Marja Mulder uit Heemskerk met op de  achtergrond twee van haar familieleden.
Marja Mulder uit Heemskerk met op de achtergrond twee van haar familieleden. Foto: Yke Bremer

Lauwersland Fietsvierdaagse Burum trekt fietsers uit heel Nederland

Algemeen

De 22e editie van de Lauwersland fietsvierdaagse in Burum is maandagmorgen geopend door burgemeester Johannes Kramer van de gemeente Noardeast-Fryslân. Hij gaf om negen uur ’s ochtends het startsein waarna de eerste fietsers begonnen aan hun fietstoertocht door het Groninger en Friese landschap.

Het fietsevenement trekt ieder jaar weer veel mensen uit heel Nederland. ,,We hebben zo’n tweehonderd fietsers die iedere dag meefietsen. Ze kunnen van maandag tot donderdag kiezen uit een route van 35 of 70 kilometer. Verder hebben we elke dag ook nog ‘losse’ fietsers, die maar één dagje meerijden. Op maandag hadden we zo’n 75 dagjesfietsers. In totaal zijn er dus 275 fietsers gestart. Zoveel deelnemers hebben we nog nooit eerder gehad”, aldus organisator Jetze Haarsma van de Fiets Vrienden Lauwersland Burum, die de fietstoertocht ieder jaar uitzet met behulp van veel vrijwilligers.

Onder de rijders bevindt zich ook Marja Mulder uit Heemskerk. Ze zit samen met drie familieleden in een bed and breakfast en rijdt vier dagen de route van 35 kilometer. ,,We genieten, maar we kunnen waarschijnlijk maar drie dagen meefietsen omdat we helaas maar drie overnachtingen konden boeken, maar misschien kunnen we nog wat regelen”, legt ze uit. Ondertussen fietsen de vier Noord-Hollanders door de weilanden tussen Lauwerzijl en Kommerzijl.

Camping

Frans en Riek Wouters uit Wintelre bij Eindhoven komen al vijftien jaar naar Burum om mee te fietsen met de fietsvierdaagse. De laatste acht jaar rijden ze de tocht samen met Johan Jansen van ’t Laar uit Raalte. De fietsers ontmoeten elkaar ieder jaar op de pop-up camping, die provisorisch wordt gemaakt door de Fiets Vrienden Lauwersland. ,,We staan nu op een schitterend plekje in Burum bij een boerderij en hebben een prachtig uitzicht”, vertellen de deelnemers op de stempelpost bij fruitkwekerij Oudenbosch in Kommerzijl. ,,We komen het weekend voor de fietsvierdaagse al naar Burum en gaan dan ook altijd naar het havenfeest in het dorp.”

Ondertussen halen ze herinneringen op aan eerdere jaren toen ze met hun caravans bij Johan en Tiny Riemersma in Burum (vlakbij de brug van Visvliet) stonden. ,,Daar hebben we jaren gestaan. Dat was altijd heel gezellig. Ze kwamen met bitterballen langs de caravans.”

 Frans en Riek Wouters genieten vooral van de wijdse uitzichten in het noorden van het land. ,,Bij ons zijn het allemaal bomen. Hier kun je soms wel vijf of zes kilometer ver kijken. En als de zon schijnt, zie je de schaduw van de wolken op de grond. Daar genieten we volop van.”

De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 5 uur geleden
Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 6 uur geleden
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen 8 uur geleden
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 9 uur geleden
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen 11 uur geleden
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 23 uur geleden
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 4 mei, 16:30
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 4 mei, 14:36
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 4 mei, 13:43
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 4 mei, 12:47
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 4 mei, 11:23
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 4 mei, 10:18
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 4 mei, 08:30