Extra sponsorgeld voor waterput

Nieuws

BURGUM – Zo’n twee maanden geleden had Jaap Melessen (47) uit Burgum nog vijf- tot zesduizend euro nodig om per auto naar Afrika te rijden voor een goed doel. Inmiddels heeft hij al meer dan dat aan sponsorgeld binnen. Met het extra geld laat hij een waterput tappen in Afrika.

Nog even en dan is het zover: Jaap Melessen, afdelingsmanager Ruimte bij de gemeente Tytsjerksteradiel, vertrekt samen met zijn nichtje Nita (23) per auto naar Afrika. Zij doen dat in het kader van de ’Millennium Eco Rally’: Friese bestuurders en ambtenaren rijden bijna zevenduizend kilometer om in Afrika hun auto te verkopen. Met het geld wordt de bouw van een aardappelplantage in Mauretanië mogelijk gemaakt, een initiatief van Marius Dussel uit Leeuwarden.
De deelnemers laten zich sponsoren om een auto te kopen en de rit klimaatneutraal te rijden. Van het sponsorgeld worden jatrophastruiken gekocht en geplant. Van de bessen van die struik wordt dieselolie gemaakt. Jaap Melessen kreeg veel collega’s enthousiast om etappes te sponsoren; het aantal kilometers dat Jaap en Nita in één dag afleggen. “Ik berekende hoeveel planten er nodig zijn voor zo’n etappe en vroeg mensen voor dat bedrag te sponsoren. Binnen een week was ik uitverkocht.” Ook vanuit de campagne ’Dwaande’ van de Noordoost-Friese gemeenten is een donatie gedaan aan de Noordoost-Friese teams: Dantumadiel, Tytsjerksteradiel/Achtkarspelen en Leeuwarderadeel/Ferwerderadiel.

Melessen had nu zelfs 360 euro meer dan nodig en besloot daar niet zijn eigen begroting mee te dekken (hij heeft ook eigen geld in de deelname gestoken) maar het geld te gebruiken voor het realiseren van een waterput in Mauretanië. “Dat kost iets meer dan 360 euro, maar daar heb ik zelf nog wat geld bij gelegd.”

De andere deelnemers werken bij de gemeenten Smallingerland (Maaike Zwart en Lennert Marinus uit Groningen), Dantumadiel (twee teams: Albert Dorenbos en Durk Lammers uit Feanwâlden, en Jurjen Postma (Garyp) en zijn schoonzoon Frank Spindelaar uit Hallum), Dongeradeel, Ferwerderadeel, Leeuwarderadeel, Terschelling, Harlingen, Leeuwarden en de provincie Fryslân. Samen hopen ze een flinke duit in het zakje te doen voor de realisatie van de aardappelplantage in Mauretanië.

Aardappelen worden daar veel gegeten, maar ze worden geïmporteerd uit Nederland. Onnodig, vindt initiatiefnemer Marius Dussel. “Er zijn genoeg aardappelsoorten die het ter plaatse heel goed doen.” Daarom kocht zijn stichting, Stichting Rosso Millenniumproject, een tachtig hectare groot land, om een plantage te beginnen. Maar om daadwerkelijk van start te gaan, is geld nodig. De Millennium Eco Rally is daarvoor bedacht. Met de opbrengst wordt een projectcentrum gerealiseerd met toiletten en een restaurant. Als dat centrum er staat, kan de stichting starten met het helpen van plaatselijke boeren bij de verbouw van aardappelen en andere gewassen.

Marius Dussel hoopt dat er in februari kan worden gestart met de bouw en dat het centrum er in april staat. Zie www.millenniumrally.nl voor meer informatie, onder andere over alle deelnemers. Jaap Melessen houdt onderweg een blog bij, te vinden via www.slachomemar.nl/eco-rally en dan klikken op ‘blog’.

Actueel

Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 4 uur geleden
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 6 uur geleden
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 7 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 7 uur geleden
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 9 uur geleden
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 10 uur geleden
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 12 uur geleden
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 3 mei, 11:07
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 3 mei, 10:03
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 3 mei, 08:23
Herdenkingsbijeenkomst Ferwert-Hegebeintum.
Dodenherdenking Ferwert Algemeen 2 mei, 17:02