Afbeelding

“Wereldleiders, kom met klimaatplan!”

Nieuws

In Leeuwarden wordt gehamerd op het belang van goede klimaatafspraken. Aan de demonstratie doen onder anderen mee Hans van der Werf, directeur bij de Friese Milieu Federatie (links vooraan) en wethouder Isabelle Diks van Leeuwarden. (tweede rij, groene jas). (Foto: Klaas Rozema)

“Wereldleiders, kom met klimaatplan!”

DOKKUM / LEEUWARDEN – We­reld­leiders spreken sinds maandag in Parijs over het klimaat. Naar aanleiding van deze VN-klimaattop zijn overal ter wereld manifestaties gehouden, zoals afgelopen weekend in Dokkum en Leeuwarden.

Alle deelnemende landen moeten voor ‘COP21’, zoals de eenentwintigste klimaattop wordt genoemd, plannen indienen bij de Verenigde Naties om de eigen CO2-uitstoot te beperken. De verwachting is dat dit niet leidt tot internationaal bindende afspraken. “Een zwak en inefficiënt compromis”, vrezen verschillende milieuorganisaties.

Met de klimaatmanifestaties willen de organisatoren een “sterk signaal” afgeven aan de leiders: “Het is hoog tijd om tot bindende afspraken te komen.” Deelnemers aan de manifestatie vroegen winkelend publiek om op te schrijven welke boodschap ze aan de wereldleiders willen geven. “Al dy ynfolde kaart­sjes mei klimaatwinsken bring ik by Marjan Minnesma fan Stichting Urgenda. Sy jout se oan premier Rutte”, zegt Bouwe de Boer van de gemeente Leeuwarden. “Ik bin optimistysk dat der in oerienkomst útkomt”, zegt De Boer. Wie niet bij de manifestatie aanwezig was, kan zijn of haar wens kenbaar maken via de facebookpagina ‘Ik hou van Fryslân’. Met de berichten willen de organisatoren de Nederlandse onderhandelaars in Parijs ondersteunen. Burgers doen zelf al veel om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan, maar politici wereldwijd kunnen moeilijk tot stevige afspraken komen, merken de milieuorganisaties. “Het is tijd dat overheden in actie komen en klimaatverandering een halt toeroepen door met goed en duurzaam beleid te komen.”
De Klimaatmanifestatie Fryslân werd georganiseerd door politieke partijen PAL/GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, de Fryske tsjerken, (antidiscriminatiebureau) Tûmba en de Friese Milieufederatie.

 Foto ter illustratie.
Voetbal Dokkum - Anjum Algemeen 12 uur geleden
Redding van Kevin van der Meulen op een doelpoging van Rik van der Eerden
Buitenpost sprokkelt punt tegen AZSV Algemeen 13 uur geleden
Wethouder Maria le Roy (rechts) streeft naar een gemeente zonder afval. Op 16 mei spreekt ze hier over, net als de heer Goëbel van Repair Café Drachten (niet op de foto).
Geef je spullen een tweede kans?! Algemeen 15 uur geleden
Bongzilla
Amerikaanse cultband Bongzilla komt op 8 mei naar Iduna Algemeen 17 uur geleden
Anjum weer met beide benen op de kleigrond - Foto ter illustratie
Anjum weer met beide benen op de kleigrond Algemeen 18 uur geleden
De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 19 uur geleden
Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 20 uur geleden
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen 22 uur geleden
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 23 uur geleden
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen gisteren
All For One
Speciale bevrijdingsdienst in Kollumersweach Algemeen gisteren
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 4 mei, 20:33
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 4 mei, 16:30