Oudega (Smallingerland) aan het water.
Oudega (Smallingerland) aan het water. Dronefoto: Actief Media

Oudega aan het water steeds meer zichtbaar

Algemeen

De contouren van de nieuwe haven Oudega (Smallingerland) zijn vanuit de lucht prachtig zichtbaar. Inmiddels wordt er druk gewerkt aan de nieuwe aanlegsteigers, waar straks zeilboten en plezierjachten een plek kunnen vinden. Het aanzicht van Oudega zal met een nieuw meer en haven compleet veranderen. Zo is er onder andere plek voor recreatiearken. Een horecapaviljoen, recreatieplas en zes recreatiewoningen moeten het plaatje compleet maken.


Regelmatig lopen er bewoners langs de haven in aanleg om te kijken hoe de zaken ervoor staan. Tot nu toe zijn de aanlegplekken nog leeg. Bootjes zijn in het vaarseizoen van 2023 weer welkom. Uiteindelijk is er plek voor zestig vaste ligplaatsen en twintig voor recreërende varensgasten. 

Campers en recreatiearken

Aan de westzijde (Gealânswei) van het havengebied wordt een plek voor campers in een groene omranding gerealiseerd, tevens is hier plaats voor twee recreatieve woonboten. In het bestemmingsplan is hiervoor een maximale grootte vastgelegd, die is afgestemd op de maat die minimaal nodig is voor een dergelijk product, en de doelstelling dat de bebouwing zich voegt in het landschap.

Eilandjes

Het project Oudega aan het Water is onderdeel van de gebiedsaanpak Oostelijke Poort Friese Meren (OPFM). Doel is om Drachten meer aan te sluiten op de Friese meren en Drachten te ontwikkelen tot poort naar de Friese meren. De gemeente Smallingerland werkt hierin samen met de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân. Het project is opgedeeld in twee fasen. Fase 1 betreft het Waterfront, fase 2 betreft de realisatie van een meer van circa 50 hectare ten zuiden van het dorp Oudega. Naar verwachting starten de werkzaamheden aan het meer in 2023. Hier komen vijf eilandjes in te liggen, waarvan vier voor recreatie en de vijfde voor natuurontwikkeling.

Fietspad

Om deze waterkant van Oudega te ontsluiten is er een plan om een nieuw fietspad aan te leggen aan de westkant van het toekomstige meer. De vraag is in hoeverre dit mogelijk is zonder de omliggende natuur te schaden. De Fûgelwacht en een aantal bewoners van het dorp is er namelijk op tegen.

Afbeelding
Smallingerland verwacht 150.000 euro toeristenbelasting in 2023 Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Auto belandt in sloot Zomerweg bij Burgum Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Nieuw pand voor Carins, dezelfde dienstverlening Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Kerstkoffieconcert zondag 18 december in De Lantearne Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere voorbereiding op Kerst met ‘Christmasshower’ Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Gratis speelgoed voor gezinnen in nood Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Kerst maak je samen – deel daarom je kerstpakket! Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Kerstconcert CMV Beatrix 17 december in de Flambou Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
De Fuormanderij geeft iedereen een warm kerstgevoel Algemeen 8 dec, 17:27
Afbeelding
Voedselbankactie bij cbs De Merlettes Kootstertille Algemeen 8 dec, 16:37
Afbeelding
Froconsur/CS Drachten wint tweede thuiswedstrijd eredivisie Squash Algemeen 8 dec, 16:21
Afbeelding
Parkinson Café over Voedsel en Parkinson op 14 december Algemeen 8 dec, 16:06
Afbeelding
Geef met kerstmis een avondje theater of film cadeau Algemeen 8 dec, 12:15