Afbeelding

Onderscheidingen in Burdaard en Ureterp

Nieuws

Oud-wethouder Haije Talsma met lintje in het midden. Links zijn vrouw Vogel Talsma, rechts burgemeester Wil van den Berg van Ferwerderadiel. (Foto: Anneke Jager).

 

Onderscheidingen in Burdaard en Ureterp

 

Haije Talsma (62) uit Burdaard ontving vrijdag uit handen van burgemeester Wil van den Berg van Ferwerderadiel de titel Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Van 2006 tot 2014 was Talsma (CDA) wethouder van de gemeente Ferwerderadiel. Hij zette zich onder andere in voor de herstructurering van Burdaard, de Lytse Buorren in Marrum en de bouw van het woonzorgcentrum Offingaburg in Hallum. Mede hierdoor won Ferwerderadiel in 2010 de eerste Anita Andriesen Prijs.
Talsma zette zich ook in voor een duurzame gemeente en voor de Stichting Lokale Enerzjy Ferwerderadiel (LEF). Ook is hij voorzitter van de Stichting Elektrisch Varen Friesland.
Sinds 1970 is Talsma actief op kerkelijk gebied (jongerenwerk, diaken en voorzitter van de diaconie van de toenmalige Gereformeerde kerk in Burdaard).
Talsma was mede-oprichter en bestuurslid van stichting Ruurd Wiersma in Burdaard en mede-oprichter en voorzitter van stichting Molen De Zwaluw in Burdaard. Van 1986-1996 was hij raadslid en van 2000-2007 voorzitter van de Vereniging voor Protestants Christelijk Basisonderwijs in Ferwerderadiel.

Hendrik (Henk) Boersma (67) uit Ureterp is vrijdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zijn vrouw Anna Boersma-Osinga (63) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Samen zijn ze (sinds 1985) pleegouder van tien kinderen, maar beiden deden en doen nog veel meer.

Henk Boersma was diaken en ouderling van de Gereformeerde Kerk in Bolsward (1978-1988), vrijwilliger en bestuurslid bij korfbalvereniging Westergo in Bolsward, (1979-1988), lid en voorzitter van de Afdelingsjeugd-commissie en het Afdelingsbestuur Friesland van de Koninklijke Nederlandse Korfbal Vereniging (1984-1995) en lid van de PleegouderRaad van Jeugdzorg Friesland.
Hij was vrijwilliger bij en lid van de bouwcommissie en van de reünie-commissie van korfbalvereniging KV Oerterp (1990-2012).
Actief als ouderling van de Hervormde Gemeente Opsterland Noord, voorzitter van het beraad van ouderlingen (2003-heden). Vrijwilliger bij de Stichting Zorgboeren Fryslân, medeoprichter/voorzitter van de vereniging BEZINN en verantwoordelijk voor de professionalisering van deze instellingen (2007-heden).

Anna Boersma-Osinga (63) is naast pleegouder van tien kinderen: vrijwilliger bij korfbalvereniging Westergo (redactielid van het verenigingsblad, lid van de jeugdcommissie, trainer van de jeugdcommissie en begeleider van trainers) (1978-1990), pleegouder bij de STAP-cursus en voorlichter over pleegouderschap (1985-heden), vrijwilliger/bestuurslid van korfbalvereniging KV Oerterp (1990-heden) en vrijwilliger en ouderling van de Hervormde Gemeente Opsterland Noord (basiscatechese aan jongeren, verstandelijk gehandicapten en dementerende cliënten van Talant in Lijtehiem in Ureterp) (2003-heden).

In Opsterland werden – buiten het verspreidingsgebied van Actief – drie inwoners van Bakkeveen onderscheiden: Johannes Roelsma (82), Hilly Veenstra-Geertsma (75) en haar echtgenote Fokke Veenstra (77). Alle drie waren of zijn actief in onder andere de Gereformeerde kerk in Bakkeveen. Het echtpaar Veenstra is ook depothouder voor stichting Dorcas.

Kleinzoon Peter Joslin (midden met rode das) bij resten van de bij Warten neergestorte Lancaster R5682.
(video) Geraakt, de laatste vlucht van de Lancaster R5682 Algemeen 15 uur geleden
Jan Loman, 25 jaren later 1, 1988 - zeefdruk.
Duo-expositie over Jan Loman in Beetsterzwaag en Gorredijk Algemeen 16 uur geleden
Ronde van Harkema
Ronde van Harkema keert terug en wordt 5e etappeplaats wielerwedstrijd Algemeen 18 uur geleden
Fan links nei rjochts: Bram Zwart (Bertus Aafjes) , Samuel van Aken (Dirk Bakker) en Abia Manzanares (Popke Bakker).
'MOED' oer broers Bakker út Bûtenpost alhiel útferkocht Algemeen 19 uur geleden
Lezing Ruurd Wiersma 7 mei
De excentrieke schilder Ruurd Wiersma: Het intrigerende verhaal achter een 'aparte kwast' en zijn bijzondere artistieke erfenis Algemeen 20 uur geleden
De containerdrummers van De Marko's
Koningsdag met de containerdrummers Algemeen 21 uur geleden
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding Algemeen 22 uur geleden
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey
Hemelvaartsdienst in Bos van Ypey Algemeen 23 uur geleden
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld.
Vraag nu je schoolspullen voor het nieuwe jaar aan bij Stichting Leergeld Algemeen gisteren
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei
KidsFestival in de meivakantie in De Lawei Algemeen gisteren
Start ‘Kamers met aandacht’ gezocht voor jongeren.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Algemeen 27 apr, 17:00
Een bijzondere reis; leerlingen adopteerden het graf van Mart Dekkinga.
Leerlingen Matrix Lyceum adopteren graf in Noord Frankrijk Algemeen 27 apr, 15:00
De deelnemers aan de Slachtemarathon kunnen kiezen tussen een knalrood shirt van de organisatie of een groen shirt van It Fryske Gea, of een ander shirt.
Ludieke actie van It Fryske Gea tijdens Slachtemarathon Algemeen 27 apr, 12:55