Afbeelding

Voetbalclub VCR viert vijftigjarig jubileum

Nieuws

Eigenlijk is het altijd wel een beetje feest bij VCR, bewijzen deze voetballers van het eerste team. De foto is donderdag gemaakt, voorafgaand aan de vriendschappelijke wedstrijd tegen v.v. Zwaagwesteinde. (Foto: Klaas Rozema)

Voetbalclub VCR viert vijftigjarig jubileum

Eigenlijk is het altijd wel een beetje feest bij VCR, bewijzen deze voetballers van het eerste team. De foto is donderdag gemaakt, voorafgaand aan de vriendschappelijke wedstrijd tegen v.v. Zwaagwesteinde. (Foto: Klaas Rozema)
RINSUMAGEAST – De Voetbalclub Rinsumageest (VCR) bestaat 50 jaar. Komend weekend is het feest bij sportpark De Vonder en dorpshuis De Beijer.

De eerste schreden tot het oprichten van een echte voetbalvereniging in Rinsumageast werden al ingezet in het jaar 1963, in de kapperszaak van Jentsje Kooistra. De vereniging zou aanvankelijk aansluiten bij sportvereniging Nij-Libben, maar uiteindelijk werd toch besloten een onafhankelijke voetbalvereniging op te richten.

De bedachte naam Voetbal Vereniging Rinsumageest (VVR) bleek in 1931 al was vergeven aan een voetbalvereniging uit Rijsbergen. Daarom startte op 1 april 1964 officieel Voetbal Club Rinsumageest (V.C.R.).

Pas op 19 september van datzelfde jaar kon VCR voor het eerst deelnemen aan de competitie. VCR begon met een eerste elftal en een A-junioren-elftal. Men speelde in een wit shirt met een zwarte broek: de huidige kleuren oranje-zwart kwamen in het seizoen 1967/1968. In de eerste jaren speelde VCR op meerdere velden in verschillende dorpen. In 1970 streek de club neer op sportpark De Vonder, bijna hetzelfde sportpark waar VCR nu nog steeds elke week speelt. Door de jaren heen degradeerde en promoveerde VCR keer op keer, en de club werd meermaals kampioen. Het laatste kampioenschap was in het seizoen 2012/2013. VCR promoveerde naar de vierde klasse. “En heel misschien kan dit seizoen, het vijftigste jubileumjaar, opgeluisterd worden met een promotie naar de derde klasse, maar dat zal de komende maanden uitwijzen”, aldus Leo Jilderda van VCR. Wat betreft de jeugdspelers is de ontwikkeling nog nooit zo goed geweest als in de afgelopen jaren, vertelt hij.

De inbreng van spelers vanaf de andere kant van de Ee is altijd belangrijk geweest voor VCR. Spelers stroomden in vanuit Raard, Bornwird en omstreken. Zonder deze leden zou de club misschien niet meer hebben bestaan, aldus Jilderda, maar dat geldt ook voor de inzet van vele vrijwilligers.

Zo door de jaren heen is er veel veranderd op sportpark De Vonder. Nadat dorpshuis De Beijer afbrandde in 2007 kwam er een nieuw multifunctioneel centrum met onderkomen voor VCR. De club kreeg tevens een nieuw trainingsveld met lichtinstallatie en inmiddels is er een overdekte tribune verrezen. Een naambord van sportpark “De Vonder” is geplaatst, net zoals een nieuw scorebord. En hiermee is VCR klaar voor de toekomst.

Het feestprogramma voor vrijdag 4 en zaterdag 5 april is te bekijken op de website van de voetbalvereniging: www.voetbalclubrinsumageest.nl.

De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 5 uur geleden
Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 6 uur geleden
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen 8 uur geleden
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 9 uur geleden
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen 11 uur geleden
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 23 uur geleden
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 4 mei, 16:30
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 4 mei, 14:36
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 4 mei, 13:43
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 4 mei, 12:47
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 4 mei, 11:23
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 4 mei, 10:18
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 4 mei, 08:30