Afbeelding

Djumpsina, springtalent Klompmaker

Nieuws

Hester Klompmaker met haar talentvolle springpaard Djumpsina, hier in actie op het Internationaal Concours Noord Nederland in Drachten. (Foto: Klaas Rozema)

Djumpsina, springtalent Klompmaker

BUITENPOST – Hester Klompmaker zette met haar zevenjarige schimmelmerrie Djumpsina met een derde en achtste plaats goede resultaten op het Internationaal Concours Noord Nederland in Drachten. De springamazone uit Buitenpost hoopt met deze veelbelovende merrie naar een hoger niveau toe te groeien en op nationale en internationale wedstrijden steeds beter te presteren.

Door Jelle Jeensma

Hester Klompmaker heeft Djumpsina in haar Stal Klompmaker pas twee maanden onder het zadel en traint elke dag drie kwartier met het paard. Het doel is het halen van een hoger wedstrijdniveau. Dan denkt Klompmaker aan de top van Nederland, en later wereld- Europees en Olympisch niveau. “Het paard heeft potentie, maar het is moeilijk in te schatten hoever ze kan komen, dat hangt van verschillende factoren af, maar ik ben tevreden over haar ontwikkeling.”

Djumpsina heeft volgens Hester Klompmaker  eigenschappen, die de merrie geschikt maken voor topspringen. “Het paard heeft een goede instelling, is voorzichtig en doet haar best, Djumpsina werkt goed mee en wil geen fouten maken. Het paard heeft een goede beentechniek, Djumpsina is lichtvoetig en kan snel springen.” Het paard heeft verder haar karakter mee. “Ze is nuchter, en op een positieve manier  temperamentvol.”  Op het Internationaal Concours in Drachten heeft Klompmaker met Djumpsina weer ervaring kunnen opdoen.  “Het is een mooie entourage, met veel licht en geluid in de ring, daaraan moet een springpaard ook leren wennen.”

Om op een hoger Grand Prix-niveau te kunnen springen zullen paard en amazone hun grenzen moeten verleggen. “Djumpsina springt nu op M/Z-niveau, met een hoogte van 1.20 meter. Deze zomer wil ik toewerken naar 1.35 meter op ZZ-niveau en volgend jaar moet dan de grens van 1.40 meter worden geslecht. Dat is nog ver verwijderd van de Olympische norm, die op 1.60 meter ligt.” Dat Djumpsina bij Klompmaker haar opleiding kan volgen is te danken aan het Springpaarden Fonds Nederland, dat is opgericht om jonge en talentvolle springpaarden voor jonge Nederlandse ruiters en amazones te behouden. Door het initiatief van het fonds wordt voorkomen dat deze paarden voor het grote geld naar het buitenland vertrekken.

Het door Jacob Melissen in 2006 opgerichte fonds haalde door certificatiehouders drie miljoen euro binnen en daardoor kunnen vijf hippische selecteurs veelbelovende paarden selecteren. Djumpsina is gefokt door Ate Kooistra en Jannie Hooghiemstra uit Garyp, onlangs werd het paard verkocht aan het Springpaarden Fonds Nederland, De fokkers zijn nog deels eigenaar van het paard.

Voordat het fonds het paard aankocht, is het intensief getest door wereld- en Olympisch kampioen Jeroen Dubbeldam uit Weerselo. Djumpsina werd als jong paard eerst opgeleid door Petra van Lei en daarna werd ze in bruikleen gegeven aan Lisanne Veenje uit Garyp, die de merrie gebruikte voor het volgen van een hippische opleiding.

Hierna werd het paard  weer bij Petra van der Lei ondergebracht. Bij deze amazone uit Wartena maakte Djumpsina vorderingen en toonde ze haar uitzonderlijke springcapaciteiten, door onder andere Fries kampioen M-springen 2014 outdoor te worden. Dit viel op in nationale en internationale hippische kringen en na de Hippiade in Ermelo is het paard overgegaan naar het Springpaarden Fonds Nederland en kwam Hester Klompmaker in beeld.

Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 18 uur geleden
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 19 uur geleden
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 21 uur geleden
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 22 uur geleden
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 23 uur geleden
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen gisteren
Herdenkingsbijeenkomst Ferwert-Hegebeintum.
Dodenherdenking Ferwert Algemeen 2 mei, 17:02
In Nederland stemmen we nog immer met het rode potlood en tellen we de stembiljetten met de hand.
Smallingerland: "Help mee in een stembureau" Algemeen 2 mei, 16:06
Een reekalf gespot met de drone.
Topdrukte voor droneteams bij voorkomen maaislachtoffers Algemeen 2 mei, 15:34
Voor onderhoud van oevers van bepaalde vaarwegen in Fryslân is onderhoudssubsidie beschikbaar.
Subsidieregelingen Fries oeverbeheer geopend Algemeen 2 mei, 13:54
VV Buitenpost verlengt met damestrainer Ron Swinkels
VV Buitenpost verlengt met damestrainer Ron Swinkels Algemeen 2 mei, 13:00
De drie oorlogsgraven op het kerkhof waar bloemen en een krans worden gelegd.
Deadenbetinking Doarpstsjerke Rottefalle Algemeen 2 mei, 11:45
Geef je spullen een tweede kans.
Repair Café Dokkum weer open op zaterdag 4 mei Algemeen 2 mei, 10:34