Afbeelding

‘Tiger Stone’ blijkt attractie

Nieuws

De ‘Tiger Stone’ – een machine om te kunnen straten – was één van de attracties van de ‘dag van de bouw’ bij het Drachtstervaart-project, afgelopen zaterdag in Drachten. (Foto: Klaas Rozema)

‘Tiger Stone’ blijkt attractie

Drachtsterfeart ‘open’ op ‘Dag van de bouw’

DRACHTEN – Aannemersbedrijf Van der Wiel Infra/milieu deed zaterdag voor het eerst mee aan de ‘dag van de bouw’. Het bedrijf werkt tot de bouwvak van volgend jaar aan de aanleg van de heropening van de Drachtsterfeart.

“Yn totaal hawwe wy 326 minsken in rûnlieding jûn oan it wurk fan de Drachtsterfeart”, vertelt projectleider Wieger Talsma. “Dat hawwe wy sekuer byhâlden mei fan dy tellerkes”, voegt hij er aan toe.
Behalve het graafwerk bij het carillon toonde het bedrijf ook hoe tegenwoordig met een machine (‘Tiger Stone’) in één keer honderden straatstenen in één keer op hun plaats worden gelegd. “Dat barde earne healwei it trajekt by it nije stik Drachtsterfeart”, aldus Talsma.

Bovendien konden kinderen een stukje meerijden in een vrachtwagen en was er voor de kleinste kinderen een zandbak aangelegd. In een bouwkeet kregen belangstellenden uitleg over het hele project, “hoe’t it der earder útseach en hoe’t it der skielk útsjen sil”, legt Talsma uit. De bezoekers kregen een kleine attentie en ook wat reclamemateriaal van middenstanders die in de nabije omgeving van de Drachtsterfeart hinder (kunnen) ondervinden van de werkzaamheden.
Er is al veel gebeurd, onder andere aan de riolering en het omleggen van kabels en leidingen. “It wurk dat no oan bar is, is foar it publyk wat better sichtber”, verwacht Talsma, zoals het maken van damwanden en kademuren.
De nieuwe vaart wordt tien meter breed en in het centrum 1,30 meter diep. “Dêrbûten wurdt it wetter oar­del meter djip. Sloepen en kano’s kinne dus skielk yn it sintrum komme, grutte krusers net.”

De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 5 uur geleden
Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 6 uur geleden
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen 8 uur geleden
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 9 uur geleden
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen 10 uur geleden
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 22 uur geleden
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 4 mei, 16:30
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 4 mei, 14:36
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 4 mei, 13:43
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 4 mei, 12:47
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 4 mei, 11:23
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 4 mei, 10:18
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 4 mei, 08:30