De kolibrievlinder is zowel dag als nacht actief.
De kolibrievlinder is zowel dag als nacht actief. Foto: Pixabay /George B2

Te heet om te slapen? Ga nachtvlinders kijken!

Algemeen

Er worden weer warme nachten verwacht en veel mensen hebben moeite om met die hitte in slaap te vallen. Dat is helemaal niet erg, want dan kun je eindelijk eens de vlinderstruiken in de tuin in het donker onderzoeken. Er is een flinke kans dat je diverse nachtvlinders tegenkomt, bijvoorbeeld gamma-uil en huismoeder. Zeker op warme nachten tref je soms wel twintig vlinders op één vlinderstruik aan.

We kennen de vlinderstruik vooral van de dagvlinders die er gebruik van maken. Ook tijdens de tuinvlindertelling van half juli werden er vooral veel dagpauwogen, atalanta’s en koolwitjes op gezien. Maar ook ’s avonds is de vlinderstruik in trek. Zeker op warme nachten kun je soms vijf, maar ook wel eens twintig nachtvlinders te zien krijgen. 

Vlinderstruik

Ga, ongeveer een uur na zonsondergang - dat is nu zo rond half elf - met een zaklamp de tuin in en schijn voorzichtig langs de bloemen van de vlinderstruik of andere bloeiende planten in je tuin. Soms zie je er direct al vlinders op, maar het kan ook zijn dat je alleen kleine rode lichtjes ziet. De ogen van veel nachtvlinders reflecteren het licht van de zaklamp en als je het aantal lichtjes deelt door twee, weet je hoeveel nachtvlinders er in jouw struik zitten. Rustig dichterbij gekomen kun je kijken of je de vlinders ook kunt herkennen. Er zijn vele tientallen soorten die op dit moment gebruik maken van de bloemen in onze tuin als energiebron.


Karmozijnrood weeskind. Vooral te vinden bij eikenbossen op de Veluwe. - Henk Brinkman / Press4All

Huismoeder

Er zijn twee motten die zeer algemeen zijn, overal voorkomen en een duidelijke voorkeur hebben voor de vlinderstruiken in de tuin en dus een grote trefkans hebben. De gamma-uil is daar een van. Deze is zowel overdag als ’s nachts actief en is een enorm drukke vlieger, die meestal flink fladderend voor de bloemen met zijn roltong de nectar verzamelt. De vleugels gaan niet zo snel als die van de kolibrievlinder, die zo echt stil staat voor de bloem, maar rustig zitten is er bij de gamma-uil niet bij. Dat geldt wel voor de andere veel voorkomende nachtvlinder momenteel, de huismoeder. Dit is een grote vlinder die vrij langwerpig overkomt. De kleur is enorm variabel en kan van effen lichtbruin, via donkerder en bontere kleuren tot bijna zwart zijn. De huismoeder heeft een opvallend driehoekig snuitje en de grootte verklapt ook al veel.

Ga vannacht of een van de komende nachten maar eens op onderzoek in de tuin en kijk welke nachtvlinders er te zien zijn. Geef de waarnemingen door via Waarneming of Telmee. Dan worden ze opgenomen in de NDFF, de Nationale Databank Flora en Fauna en kunnen ze worden gebruikt voor onderzoek en bescherming.

Bron: Vlinderstichting - Kars Veling - Publicatie 3 augustus 2022

Afbeelding
Feest! Heropening Pearle Opticiens Burgum Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Noardeast-Fryslân vraagt weer subsidie woningbouw Prins-locatie Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Swalkstiennen permanent te zien bij Observeum in Burgum Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Botanische tulp is bloembol van het jaar Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Enerzjyke Meitinkers van start! Algemeen 23 sep, 19:30
Afbeelding
Startsein voor Friese campagne ‘modder op de weg’ Algemeen 23 sep, 17:00
Afbeelding
Geldfit.nl nu ook beschikbaar in Noardeast-Fryslân Algemeen 23 sep, 16:08
Afbeelding
Nieuwe verbinding naar Ameland? Dertien alternatieven Algemeen 23 sep, 14:44
Afbeelding
Omgevallen transformator blijft nog weken liggen Algemeen 23 sep, 13:13
Afbeelding
Historische filmdag in Fries Landbouwmuseum op 1 oktober Algemeen 23 sep, 12:23
Afbeelding
Soad belangstelling foar Nij Talint Orkest Tytsjerksteradiel Algemeen 23 sep, 12:23
Afbeelding
Dantumadiel en Noardeast-Fryslân genomineerd voor ‘gouden prokkel’ Algemeen 22 sep, 17:27
Afbeelding
Doch mar mei ‘Priuwerij’ in Húskeamer Wergea Algemeen 22 sep, 16:09