De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum Foto: Piet Douma

Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur

Algemeen

Dit jaar komen Friese helden tot leven. De film “Night at the museum” (2006) is bewerkt tot een openluchtspel voor kinderen met veel muziek, theater, humor en dans. 25 kinderen repeteren tweewekelijks om in juni in Easterwierrum “Lytse Pier en de flok van het berneiepenloftmuseum” op te voeren. 

Onze beroemde historische Friese helden. Hoe zou het zijn als ze mee konden doen en denken in onze tijd? Zou Grutte Pier, onze Friese vrijheidsstrijder, samen met de prehistorische boeren op de barricaden gaan staan? Protesteren, in Den Haag, of op het Malieveld? Mata Hari, de wereldberoemde danseres, een slimme en sterke vrouw, beschuldigd van hoogverraad door spionage en uiteindelijk geëxecuteerd in Frankrijk. Was haar veroordeling misschien viraal gegaan op de socials en had dit haar kunnen redden van haar noodlot? Bezoekers gaan mee op avontuur met Lytse Pier en zijn vriendinnetje Eva. 

Lytse Pier heeft het thuis niet makkelijk en er staat een lange saaie zomervakantie voor de deur. Per toeval krijgt Pier een vakantiebaantje als nachtwacht van het berne-iepenloftmuseum. Een museum is misschien wel wat saai maar dat is tenminste een plek waar niet al te gekke dingen gebeuren, denkt hij….

Helaas voor Lytse Pier is dit museum vervloekt. Iedere nacht komen de beelden tot leven en zijn de beelden wie ze ooit waren. Leven ze weer in hun moment van vroeger, vol passie, ze willen ontsnappen uit het museum en het verleden herbeleven. Dit zorgt voor hilarische situaties, spannende momenten en sensatie. Aan Lytse Pier de taak om hier een eind aan te maken en de rust in het museum terug te krijgen. Maar hoe doe je dat dan en wat is de rol van de “Goudengurbankhamon” in dit verhaal?….

Het berne-iepenloftspul in Easterwierrum zet al meer dan 30 jaar een waanzinnige familievoorstelling voor u op de planken. De voorstelling wordt gespeeld door kinderen uit de groepen 7 en 8 uit de regio. In 2023 werd de voorstelling Pipi opgevoerd en dit was een groot succes. Alle voorstellingen van Pipi waren volledig uitverkocht! Aan het einde van het seizoen werden er met Pipi twee “Gouden Gurbes” gewonnen. De Gouden Gurbes zijn ‘de Friese Oscars’ van de iepenloftspullen en worden uitgereikt door de Leeuwarder Courant. 

Zorg er dus voor dat je er eind juni bij bent in Easterwierrum! Kaarten bestel je via de website www.berneiepenlofstpul.nl

Jas aan en gaan!

Deelnemers van de bevrijdingsloop Burgum
Bevrijdingsloop 5 mei Burgum Algemeen 3 uur geleden
Aankondiging elfstedenroeimarathon - 210 roeien in 24 uur
38ste elfstedenroeimarathon 2024 een feit! Algemeen 4 uur geleden
Dodenherdenking in Drogeham
Dodenherdenking Drogeham Algemeen 5 uur geleden
Repair café Drachten
Repair Café Drachten in Mei Algemeen 6 uur geleden
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs Algemeen 7 uur geleden
De lege plek op de klassenfoto
Theater Na de Dam met De lege plek op de klassenfoto op 4 en 5 mei Algemeen 8 uur geleden
De Friese Rijders hebben al 1 miljoen mensen geholpen
Friese Rijders willen meer impact maken en rollen concept landelijk uit Algemeen 23 uur geleden
4 mei herdenking Burgum
Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid - Burgum Algemeen gisteren
Generaal Onno Eichelsheim:
Generaal Onno Eichelsheim: "Al 75 jaar NAVO-bloed door onze aderen" Algemeen gisteren
V.l.n.r. Feankeninginne 2023 Aaltjse Hoekstra, skûtsjeschipper van Earnewâld Sieberen van Terwisga, blommefamke Liselot Toering en de nieuwe Feankeninginne Boukje Westerdijk.
Nieuwe Feankeninginne Earnewâld Algemeen 29 apr, 14:02
Module gebied
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Algemeen 29 apr, 13:15
Jan Loman
Duo-expositie over Jan Loman in Beetsterzwaag en Gorredijk Algemeen 29 apr, 11:48
Openluchtmuseum “De Spitkeet”
Voorjaars wandeltocht Algemeen 29 apr, 10:45