Kwartiermaker Theo Rottjers toont slaapunit in de crisis noodopvang in het Fries Congrescentrum te Drachten
Kwartiermaker Theo Rottjers toont slaapunit in de crisis noodopvang in het Fries Congrescentrum te Drachten Foto: Actief Media

(Video) Hoe ziet de noodopvang van vluchtelingen in Drachten er uit?

Algemeen

Video - Met een strak geregisseerde logistieke operatie van diverse partijen, wordt in het Fries Congrescentrum in Drachten crisisnoodopvang gerealiseerd. Sinds de opvanglocatie in Heerenveen gesloten is, werd er dringend gezocht voor een nieuwe plek, nu het landelijk aanmeldcentrum in Ter Apel bijna dagelijks overbelast is. Veel inwoners van Drachten zullen zich afvragen hoe het er aan toe gaat wanneer vanaf donderdag de eerste vluchtelingen bij het congrescentrum worden ingeschreven. Er is in Drachten plek voor 225 mensen.


Het gaat in Drachten in eerste instantie voor opvang van zes weken met de mogelijkheid tot zes weken verlenging. Hoe dringend de situatie rondom noodopvang is bleek afgelopen zaterdag, toen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meedeelde dat een paar honderd mensen de nacht buiten moesten doorbrengen. Door in het congrescentrum opvang mogelijk te maken is er vanaf donderdag meer doorstroming mogelijk.

Kritisch

Burgemeester Jan Rijpstra van de gemeente Smallingerland is onder de indruk hoe snel er een goede leef- en slaapplek voor de komende vluchtelingen is gemaakt. “Het resultaat mag er zijn.” Toch is hij kritisch naar collega-burgemeesters toe. “Als andere gemeenten zich houden aan de opgelegde taakstelling in samenwerking met de woningcorporaties, dan krijgt de COA het een stuk eenvoudiger en kunnen mensen sneller in de asielzoekerscentra opgevangen worden.”

Veilig

Tijdens een rondleiding vertelt kwartiermaker Theo Rottjers dat het volgens hem goed is, dat de opvang op afstand van woonwijken ligt. Zo zullen omwonenden, die overigens ingelicht zijn, niet veel hinder van de aanwezige mensen ondervinden. Op diverse manieren zal toezicht worden gehouden. Met een beveiliger bij de ingang, camera’s en twee toezichthouders die het gebied tussen de bushalte en de toegangsweg in de gaten zullen houden. Op het terrein geldt een zogeheten campingreglement, waardoor het vanaf tien uur in avond stil moet zijn.

Leefruimte

Naast slaapruimtes met voldoende privacy is ook de catering goed geregeld met maaltijden met mediterrane insteek. In de afgeschutte slaapruimtes kunnen zes tot acht personen de nacht doorbrengen. De ruimtes zijn verdeeld over twee verdiepingen. Om zo min mogelijk geluidsoverlast te hebben ligt op de vloeren geluiddempend vinyl en vloerbedekking. 

Activiteiten

Dagelijks zullen er activiteiten zijn op het terrein zoals de mogelijkheid om te voetballen. Ook wordt er gekeken of het mogelijk is dat ouders met hun kinderen naar kinderboerderij De Naturij kunnen gaan. De afgelopen dagen is er ook nog hard gewerkt aan extra sanitaire voorzieningen die achter de hoofdhal gesitueerd zijn. Daarnaast zijn de werkruimtes voor het personeel duidelijk afgescheiden van het verblijfsgedeelte van de asielzoekers. Het personeel heeft een eigen ingang.

Procedure

Nadat de asielzoekers bij het centrum zijn aangekomen volgt er een registratie en krijgen ze allemaal en polsbandje. Zo kan het aanwezige personeel precies zien wie binnen en buiten is. Bij eerste hulp kan er gebruik gemaakt worden van een speciale EHBO-kamer. Wie zich niet aan de regels houdt en in een conflictsituatie terecht komt, krijgt een gele kaart. Bij meerdere overtredingen volgt plaatsing in een container die ingericht is als de-escalatieruimte en kan de COA deze persoon ophalen.

Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 3 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 18 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 20 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 21 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 21 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 22 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 23 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen gisteren
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen gisteren
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 25 apr, 10:00
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 25 apr, 09:35
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 25 apr, 08:30
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23