Afbeelding

Keapmanskeunsten: geslaagde première

Nieuws

De première van de Friestalige opera ‘Keapmanskeunsten’, vrijdagavond in het Iepenloftteater in Burgum. Op de voorgrond v.l.n.r de solisten Lucia Bazzano, Tet Rozendal, Sander de Jong en Jan Ate Stobbe. Rechts onder het koepeltentje de musici van Filharmonie Noord en dirigent Tjalling Wijnstra. Voor zover bekend zijn er voor vanavond, morgenavond en vrijdagavond nog wel kaarten beschikbaar.

‘Keapmanskeunsten’: geslaagde première

BURGUM – Nagenoeg uitverkocht (bijna zeshonderd kaarten) was de première van de Friestalige opera ‘Keapmanskeunsten’ afgelopen vrijdagavond in het iepenloftteater bij De Pleats in Burgum.

Door Gerrit van der Meer

De komende drie voorstellingen – vanavond, morgenavond en vrijdagavond – zijn (nog) niet uitverkocht. De opera was oorspronkelijk in het Nederlands geschreven door de Harlinger musicus en componist Martinus Schuil (1842-1899) met als titel ‘Franchemont de Marskramer’. Er was begin twintigste eeuw een Friese vertaling van gemaakt, maar die bleek voor vandaag de dag niet meer bruikbaar. Toneelschrijver Bouke Oldenhof heeft daarom een nieuwe, hedendaagse vertaling geschreven.

Tekst en muziek werden min of meer toevallig teruggevonden in een plastic zak in Tresoar: een gift van een opgeheven boekhandel van oude boeken en manuscripten. Conservator Siem van der Woude tipte dirigent Tjalling Wijnstra en die ging er mee aan de slag. Tot zijn verbazing was de kwaliteit van de muziek opvallend hoog. De componist Martinus Schuil had dan ook in Brussel gestudeerd en was later naar Friesland teruggekeerd.
Fries letterkundig archief Tresoar en Wijnstra namen samen de productie op zich. Filharmonie Noord (voorheen Nieuw Filharmonisch Orkest) onder leiding van dezelfde Wijnstra speelt de muziek en diverse operazangers en (Friese) acteurs zingen en acteren.

Omdat gekozen is voor het iepenloftteater als locatie, was de versterking (zowel voor de muziek als voor zangers/acteurs) een noodzaak: de buitenlucht heeft nu eenmaal minder akoestiek dan een professionele theaterzaal. Toch was de zang soms moeilijk verstaanbaar, maar dat kan ook aan de af en toe ‘meezingende’ kauwtjes in de bomen rond De Pleats hebben gelegen….

Een opera is geen ‘iepenlofttoa­niel’: de nadruk ligt uiteraard op de zang. Dat geeft het geheel een ietwat statig karakter. Qua zang stak hoofdrolspeler Jan Ate Stobbe (‘de keapman’) boven de anderen uit, qua acteren gold dit voor oud-Burgumer Joop Wittermans.

Module gebied
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Algemeen 3 uur geleden
Jan Loman
Duo-expositie over Jan Loman in Beetsterzwaag en Gorredijk Algemeen 4 uur geleden
Openluchtmuseum “De Spitkeet”
Voorjaars wandeltocht Algemeen 5 uur geleden
Doe ook met met de Fluitenkruidloop.
4e Recreatieve Fluitenkruidloop Veenklooster e.o. Algemeen 7 uur geleden
Winnaars meisjes
Meisjes en dames 1ste klas te gast bij Kf de Trije Doarpen Algemeen 7 uur geleden
Opening eerste kraanwatertappunt van Feanwâlden
Tsjoch! Gezonde toost op de koning Algemeen 8 uur geleden
Kleinzoon Peter Joslin (midden met rode das) bij resten van de bij Warten neergestorte Lancaster R5682.
(video) Geraakt, de laatste vlucht van de Lancaster R5682 Algemeen 21 uur geleden
Jan Loman, 25 jaren later 1, 1988 - zeefdruk.
Duo-expositie over Jan Loman in Beetsterzwaag en Gorredijk Algemeen 22 uur geleden
Ronde van Harkema
Ronde van Harkema keert terug en wordt 5e etappeplaats wielerwedstrijd Algemeen gisteren
Fan links nei rjochts: Bram Zwart (Bertus Aafjes) , Samuel van Aken (Dirk Bakker) en Abia Manzanares (Popke Bakker).
'MOED' oer broers Bakker út Bûtenpost alhiel útferkocht Algemeen gisteren
Lezing Ruurd Wiersma 7 mei
De excentrieke schilder Ruurd Wiersma: Het intrigerende verhaal achter een 'aparte kwast' en zijn bijzondere artistieke erfenis Algemeen 28 apr, 14:00
De containerdrummers van De Marko's
Koningsdag met de containerdrummers Algemeen 28 apr, 13:02
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding
Anke Bijlsma krijt Keninklike ûnderskieding Algemeen 28 apr, 12:11