De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum Foto: Piet Douma

Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur

Algemeen

Dit jaar komen Friese helden tot leven. De film “Night at the museum” (2006) is bewerkt tot een openluchtspel voor kinderen met veel muziek, theater, humor en dans. 25 kinderen repeteren tweewekelijks om in juni in Easterwierrum “Lytse Pier en de flok van het berneiepenloftmuseum” op te voeren. 

Onze beroemde historische Friese helden. Hoe zou het zijn als ze mee konden doen en denken in onze tijd? Zou Grutte Pier, onze Friese vrijheidsstrijder, samen met de prehistorische boeren op de barricaden gaan staan? Protesteren, in Den Haag, of op het Malieveld? Mata Hari, de wereldberoemde danseres, een slimme en sterke vrouw, beschuldigd van hoogverraad door spionage en uiteindelijk geëxecuteerd in Frankrijk. Was haar veroordeling misschien viraal gegaan op de socials en had dit haar kunnen redden van haar noodlot? Bezoekers gaan mee op avontuur met Lytse Pier en zijn vriendinnetje Eva. 

Lytse Pier heeft het thuis niet makkelijk en er staat een lange saaie zomervakantie voor de deur. Per toeval krijgt Pier een vakantiebaantje als nachtwacht van het berne-iepenloftmuseum. Een museum is misschien wel wat saai maar dat is tenminste een plek waar niet al te gekke dingen gebeuren, denkt hij….

Helaas voor Lytse Pier is dit museum vervloekt. Iedere nacht komen de beelden tot leven en zijn de beelden wie ze ooit waren. Leven ze weer in hun moment van vroeger, vol passie, ze willen ontsnappen uit het museum en het verleden herbeleven. Dit zorgt voor hilarische situaties, spannende momenten en sensatie. Aan Lytse Pier de taak om hier een eind aan te maken en de rust in het museum terug te krijgen. Maar hoe doe je dat dan en wat is de rol van de “Goudengurbankhamon” in dit verhaal?….

Het berne-iepenloftspul in Easterwierrum zet al meer dan 30 jaar een waanzinnige familievoorstelling voor u op de planken. De voorstelling wordt gespeeld door kinderen uit de groepen 7 en 8 uit de regio. In 2023 werd de voorstelling Pipi opgevoerd en dit was een groot succes. Alle voorstellingen van Pipi waren volledig uitverkocht! Aan het einde van het seizoen werden er met Pipi twee “Gouden Gurbes” gewonnen. De Gouden Gurbes zijn ‘de Friese Oscars’ van de iepenloftspullen en worden uitgereikt door de Leeuwarder Courant. 

Zorg er dus voor dat je er eind juni bij bent in Easterwierrum! Kaarten bestel je via de website www.berneiepenlofstpul.nl

Jas aan en gaan!

Sinaasappels
Kassenrondleiding Tropische Kas Algemeen 14 uur geleden
Pelgrimswandeling in het spoor van H. Titus en Friese kloosters
Pelgrimswandeling in het spoor van H. Titus en Friese kloosters Algemeen 15 uur geleden
Dam Jaarsma
Dam Jaarsma-kuier met volksverhalen in Eastermar Algemeen 16 uur geleden
In beslag genomen drugs en illegaal vuurwerk. De opbrengsten worden wellicht onder andere geïnvesteerd in vastgoed.
"Ook in Fryslân kan 'ondermijning' zich als langzame olievlek uitbreiden" Algemeen 17 mei, 17:17
Brandweerlieden bezig met het nablussen van de uitgebrande auto met caravan op de Wäldwei nabij Drachten.
File op Wâldwei door uitgebrande auto met caravan 112 17 mei, 16:43
Groove Factory in Iduna
Unieke jamsessies tijdens Groove Factory in Iduna Algemeen 17 mei, 16:28
Theaterconcert O Cielo en vaartocht 'Oudega, ontdek een stukje van dit mooie plekje!'
Theaterconcert O Cielo en vaartocht 'Oudega, ontdek een stukje van dit mooie plekje!' Algemeen 17 mei, 14:00
Frits Veenema terug bij Be Quick Dokkum
Frits Veenema terug bij Be Quick Dokkum Algemeen 17 mei, 12:00
Benefietconcert t.b.v. Hope4Ukraïne
Benefietconcert t.b.v. Hope4Ukraïne Algemeen 17 mei, 11:00
Benefietconcert Alexanderkerk Rinsumageast op 26 mei met “Jazzpresje”
Benefietconcert Alexanderkerk Rinsumageast op 26 mei met "Jazzpresje" Algemeen 17 mei, 10:00
Nomi $hanya
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Algemeen 17 mei, 08:30
Wat houdt de Europese parlementsverkiezing in?
Interactieve avond over Europese verkiezingen Algemeen 16 mei, 17:04
Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland neemt in de herfst van 2024 afscheid. Acht personen hebben zin om hem op te volgen.
Acht kandidaten burgemeester Smallingerland Algemeen 16 mei, 15:31