Kwartiermaker Theo Rottjers toont slaapunit in de crisis noodopvang in het Fries Congrescentrum te Drachten
Kwartiermaker Theo Rottjers toont slaapunit in de crisis noodopvang in het Fries Congrescentrum te Drachten Foto: Actief Media

(Video) Hoe ziet de noodopvang van vluchtelingen in Drachten er uit?

Algemeen

Video - Met een strak geregisseerde logistieke operatie van diverse partijen, wordt in het Fries Congrescentrum in Drachten crisisnoodopvang gerealiseerd. Sinds de opvanglocatie in Heerenveen gesloten is, werd er dringend gezocht voor een nieuwe plek, nu het landelijk aanmeldcentrum in Ter Apel bijna dagelijks overbelast is. Veel inwoners van Drachten zullen zich afvragen hoe het er aan toe gaat wanneer vanaf donderdag de eerste vluchtelingen bij het congrescentrum worden ingeschreven. Er is in Drachten plek voor 225 mensen.


Het gaat in Drachten in eerste instantie voor opvang van zes weken met de mogelijkheid tot zes weken verlenging. Hoe dringend de situatie rondom noodopvang is bleek afgelopen zaterdag, toen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) meedeelde dat een paar honderd mensen de nacht buiten moesten doorbrengen. Door in het congrescentrum opvang mogelijk te maken is er vanaf donderdag meer doorstroming mogelijk.

Kritisch

Burgemeester Jan Rijpstra van de gemeente Smallingerland is onder de indruk hoe snel er een goede leef- en slaapplek voor de komende vluchtelingen is gemaakt. “Het resultaat mag er zijn.” Toch is hij kritisch naar collega-burgemeesters toe. “Als andere gemeenten zich houden aan de opgelegde taakstelling in samenwerking met de woningcorporaties, dan krijgt de COA het een stuk eenvoudiger en kunnen mensen sneller in de asielzoekerscentra opgevangen worden.”

Veilig

Tijdens een rondleiding vertelt kwartiermaker Theo Rottjers dat het volgens hem goed is, dat de opvang op afstand van woonwijken ligt. Zo zullen omwonenden, die overigens ingelicht zijn, niet veel hinder van de aanwezige mensen ondervinden. Op diverse manieren zal toezicht worden gehouden. Met een beveiliger bij de ingang, camera’s en twee toezichthouders die het gebied tussen de bushalte en de toegangsweg in de gaten zullen houden. Op het terrein geldt een zogeheten campingreglement, waardoor het vanaf tien uur in avond stil moet zijn.

Leefruimte

Naast slaapruimtes met voldoende privacy is ook de catering goed geregeld met maaltijden met mediterrane insteek. In de afgeschutte slaapruimtes kunnen zes tot acht personen de nacht doorbrengen. De ruimtes zijn verdeeld over twee verdiepingen. Om zo min mogelijk geluidsoverlast te hebben ligt op de vloeren geluiddempend vinyl en vloerbedekking. 

Activiteiten

Dagelijks zullen er activiteiten zijn op het terrein zoals de mogelijkheid om te voetballen. Ook wordt er gekeken of het mogelijk is dat ouders met hun kinderen naar kinderboerderij De Naturij kunnen gaan. De afgelopen dagen is er ook nog hard gewerkt aan extra sanitaire voorzieningen die achter de hoofdhal gesitueerd zijn. Daarnaast zijn de werkruimtes voor het personeel duidelijk afgescheiden van het verblijfsgedeelte van de asielzoekers. Het personeel heeft een eigen ingang.

Procedure

Nadat de asielzoekers bij het centrum zijn aangekomen volgt er een registratie en krijgen ze allemaal en polsbandje. Zo kan het aanwezige personeel precies zien wie binnen en buiten is. Bij eerste hulp kan er gebruik gemaakt worden van een speciale EHBO-kamer. Wie zich niet aan de regels houdt en in een conflictsituatie terecht komt, krijgt een gele kaart. Bij meerdere overtredingen volgt plaatsing in een container die ingericht is als de-escalatieruimte en kan de COA deze persoon ophalen.

Afbeelding
Feest! Heropening Pearle Opticiens Burgum Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Noardeast-Fryslân vraagt weer subsidie woningbouw Prins-locatie Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Swalkstiennen permanent te zien bij Observeum in Burgum Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Botanische tulp is bloembol van het jaar Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Enerzjyke Meitinkers van start! Algemeen 23 sep, 19:30
Afbeelding
Startsein voor Friese campagne ‘modder op de weg’ Algemeen 23 sep, 17:00
Afbeelding
Geldfit.nl nu ook beschikbaar in Noardeast-Fryslân Algemeen 23 sep, 16:08
Afbeelding
Nieuwe verbinding naar Ameland? Dertien alternatieven Algemeen 23 sep, 14:44
Afbeelding
Omgevallen transformator blijft nog weken liggen Algemeen 23 sep, 13:13
Afbeelding
Historische filmdag in Fries Landbouwmuseum op 1 oktober Algemeen 23 sep, 12:23
Afbeelding
Soad belangstelling foar Nij Talint Orkest Tytsjerksteradiel Algemeen 23 sep, 12:23
Afbeelding
Dantumadiel en Noardeast-Fryslân genomineerd voor ‘gouden prokkel’ Algemeen 22 sep, 17:27
Afbeelding
Doch mar mei ‘Priuwerij’ in Húskeamer Wergea Algemeen 22 sep, 16:09