V.l.n.r.: Chris Stoffer (verkenner), Abel Kooistra (BBB), Edou Hamstra (PvdA), Friso Douwstra (CDA) en Matthijs de Vries (ChristenUnie).
V.l.n.r.: Chris Stoffer (verkenner), Abel Kooistra (BBB), Edou Hamstra (PvdA), Friso Douwstra (CDA) en Matthijs de Vries (ChristenUnie). Foto: Ingezonden

Verkenner adviseert coalitie van vier partijen in Fryslân

Algemeen

Een coalitie van BBB, PvdA, CDA en ChristenUnie. Dat is wat verkenner Chris Stoffer ziet als meest stabiele meerderheidscoalitie in Provinciale Staten van Fryslân. Bovendien roept hij ‘Den Haag’ op, af te zien van een volgens hem al tde streng stikstofbeleid.

BBB, PvdA, CDA en ChristenUnie hebben samen 25 van de 43 zetels in Provinciale Staten, een ruime meerderheid dus. Ze kunnen elkaar vinden op inhoud; de programmatische verschillen die er zijn lijken overbrugbaar. De partijen hebben ook vertrouwen in elkaar.

“Recht doen aan de uitslag”

De samenstelling doet volgens Stoffer, in het dagelijks leven Tweede Kamerlid voor de SGP, recht aan de verkiezingsuitslag. BBB is met veertien zetels de grote winnaar van de verkiezingen. De PvdA is met vijf zetels de tweede partij, het CDA met vier zetels de derde.

Met de ChristenUnie (twee zetels) erbij vertegenwoordigen zij een mooie breedte van de Friese samenleving. Samen vertolken zij bovendien een breed palet van opvattingen in Provinciale Staten, aldus Stoffer, die zijn conclusies vrijdagmiddag in het Provinsjehûs presenteerde.

Stikfstofbeleid uit Den Haag

Stoffer besluit zijn eindrapport met de volgende tekst: “Daarbij roep ik de politiek in Den Haag op een Fries bestuur niet in een onmogelijke klem te brengen door vast te houden aan eerder geformuleerde stikstofdoelen in 2030 en gedwongen onteigening van agrarische bedrijven. Er is bij nagenoeg alle partijen in Provinciale Staten geen steun voor. BBB, PvdA, CDA en ChristenUnie willen bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen. Samen zoeken zij het goede voor Fryslân.”

Platteland leefbaar houden

(...) “Ik heb ook de zorgen geproefd. Hoe houd je het platteland leefbaar. Hoe blijven onze dorpen en steden bereikbaar. Kunnen we onze jonge mensen in onze provincie houden. Ook de zorgen rondom alles wat speelt op het Friese agrarische erf was nadrukkelijk onderwerp van gesprek. Vele partijen hebben aangegeven dat Den Haag zich bij wetgeving moet vergewissen van de effecten op het dagelijks leven van gewone mensen.”

Stoffer was door BBB voorgedragen als verkenner en is vervolgens met instemming van alle partijen in Provinciale Staten aan zijn klus begonnen. Zijn eindrapportage, met bijlagen, is te vinden op fryslan.frl.

Stoffer geen formateur

“Chris Stoffer hat oanjûn dat er net as formateur oan ‘e slach wol”, zegt BBB-fractievoorzitter Abel Kooistra. “Kommende woansdei 5 april is der fan 10 oere ôf in iepenbier debat yn de Steateseal, mei nei oanlieding fan de rapportaazje fan Stoffer. Dêrnei hoopje wy bekend te meitsjen wa’t de formateur wurdt.”

Afbeelding
Kinke Kooi wint provinciale Gerrit Bennerprijs 2023 Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
“Oude sluis Ezumazijl dient opgeknapt te worden" Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Route Wad een Kunst Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Als monumenten konden praten... Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Poppodium Badhus opent muziekseizoen 2023/2024 Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Drachten krijgt er wellicht 15 camperplaatsen bij Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Allerlaatste Nederlandse show punklegendes Cockney Rejects in Iduna Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
MuseumnachtFRL bij Terp Hegebeintum met archeologisch onderzoeker Robbert Velt Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Boeren spelen de hoofdrol tijdens filmavond Museumnacht bij het Fries Landbouw museum Algemeen 28 sep., 20:00
Afbeelding
Kunstenaars en kraftlieden krijgen podium bij Observeum tijdens museumnacht Algemeen 28 sep., 18:30
Afbeelding
Nieuwe Parkhaven in Drachten klaar voor volgend vaarseizoen? Algemeen 28 sep., 17:07
Afbeelding
Jos Thie houdt Theun de Vrieslezing over ´Ketters´ Algemeen 28 sep., 16:08
Afbeelding
Hypocrisy-frontman met sideproject PAIN in Iduna Algemeen 28 sep., 14:57