Afbeelding

Vraagelkaar.nl maakt vragen gemakkelijker

Nieuws

De tweehonderd deelnemers aan het Vraag Elkaar Café vieren de kick-off van het project in de raadszaal. (Foto: Klaas Rozema)

 

Vraagelkaar.nl maakt vragen gemakkelijker

 

DRACHTEN – Hoe meer mensen lid worden, hoe succesvoller het project ‘vraag elkaar‘ wordt. De gemeente Smallingerland doet in ieder geval mee. Vorige week was de kick-off in de raadzaal.

Er werden bij de officiële bijeenkomst veel vragen gedeeld. “Uiteraard, want alleen als je vragen deelt, heb je kans dat er iets gebeurt“, zegt initiatiefnemer Janet Turkstra.
Ze woont in Dronten, maar komt van oorsprong uit Drachten waar nog altijd diverse familieleden wonen. Ze werkte jaren voor bedrijven tijdens fusies of reorganisaties, maar hakte drie jaar geleden de knoop door: ze begon een onderneming waarvoor ze passie voelde. Dat was het opzetten van een sociaal netwerk dat mensen met een vraag of aanbod bij elkaar brengt. De erbij horende website is inmiddels online: www.vraagelkaar.nl.

“Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om mantelzorger te zijn en ondertussen voor je eigen gezin te zorgen“, verklaart Janet haar motivatie. “Het stellen van vragen aan je netwerk is best moeilijk. Hoe doe je dat? En als je geen reactie krijgt, wil dat zeggen dat er geen belangstelling is? Of heb je de vraag verkeerd gesteld? Wil iemand graag helpen, maar op een ander tijdstip of in een andere vorm dan jij in gedachte had? En andersom: bijna iedereen wil wel iets voor een ander doen, maar hoe vind je de mensen die jij kunt helpen?”

Iedereen kan lid worden van het netwerk ‘www.vraagelkaar.nl‘ en ontdekken welke hulpvragen er in de maatschappij zijn en welk hulp­aanbod er bestaat. “Als ik met mijn initiatief een sprankje geluk aan iemands leven kan toevoegen, dan is mijn missie geslaagd“, aldus Janet.
Vraagelkaar.nl kreeg subsidie van provincies Groningen en Friesland om te starten. Inmiddels zijn ze ook actief in Flevoland en Noord-Nederland. Met tal van onderwijs- en zorginstellingen is samenwerking gezocht. Talant en het Friesland College sloten zich als eersten aan. “Cliënten hebben soms eenvoudige wensen, maar hoe en waar stellen zij de vraag?“ Bestaande mantelzorgers rondom een cliënt kunnen ook als groep lid worden van www.vraagelkaar.nl. Zo kan de zorgvraag op een effectieve manier beantwoord worden en de zorgbelasting verdeeld.

Burgemeester Tjeerd van Bekkum gaf woensdag het startsein voor deelname van de gemeente Smallingerland aan het project. Dat deed hij door zelf een hulpaanbod te doen op de site: wie een dagje wil meelopen met de burgervader om te ontdekken wat het ambt inhoudt, is welkom een afspraak maken.

Om de website in de fysieke wereld zichtbaar te maken, zijn er her en der in het land ook VraagElkaarCafés. Vrijdag vond in Drachten de eerste plaats, bij Sûnens, ZuidoostZorg. Mensen die meer willen sporten, wel eens wat extra verzorging willen, vragen hebben op het gebied van computers en internet of eens samen willen zingen ontmoetten elkaar.

Het organisatieteam van de Bonifatiuscup 2024 v.l.n.r.: Marcel Dol, Geeke Draijer, Sonja Louwsma, Jacob Haakma, Karel Hellinga, Marjan Stellema en Sjoerd Radersma.
Achtste editie van toptoernooi Bonifatiuscup Algemeen 13 uur geleden
Hessel verricht de officiële openingshandeling van de rolstoelfiets
Dokkum nu ook per rolstoelfiets bereikbaar Algemeen 15 uur geleden
Overhandiging dichtbundel aan Wierd en Fokje Pietersma, door de leerlingen van CSG Liudger
"Wij vinden het belangrijk dat mensen aan de goede kant van de geschiedenis staan" Algemeen 16 uur geleden
Sjoerd Bakker, begin 1943.
Bijzondere dodenherdenking op 4 mei in Buitenpost Algemeen 18 uur geleden
Kom ook naar de plantjesmarkt!
Plantenmarkt met groenspecialisten en hobbykwekers Algemeen 19 uur geleden
4 Mei Dodenherdenking Beetsterzwaag.
Dodenherdenking Beetsterzwaag Algemeen 30 apr, 16:03
Afbeelding
Op reis? Vergeet niet om je reisverzekering te regelen! Zaken 30 apr, 14:55
Afbeelding
Lingerie: Een bijzonder stuk kleding Zaken 30 apr, 14:54
Deelnemers van de bevrijdingsloop Burgum
Bevrijdingsloop 5 mei Burgum Algemeen 30 apr, 13:02
Aankondiging elfstedenroeimarathon - 210 roeien in 24 uur
38ste elfstedenroeimarathon 2024 een feit! Algemeen 30 apr, 12:00
Dodenherdenking in Drogeham
Dodenherdenking Drogeham Algemeen 30 apr, 11:00
Repair café Drachten
Repair Café Drachten in Mei Algemeen 30 apr, 10:30
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs Algemeen 30 apr, 09:34