden
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen 7 uur geleden
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 9 uur geleden
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen 10 uur geleden
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 22 uur geleden
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 4 mei, 16:30
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 4 mei, 14:36
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 4 mei, 13:43
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 4 mei, 12:47
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 4 mei, 11:23
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 4 mei, 10:18
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 4 mei, 08:30