Anne Bekkema met zowel de - Friestalige - digitale techniek (links) als zijn eerste (Russische) camera, die hij als 15-jarige kocht.
Anne Bekkema met zowel de - Friestalige - digitale techniek (links) als zijn eerste (Russische) camera, die hij als 15-jarige kocht. Foto: Actief Media

Anne Bekkema stopt nu écht bij Fotoshop Actief

Algemeen

Na bijna vijftig jaar (in Drachten) werkzaam te zijn geweest, vindt de 68-jarige Anne Bekkema, eigenaar van voorheen Fotoshop Bekkema, het welletjes. “Der moat al ris in ein oan komme. Ik moat der in kear in klap op jaan!” Het wordt de datum 8 februari 2023. “Dan is it sekuer 22 jier lyn, dat ik foar mysels begûn mei in fotosaak yn Drachten.”

Door Gerrit van der Meer

Daarvoor werkte hij jarenlang bij de Hema, ook in Drachten, onder andere als afdelingschef. En vervolgens zo’n elf jaar als degene die de foto-afdeling van de Hema draaiende hield. “It wie in bêst draaiende ôfdieling fan de Hema, hjir yn Drachten. Mar de kreative en technyske mooglikheden wiene en bleaune dêr beheind. En mei myn ‘fotohert’ woe ik graach mear. Dêrom haw ik ein 2000 besletten om tegearre mei myn frou Anja foar ús sels te begjinnen. Eins hie ik dat al earder dwaan moatten.”

Bekkema ging overigens al die ongeveer 48 werkzame jaren elke dag met plezier naar z’n baas, dan wel naar z’n eigen bedrijf. “It is mar twa kear gebeurd, dat ik in klant fuortstjoerd ha, omdat wy it alhiel ûniens wiene.”

Eén maal gebeurde dat bijna. “Dat wie immen dy’t fûn dat ik beslist Nederlânsk tsjin him prate moast!” Die was bij Bekkema aan het verkeerde adres. “Moatst in Fries net ferplichtsje Hollânsk te praten!” De klant en Bekkema hebben hun meningsverschil uitgepraat, “Dêrnei is dizze man noch jierren klant by my bleaun!”

Maar binnenkort volgt dan toch écht het afscheid, zowel van de klanten als van de collega’s. “Want ik ha myn meiwurkers altyd as gelikensen, as kollega’s beskôge”, zegt Bekkema.

Dat hij 22 jaar geleden voor zichzelf begon, “dêr haw ik gjin spyt fan hân, ek al hat it finansjeel wolris dreech west. De bank hat ús sadwaande twongen om ús iennichste meiwurker fan doe te ûntslaan. Gelokkich hat dy ‘jonge’ gau wer oar wurk fûn en it ús noait kwea-ôfnommen. Hy hat it hiel sportyf opnaam. Mar it wie wol ús dreechste beslút yn dy 22 jier as selsstannige.”

Die crisis heeft ongeveer twee jaar geduurd. Sindsdien ging het weer bergopwaarts met de omzet, én met het aantal medewerkers. “It draait no goed. Dêrom wol ik fia dizze wei alle klanten en ek de meiwurkers fan herte tankje: de klanten foar harren trou en fertrouwen en de meiwurkers foar harren ynset. Ek in wurd fan tank nei Actief Media, omdat de oerdracht hiel noflik gien is en se my de mooglikheid jûn hawwe om noch in jier trochwurkje te kinnen”

Bekkema blijft geïnteresseerd in foto- en reproductietechniek, zoals hij van jongs af aan is. Als 15-jarige kocht hij van zijn spaargeld een kleine, eenvoudige, maar goed werkende Russische camera van het merk Lubitel, die uiteraard nog werkte met fotorolletjes. “Hy koste 39 gûne, dat wie doe foar my in rib út liif!”

“Diafragma en beljochtingstiid moatte jo mei de hân ynstelle”, laat Bekkema zien, want hij heeft deze camera altijd goed bewaard. “Hy docht it noch, mar jo kinne tsjintwurdich sa min oan fotoroltsjes komme!”

Niet lang na het kopen van die eerste camera mocht hij meekijken in een donkere kamer (doka) van een vriend van zijn vader om zelf foto’s te ontwikkelend. “Ik rûk de doka noch!” zegt Bekkema met enige nostalgie. De digitalisering die de laatste decennia opgang maakte, heeft veel fotozaken de kop gekost. Maar Fotoshop Bekkema hield stand, door met de tijd én met de techniek mee te gaan.

Het bedrijf aan het Moleneind Noordzijde 8 is ruim een jaar geleden overgenomen door Actief Media, waar ook Weekblad Actief onderdeel van is. “Ik bin bliid dat it bedriuw bestean bliuwt. Fansels giet it no justjes oars as dat ik wend wie, mar sa giet it no ienkear. Ik sil grif noch wolris delkomme foar in bakje kofje.”

Actueel

Freerk de Beer vertelt over zijn vader Ids de Beer.
Oorlogsverhalen zorgen voor verbinding in Theaterkerk Nes Algemeen 1 uur geleden
Het potgoed
Het voorjaar is in aantocht en daarom is het weer tijd voor de Plantjesmarkt! Algemeen 4 uur geleden
De nieuwe dorpsmolen van Reduzum kwam er na een langdurige lobby van zowel het dorp Reduzum als van de gemeente Leeuwarden richting provincie Fryslân.
'Us Koöperaasje' wil meer mogelijkheden voor 'dorpsmolens' Algemeen 5 uur geleden
Sebastiaan Schippers en Ilse Terpstra
Oranjeconcert op Koningsdag in de Petruskerk van Wânswert Algemeen 5 uur geleden
Herdenking in de Petrustsjerke Garyp
Kerkelijke 4 mei - herdenking Algemeen 6 uur geleden
The Sidekicks
Bluesband The Sidekicks presenteert 28 april nieuwste album bij Iduna Algemeen 7 uur geleden
Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 23 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 23 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 gisteren
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen 19 apr, 13:46
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 19 apr, 12:19
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 19 apr, 11:00
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 19 apr, 10:16
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 19 apr, 10:00
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 19 apr, 08:58
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 19 apr, 08:00