Natuurgebied De Groote Wielen ten oosten van Leeuwarden bevat meer dan alleen De Grutte Wielen.
Natuurgebied De Groote Wielen ten oosten van Leeuwarden bevat meer dan alleen De Grutte Wielen. Foto: Ingezonden

Nieuw beheerplan voor Natura 2000-gebied Groote Wielen

Algemeen

Er is een nieuw beheerplan voor het natuurgebied de Groote Wielen, tussen Leeuwarden, Ryptsjerk en Gytsjerk. Op 1 november stelden Gedeputeerde Staten van Fryslân het plan vast. De Groote Wielen is voor Fryslân het eerste gebied waarvoor een nieuw Natura 2000-beheerplan is vastgesteld. 

Het nieuwe beheerplan is gebaseerd op het vorige plan (2013 tot 2022). Er zijn geen grote inhoudelijke aanpassingen in het plan aangebracht. Een belangrijke wens in dit waterrijke gebied was en is nog steeds een flexibel waterpeil. Dat is gunstig voor de ontwikkeling van bepaalde water-, moeras- en natte graslandplanten, die een leefgebied vormen voor de beschermde soorten in de Groote Wielen.

Afgelopen periode zijn hiervoor al verschillende maatregelen getroffen. Daardoor kan water worden in- en uitgelaten in de Ryptsjerksterpolder en de Warren. Hiermee kan de komende periode de gewenste natte plantengroei ontstaan als leefgebied voor de vogels en andere soorten. 

Bescherming van soorten

In de Groote Wielen zijn tien beschermde diersoorten aangewezen, waarvoor de provincie voor geschikt leef-, voedsel- en rustgebied moet zorgen. Het gaat om een aantal broedvogels, zoals de kemphaan, en zeldzame zoogdieren, zoals de Noordse woelmuis en de meervleermuis. (Volgens Freek Nijland, die in een deel van het gebied, vooral de Ryptsjerksterpolder, de vogeltellingen bijhoudt, is de kans klein dat de kemphaan blijvend terugkeert als broedvogel. “Maar zo lang de doortrekkende kemphanen hier overvliegen, kan er wel eens eentje achterblijven om hier te broeden.”)

Ook heeft de Groote Wielen een belangrijke functie als rustgebied voor overwinterende vogels als de smient (eendensoort) en de grutto’s die in het vroege voorjaar in het gebied fourageren, voordat ze hier of elders beginnen met broeden.

Nog drie soorten?

 Dan is er ook nog de verwachting dat in de komende periode het Ministerie van LNV nog drie soorten aan de Groote Wielen gaat ‘toewijzen’: de rivierdonderpad, de kleine modderkruiper en de otter. Mocht dat aan de orde zijn, dan wordt het beheerplan hierop later aangevuld. Geen van deze drie soorten in de Groote Wielen is gebonden aan een stikstofgevoelig leefgebied. Dat de otter teruggekeerd is staat vast, gelet op door autoverkeer omgekomen exemplaren in de nabije omgeving.

Menselijke activiteiten

In en rond de Groote Wielen vinden veel activiteiten plaats, zoals regelmatig evenementen. Een aantal van die activiteiten zijn eerder getoetst aan de Wet Natuurbescherming en stonden al in het eerste beheerplan. Die activiteiten staan ook weer in het nieuwe beheerplan en kunnen volgens GS op dezelfde manier doorgaan. Voor nieuwe activiteiten of wanneer er grote aanpassingen aan bestaande activiteiten zijn, is het belangrijk om bij de provincie te controleren of er een ontheffing of vergunning in het kader van de Wet natuurbescherming nodig is.

Meteen van kracht

Het nieuwe beheerplan kwam tot stand in overleg met onder andere natuur-, landbouw-, landschaps- en waterorganisaties, omwonenden en belangstellenden. Het plan geldt meteen vanaf de dag na publicatie en loopt zes jaar. In deze periode is ruim twee miljoen euro beschikbaar. 

Fietsers en wandelaars kunnen volgend jaar april met de pont van Burgum naar Sumar en terug. Op de foto de 'Stuurgroep pont Burgum - Sumar met v.l.n.r. Willem Spoelstra, Alie Hoekstra en Nynke Sibma.
(video) Schipper mag ik overvaren bij Sumar? Jazeker in april 2025! Algemeen 7 uur geleden
optreden Roon Staal in Witte Kerk Hemrik op donderdagavond 23 mei
Optreden Roon Staal Algemeen 8 uur geleden
Onthulling van de tijdelijke expositie in het gemeentehuis door de familie De Witte.
Onthulling gereedschap klompenmakerij in gemeentehuis Algemeen 9 uur geleden
V.l.n.r Hedzer van der Bij (achter), Eddy Pijnakker (voor), Wasantha Geerdink (voor), Durk Postma (achter), Frans de Vries (voor), Arnold Boersma (achter), Thomas Vrieswijk (achter) en Mats Gies (achter).
Dartteam Geastmer Bulls wint Fries kampioenschap Algemeen 10 uur geleden
Kunstroute tijdens Pinksteren
Kunstroute Opsterland 2024 Algemeen 11 uur geleden
BIGBAND Drachten
ESWBE: BigBand Drachten komt naar Earnewald op zondagmiddag 26 mei Algemeen 11 uur geleden
Agrarisch Collectief Waadrâne weer van start met Tour de Boer-excursies
Agrarisch Collectief Waadrâne weer van start met Tour de Boer-excursies Algemeen 13 uur geleden
Nederlands Kampioen DancEvent en DDO
Nederlands Kampioen DancEvent en DDO Algemeen 13 uur geleden
Winnende LRV Wetterwille team
"Door de straffe noordoosten wind was het bikkelen geblazen" Algemeen 13 uur geleden
Verlenging project Meedoen in Dantumadiel
Verlenging project Meedoen! Algemeen 13 mei, 19:00
Anjum wordt beloond met punt tegen koploper Eastermar
Anjum wordt beloond met punt tegen koploper Eastermar Algemeen 13 mei, 17:30
Ropta Boys - VV Dokkum van zaterdag 11-05-2024
Ropta Boys degradeert na verlies tegen V.V. Dokkum Algemeen 13 mei, 17:00
Libertas verliest nipt in meeslepend duel van koploper FC. Marlène!
Libertas verliest nipt in meeslepend duel van koploper FC. Marlène! Algemeen 13 mei, 16:00