Afbeelding

Oprichter ‘Actief’, Auke Steegstra, overleden

Nieuws

Vorig jaar stond er nog een interview met Auke Steegstra (rechts) in Actief, ter ere van het vijftigjarig bestaan van het blad. Links Geert Steegstra en daarachter Marleen Post, de huidige directeur van Actief Media. (Archieffoto: Klaas Rozema)

 

Oprichter ‘Actief’, Auke Steegstra, overleden

 

BURGUM – Auke Steegstra, oprichter van Weekblad Actief, is vrijdag overleden. Hij kampte al enkele jaren met een achteruitgaande gezondheid en ernstig geheugenverlies. Morgen, donderdag 26 maart, wordt hij begraven in zijn woonplaats Burgum.

Het overlijden vindt plaats aan het einde van het jubileumjaar van zijn geesteskind. Op 12 maart 2014 vierde Actief Media dat vijftig jaar geleden de eerste Actief verscheen. Steegstra gaf toen een interview, samen met zijn broer Geert. Auke Steegstra, geboren op 7 december 1937, was een hardwerkende man met veel gevoel voor humor. Het krantenmaken zat hem in het bloed, blijkt uit één van zijn oudste verhalen: hij zat nog maar op de lagere school toen hij met regelmaat het handgeschreven blad Knabbelgraag uitgaf, een clubblad voor zijn konijnenclub. Auke was tien jaar toen zijn vader, eigenaar van een drukkerij in Burgum, begon met het uitgeven van het Nieuwsblad van Tytsjerksteradiel, een krant die enkele jaren heeft bestaan.

Nadat Auke Steegstra de drukkerij van zijn vader overnam, besloot hij opnieuw een krant te gaan uitgeven, nu één voor Burgum met het doel de activiteiten van de verschillende verenigingen beter op elkaar af te stemmen. Op 12 maart 1964 verscheen de eerste editie, op een opvallend geelgekleurd A-4 met de titel ‘Actief’. Broer Geert, die ook in de drukkerij werkte, verkocht de advertenties en verzorgde de opmaak en het drukwerk van het blad. Auke maakte de foto’s en de teksten. Iedere dinsdag werd er tot in de late uurtjes gezwoegd om het geheel gereed te maken voor bezorging.

In de loop der jaren groeide ‘‘t gele krantsje’ uit tot een professioneel huis-aan-huisblad met de naam Weekblad Actief. De oplage steeg van 1200 naar 9000 toen het in geheel Tytsjerksteradiel bezorgd ging worden. Het A-viertje veranderde in dagbladformaat en vanaf 1973 werd het drukwerk niet meer in de eigen drukkerij gedaan maar elders, onder andere bij het Friesch Dagblad.
Tot 2002 gaf Auke leiding aan de uitgave van Weekblad Actief. Toen droeg hij het stokje over aan zijn zoon en schoondochter, die van het bedrijf een multimedia bedrijf maakten. Een team professionele medewerkers zet het levenswerk van Auke Steegstra voort. Het verspreidingsgebied omvat nu vijf gemeentes in Noordoost-Friesland en de oplage is 80.000 exemplaren. De woorden ‘actueel, cultureel en commercieel’ – vele jaren de subtitel op de voorkant van de krant – zijn nog steeds herkenbaar in het werk dat nog altijd wordt gedaan aan de Schoolstraat in Burgum.
Auke Steegstra werd 77 jaar. Hij overleed in de Oranje Stins, onderdeel van verzorgingshuis Berchhiem in Burgum, waar hij de laatste jaren woonde.

Het organisatieteam van de Bonifatiuscup 2024 v.l.n.r.: Marcel Dol, Geeke Draijer, Sonja Louwsma, Jacob Haakma, Karel Hellinga, Marjan Stellema en Sjoerd Radersma.
Achtste editie van toptoernooi Bonifatiuscup Algemeen 8 uur geleden
Hessel verricht de officiële openingshandeling van de rolstoelfiets
Dokkum nu ook per rolstoelfiets bereikbaar Algemeen 9 uur geleden
Overhandiging dichtbundel aan Wierd en Fokje Pietersma, door de leerlingen van CSG Liudger
"Wij vinden het belangrijk dat mensen aan de goede kant van de geschiedenis staan" Algemeen 11 uur geleden
Sjoerd Bakker, begin 1943.
Bijzondere dodenherdenking op 4 mei in Buitenpost Algemeen 12 uur geleden
Kom ook naar de plantjesmarkt!
Plantenmarkt met groenspecialisten en hobbykwekers Algemeen 13 uur geleden
4 Mei Dodenherdenking Beetsterzwaag.
Dodenherdenking Beetsterzwaag Algemeen 30 apr, 16:03
Afbeelding
Op reis? Vergeet niet om je reisverzekering te regelen! Zaken 30 apr, 14:55
Afbeelding
Lingerie: Een bijzonder stuk kleding Zaken 30 apr, 14:54
Deelnemers van de bevrijdingsloop Burgum
Bevrijdingsloop 5 mei Burgum Algemeen 30 apr, 13:02
Aankondiging elfstedenroeimarathon - 210 roeien in 24 uur
38ste elfstedenroeimarathon 2024 een feit! Algemeen 30 apr, 12:00
Dodenherdenking in Drogeham
Dodenherdenking Drogeham Algemeen 30 apr, 11:00
Repair café Drachten
Repair Café Drachten in Mei Algemeen 30 apr, 10:30
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs Algemeen 30 apr, 09:34