De kolibrievlinder is zowel dag als nacht actief.
De kolibrievlinder is zowel dag als nacht actief. Foto: Pixabay /George B2

Te heet om te slapen? Ga nachtvlinders kijken!

Algemeen

Er worden weer warme nachten verwacht en veel mensen hebben moeite om met die hitte in slaap te vallen. Dat is helemaal niet erg, want dan kun je eindelijk eens de vlinderstruiken in de tuin in het donker onderzoeken. Er is een flinke kans dat je diverse nachtvlinders tegenkomt, bijvoorbeeld gamma-uil en huismoeder. Zeker op warme nachten tref je soms wel twintig vlinders op één vlinderstruik aan.

We kennen de vlinderstruik vooral van de dagvlinders die er gebruik van maken. Ook tijdens de tuinvlindertelling van half juli werden er vooral veel dagpauwogen, atalanta’s en koolwitjes op gezien. Maar ook ’s avonds is de vlinderstruik in trek. Zeker op warme nachten kun je soms vijf, maar ook wel eens twintig nachtvlinders te zien krijgen. 

Vlinderstruik

Ga, ongeveer een uur na zonsondergang - dat is nu zo rond half elf - met een zaklamp de tuin in en schijn voorzichtig langs de bloemen van de vlinderstruik of andere bloeiende planten in je tuin. Soms zie je er direct al vlinders op, maar het kan ook zijn dat je alleen kleine rode lichtjes ziet. De ogen van veel nachtvlinders reflecteren het licht van de zaklamp en als je het aantal lichtjes deelt door twee, weet je hoeveel nachtvlinders er in jouw struik zitten. Rustig dichterbij gekomen kun je kijken of je de vlinders ook kunt herkennen. Er zijn vele tientallen soorten die op dit moment gebruik maken van de bloemen in onze tuin als energiebron.


Karmozijnrood weeskind. Vooral te vinden bij eikenbossen op de Veluwe. - Henk Brinkman / Press4All

Huismoeder

Er zijn twee motten die zeer algemeen zijn, overal voorkomen en een duidelijke voorkeur hebben voor de vlinderstruiken in de tuin en dus een grote trefkans hebben. De gamma-uil is daar een van. Deze is zowel overdag als ’s nachts actief en is een enorm drukke vlieger, die meestal flink fladderend voor de bloemen met zijn roltong de nectar verzamelt. De vleugels gaan niet zo snel als die van de kolibrievlinder, die zo echt stil staat voor de bloem, maar rustig zitten is er bij de gamma-uil niet bij. Dat geldt wel voor de andere veel voorkomende nachtvlinder momenteel, de huismoeder. Dit is een grote vlinder die vrij langwerpig overkomt. De kleur is enorm variabel en kan van effen lichtbruin, via donkerder en bontere kleuren tot bijna zwart zijn. De huismoeder heeft een opvallend driehoekig snuitje en de grootte verklapt ook al veel.

Ga vannacht of een van de komende nachten maar eens op onderzoek in de tuin en kijk welke nachtvlinders er te zien zijn. Geef de waarnemingen door via Waarneming of Telmee. Dan worden ze opgenomen in de NDFF, de Nationale Databank Flora en Fauna en kunnen ze worden gebruikt voor onderzoek en bescherming.

Bron: Vlinderstichting - Kars Veling - Publicatie 3 augustus 2022

Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal
Damesafdeling VV Buitenpost breidt uit met tweede elftal Algemeen 3 uur geleden
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 4 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 19 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 20 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 21 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 22 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 23 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen gisteren
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen gisteren
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen gisteren
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 25 apr, 10:00
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 25 apr, 09:35
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 25 apr, 08:30