Afbeelding

Ondernemer Feico Westra benadrukt de kracht van werknemers met beperking

Nieuws

Feico Westra jr. (links) toont Tweede Kamerlid Jacques Monasch een nieuw ontwerp tafel. (Ingezonden foto)

Ondernemer Feico Westra benadrukt de kracht van werknemers met beperking
“Se wurkje omdat se sa graach wólle”

BURGUM – We moeten mensen met een beperking niet langer willen wegstoppen in werkvoorzieningsplaatsen als Caparis. Dat stelt wethouder Houkje Rijpstra van de gemeente Ty­tsjerksteradiel. Het kán straks niet eens meer: in 2015 gaat de nieuwe participatiewet van kracht, die inhoudt dat mensen met een arbeidsbeperking in gewone bedrijven aan de slag moeten. Het Burgumer bedrijf Westra Interieur geldt voor Rijpstra als “goed foarbyld fan in bedriuw wêr’t dat al tapast wurdt”. Onlangs mocht hij dat zelfs aan een Tweede Kamerlid tonen.

Door Marije Blacquière

Eigenaar Feico Westra jr. heeft een goede motivatie om jongeren met een arbeidsbeperking aan te nemen. “Ik bin sels mei in Melkertbaan begong”, vertelt hij. Hij gunt jongeren met een Wajong-uitkering net zo’n kans als hij zelf kreeg toen hij het meubelmakersvak mocht leren bij een gerenommeerd bedrijf. En natuurlijk moet je tijd investeren als je iemand een werkervaringsplaats biedt. “Mar krijst der sá folle foar werom. Dy jongens binne enorm motiveard om taken sels te dwaan. Se wurkje net allinnich foar it jild, mar omdat se sa graach wólle. Dat is echt in win-winsituaasje.”

Als ondernemer krijg je ook nog een flinke tegemoetkoming in de loonkosten, benadrukt hij. Wethouder Houkje Rijpstra legt uit dat de ‘verdiencapaciteit’ van de persoon in kwestie wordt bepaald – een woord waar zij niet van houdt. “As dy persoan fyftich prosint sels fertsjinje kin, leit de gemeente de oare helte by.” Ook zij erkent dat de ondernemer altijd bereid moet zijn te investeren in een werknemer met een beperking. “Mar dêr moatte jo in sekere foarm fan innerlik gefoel by ha. Net allinnich ekonomysk redenearje, mar ek in stikje weromjaan wolle oan de maatskippij.” Ze snapt dat dat lastig is in economisch moeilijke tijden. “Mar dizze minsken fertsjinje ek in plakje yn de maatskippij.” De wethouder roept ondernemers daarom op om hun bedrijf eens onder de loep te nemen. Een plekje voor iemand met een arbeidsbeperking is soms snel gevonden, weet ze. “Ast wolst dat in lasser sa min mooglik tiid kwyt is oan it skjinmeitsjen fan syn wurkplak, dan kin in persoan mei in beperking dat hiel goed dwaan. Sjoch ris op dy manier nei dyn bedriuw.”

Rijpstra heeft bewondering voor de manier waarop Westra zijn onderneming runt. Daarom nam ze Tweede Kamerlid Jacques Monasch onlangs mee naar Westra Interieur. “Om him sjen te litten hoe it útwurkje kin ast wajong-jongeren yn tsjinst nimst.” Monasch vond het geweldig, vertelt de wethouder. “Hy wie ûnder de yndruk.” Het Kamerlid nodigde Westra en de wethouder uit om op bezoek te komen in Den Haag. “Om de oare kant fan it ferhaal sjen te litten. Wêr’t de polityk tsjinoan rint.” Dat bezoekje zal binnenkort plaatsvinden.

Feico Westra heeft er zin in. Hij wil de Tweede Kamerleden graag op het hart drukken hoe belangrijk het is dat regelingen als de Wajong blijven bestaan. De participatiewet wordt de verantwoordelijkheid van de gemeentes, maar juist de Wajong blijft onder de hoede van het Rijk. “Der binne partijen dy’t alle Wajongers derút ha wolle. Mar it soe dochs ferskriklik wêze as myn jonges, dy’t om in reden beperkt binne, aanst harren baan kwytreitsje.” Niet dat dat bij Westra Interieur gebeurt, benadrukt hij. “Wat der ek besletten wurdt, ik lit se net falle.”

Onbeperkt muzikaal Een concert voor en door iedereen.
Onbeperkt muzikaal is concert voor en door iedereen Algemeen 6 uur geleden
De Europese verkiezingen zijn in Nederland op donderdag 6 juni 2024.
Verkiezing Europees Parlement komt er aan! Algemeen 6 uur geleden
Lente- en Bijenmarkt Passiflora
Lente- en Bijenmarkt Passiflora zaterdag 11 mei Algemeen 7 uur geleden
Tweedaagse 2024 voorjaar winnaar Twin Games Middenbouw
150 deelnemers voetbaltweedaagse Veerkr88 in Buitenpost Algemeen 9 uur geleden
Koppelwedstrijd Biljartclub Buitenpost
Seizoen afgesloten met koppelwedstrijd Algemeen 10 uur geleden
Hier is Jorrit de Graaf zijn plaaggeest Jan Eisma wél de baas.
Discutabele strafschop en geen plan B nekt ONT Algemeen 20 uur geleden
Jan Bandstra
Officieus over en uit voor Ropta Boys Algemeen 21 uur geleden
 Foto ter illustratie.
Voetbal Dokkum - Anjum Algemeen 21 uur geleden
Redding van Kevin van der Meulen op een doelpoging van Rik van der Eerden
Buitenpost sprokkelt punt tegen AZSV Algemeen 23 uur geleden
Wethouder Maria le Roy (rechts) streeft naar een gemeente zonder afval. Op 16 mei spreekt ze hier over, net als de heer Goëbel van Repair Café Drachten (niet op de foto).
Geef je spullen een tweede kans?! Algemeen gisteren
Bongzilla
Amerikaanse cultband Bongzilla komt op 8 mei naar Iduna Algemeen 5 mei, 16:13
Anjum weer met beide benen op de kleigrond - Foto ter illustratie
Anjum weer met beide benen op de kleigrond Algemeen 5 mei, 15:04
De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 5 mei, 14:03