Schorsing in de raad van Tytsjerksteradiel over versnelling van woningbouw in Burgum. Op de voorgrond v.l.n.r. staan Douwe Hooijenga (CU), Sjaak Hoekstra (VVD) en Gert van der Meijden (CDA). Op de achtergrond 'daartussen' FNP-raadsleden Emmie Soepboer en Jan Pieter van der Velde.
Schorsing in de raad van Tytsjerksteradiel over versnelling van woningbouw in Burgum. Op de voorgrond v.l.n.r. staan Douwe Hooijenga (CU), Sjaak Hoekstra (VVD) en Gert van der Meijden (CDA). Op de achtergrond 'daartussen' FNP-raadsleden Emmie Soepboer en Jan Pieter van der Velde. Foto: Actief Media

Snellere aanpak woningbouw in Burgum: raad en college vooreerst op één lijn

Algemeen

CDA-raadslid Gert van der Meijden van Tytsjerksteradiel was duidelijk kwaad, donderdagavond 29 februari 2024, op wethouder Berber van Zandbergen (PvdA-GL). Hij kreeg de indruk dat er bij de wethouder “geen wil” was om nieuwbouw van woningen in Burgum zo snel mogelijk op te pakken.

De wethouder had gezegd dat ze geen kans zag om op 18 april aanstaande het vervolg in de raad te bespreken van het burgerinitiatief van Burgum 2040 voor die versnelling van de woningbouw. “De minsken fan de ôfdieling (romtlike ûntwikkeling; red.) wurkje har om samar te sizzen ‘it skompes’!” zei Van Zandbergen. Zo komt bijvoorbeeld nieuwbouw van sociale huurwoningen op het voormalige voetbalveld achter de Elingsloane in Burgum spoedig naderbij, verklaarde de wethouder. Het college stelde daarom de raadsvergadering van 30 mei voor.

Kwartier schorsing

Daar nam het CDA bij monde van Van der Meijden geen genoegen mee. Dat gold ook voor de meeste andere fracties. Na een schorsing, aangevraagd door de fractie van PvdA-GL (waar de drie wethouders ongeveer een kwartier voor nodig hadden), zei raadslid Aleida Agema van PvdA-GL, het wijzigingsvoorstel van het CDA (en anderen) niet te steunen. Van ‘geen wil’ was volgens haar fractie geen sprake bij de wethouder en het college. Wel drong ook zij aan op spoed.

Dit gold ook voor FNP-raadslid Jan Pieter van der Velde, maar hij drong ook aan op realisme. “Kin it fersnellen fan de wentebou yn Burgum ten koste gean fan projekten yn oare doarpen?”, vroeg hij. Op die vraag kwam (nog) geen duidelijk antwoord.

‘Deadline’ op 16 april

Want na de schorsing kwamen college en raad toch op één lijn. De wethouder en de betrokken ambtenaren doen hun best om uiterlijk 16 april een raadsvoorstel te versturen, dat slechts twee dagen later, 18 april, aan bod kan komen in de raadsvergadering van die avond. Dat betekent dat de raad het voorstel wellicht niet meer in het ‘iepen poadium’ van 11 april kan bespreken.

Daarom vroeg Van der Meijden aan voorzitter en burgemeester Jeroen Gebben, die 18e april drie bespreekronden toe te staan, in plaats van twee. “Zodat er gelegenheid is om het college nog vragen te stellen”, legde Van der Meijden uit. Gebben stemde daarin toe, “as jimme dan gjin grutte détail-fragen mear stelle!”

‘100 dagen-scan’

Als de 16e, c.q. de 18e april worden gehaald, zal er nog geen concreet plan zijn, waar en hoe er meer nieuwbouw in Burgum komt. Het gaat dan om een soort procedurevoorstel, voor een zogeheten honderd dagen-scan. in de eerste raadsvergadering van na de zomervakantie komt dat dan wellicht aan de orde.

Actueel

Techniek Tastbaar bij OSG Singelland VHS.
Onderwijs en bedrijfsleven organiseren doe- en beleefevent Techniek Tastbaar op Singelland VHS Algemeen 12 uur geleden
Offersteen bij het Groningse Wirdum
Lezing 'Ferburgen Frisia' door Willem Schoorstra bij Terp Hegebeintum: een reis door mythe, magie en religie Algemeen 15 uur geleden
Op 1 en 2 juni rijdt er geen Arriva-trein (voorgrond) of NS-trein in of uit westelijke of zuidelijke richting van of naar station Leeuwarden, maar extra bussen. Tussen Leeuwarden en Groningen rijden dan nog wel Arriva-treinen.
Treinvervangend vervoer op 1 en 2 juni rond Leeuwarden Algemeen 16 uur geleden
Skeelervereniging Surhuisterveen organiseert de SKATE4daagse voor jong en oud!
Skeelervereniging Surhuisterveen organiseert de SKATE4daagse voor jong en oud! Algemeen 17 uur geleden
'De laatste dagen van de dorpsgek'
Theaterkerk Nes presenteert eerste editie Outsidersfestival 0.0 Algemeen 18 uur geleden
Drie Blauwkes versterken eerste selectie VV Buitenpost. Op de fotocompilatie v.l.n.r. Bartele Roorda, Wolter Klaas Laantra en Johan Kaldeway.
Drie Blauwkes versterken eerste selectie VV Buitenpost Algemeen 18 uur geleden
Beatnuts
Poelier X KUÒ • DJ KrisiZ Algemeen 20 uur geleden
Agressie kent vele vormen. Politici krijgen er steeds vaker mee te maken.
'Agressieprotocol' in raad Tytsjerksteradiel Algemeen 22 uur geleden
Foudgumse School exposeert in Schierstins.
Foudgumse School exposeert in Schierstins Algemeen 23 uur geleden
Een grote landslak doet zich tegoed aan slabladeren.
Hoe hou je de slijmerige invasie van naaktslakken buiten je moestuin Algemeen 24 mei, 19:00
Quatrebras vanuit de zuidwestkant bekeken.
Nieuw bedrijventerrein bij Quatrebras? Algemeen 24 mei, 16:40
Het schema van de Kids-estafette tijdens de Slachtemarathon.
Basisscholen vormen groen lint tijdens Slachtemarathon Algemeen 24 mei, 16:12
Ontspanning, avontuur en educatie
Vier De Alde Feanen: Verbind je Opnieuw met de Natuur! Algemeen 24 mei, 15:02
Christian Death
Pionier van de Amerikaanse gothrock Algemeen 24 mei, 13:02
Een bushalte op een Qbuzz-lijn. Als het provinciebestuur zijn zin krijgt, komen er veel meer Qbuzz-haltes én -bussen in Fryslân, in plaats van bussen van (en haltes voor) Arriva.
Gunning openbaar busvervoer Fryslân aan Qbuzz blijft in stand Algemeen 24 mei, 11:13
Directeur Paul Papo van de Maripaangroep in het midden.
Super Supermarkt Keurmerk voor elf Jumbo-winkels van de Maripaan Groep Algemeen 24 mei, 10:14