Gedeputeerde Douwe Hoogland buigt zich over de insectencamera. Chantal Huijberts project manager bij Naturalis met rode shirt kijkt toe terwijl productontwikkelaar Stephan Peterse uitleg geeft.
Gedeputeerde Douwe Hoogland buigt zich over de insectencamera. Chantal Huijberts project manager bij Naturalis met rode shirt kijkt toe terwijl productontwikkelaar Stephan Peterse uitleg geeft. Foto: ACTIEF MEDIA

Vliegende kriebelbeestjes Dokkum op de foto

Algemeen

Misschien heb je niets met insecten en vind je vliegjes maar mateloos irritant. Je slaat ze dan ook het liefst dood met deze krant. Toch zijn ze bijzonder nuttig en zijn een onmisbare schakel binnen ons ecosysteem. Om te kijken hoe het met de insecten is gesteld, staan er dit jaar op vijftien verschillende locaties in Fryslân insectencamera’s opgesteld. De komende twee maanden, gaat een bij de stadswerf geplaatste camera met zonnepaneel, alle vliegende insecten op de foto zetten.


Maar hoe werkt zo’n speciale camera? De insectencamera bestaat uit digitale fotocamera, computer, batterij, zonnepaneel en scherm waar vliegende insecten op gaan zitten omdat ze aangetrokken worden door de kleur en het licht ‘s nachts op het scherm. Het fototoestel kan volledig automatisch insecten tellen en herkennen.

Productontwikkelaar Stephan Peterse installeert de insectencamera. Foto: ACTIEF MEDIA

30 miljoen foto’s

Vorig jaar maakten 94 camera’s in heel Nederland bij elkaar 30 miljoen foto’s. In het verleden werd er veel met vallen en licht gewerkt. De huidige manier is diervriendelijker en effectiever. De insectencamera in Dokkum is net verhuisd van een grutto project in Workum en wordt door de provinsje Fryslân gefinancierd.

Biodiversiteit

De in totaal vijftien camera’s in de provinsje Fryslân staan in natuurgebieden, op landbouwgrond of in een stads- of industriële omgeving. Dit in het kader van het Herstelprogramma Biodiversiteit Fryslân. Daarnaast worden drie camera’s de komende twee jaar gebruikt voor insectenonderzoek door Van Hall Larenstein. Dezelfde achttien camera’s worden de komende twee jaar ook geplaatst tijdens het broedseizoen voor een Grutto-onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. De gegevens die de camera’s ophalen geven een indicatie van de verschillende soorten en aantallen insecten in de provincie. Daarnaast kunnen de uitkomsten ook vergeleken worden met andere provincies waar camera’s staan en tussen stedelijk, natuur en agrarisch gebied.

Honderd camera’s

“We zetten de camera’s een aantal jaren op een rij op dezelfde plekken neer”, vertelt Chantal Huijberts project manager bij Naturalis. “Maar om echt te kunnen zien hoe het gaat met de insectenstand in Nederland zul je breeduit en langer moeten meten. Daarvoor is een landelijk netwerk nodig waarbij we een jaar of tien gaan fotograferen.”

Inmiddels doen zes provincies waaronder Friesland met honderd camera’s mee met het project. “Hierbij wordt gekeken naar omgevingsfactoren zoals klimaat, weer en landgebruik maar ook bijvoorbeeld maaibeleid”, verklaart Chantal Huijberts.

Beeldherkenning

Stephan Peterse, productontwikkelaar bij Faunabit, maakte de nieuwe generatie insectencamera’s die nu ingezet zijn. De toestellen maken dag en nacht foto’s van insecten. Deze worden geanalyseerd door een beeldherkenning algoritme. De gemaakte foto’s worden vervolgens vergeleken met een database. Zo ontstaat er een beeld welke insecten in welke hoeveelheid op welke plaats aanwezig zijn.

Gedeputeerde van de provinsje Fryslân Douwe Hoogland ziet het nut van deze camera’s in. “Want tegenwoordig is meten weten. Met deze insectencamera’s kunnen we precies monitoren wat er is en of we op de goede weg zitten om de biodiversiteit een positieve boost te geven.”

Actueel

Het potgoed
Het voorjaar is in aantocht en daarom is het weer tijd voor de Plantjesmarkt! Algemeen 3 uur geleden
De nieuwe dorpsmolen van Reduzum kwam er na een langdurige lobby van zowel het dorp Reduzum als van de gemeente Leeuwarden richting provincie Fryslân.
'Us Koöperaasje' wil meer mogelijkheden voor 'dorpsmolens' Algemeen 4 uur geleden
Sebastiaan Schippers en Ilse Terpstra
Oranjeconcert op Koningsdag in de Petruskerk van Wânswert Algemeen 4 uur geleden
Herdenking in de Petrustsjerke Garyp
Kerkelijke 4 mei - herdenking Algemeen 5 uur geleden
The Sidekicks
Bluesband The Sidekicks presenteert 28 april nieuwste album bij Iduna Algemeen 6 uur geleden
Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman.
(video) Leerlingen cbs de Arke leggen stenen bij herdenkingsmonument Paul Kaufman Algemeen 22 uur geleden
So Fuckin’ Confused
Het Italiaanse So Fuckin' Confused komt 25 april met hun explosieve hardcore punk naar Iduna Algemeen 22 uur geleden
Auto eindigt op ondergrondse container
Auto eindigt op ondergrondse container 112 23 uur geleden
De voormalige Rabobank in Hurdegaryp staat op de nominatie om plaats te maken voor woningbouw.
"Tytsjerksteradiel op koers met nieuwbouw woningen" Algemeen gisteren
Vrijwel alle openbaar vervoer in Nederland, van onder andere Arriva (voorgrond) en NS (achtergrond) staat zaterdagavond 20 april 2024 om half elf drie minuten stil.
Treinen en bussen ook in Fryslân drie minuten stil Algemeen 19 apr, 12:19
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League
KF De Wâlden-speler Van Dijk maakt stap naar de Korfbal League Algemeen 19 apr, 11:00
Kan hier de Lelylijn komen? Op de achtergrond bedrijventerrein A7-zuid bij Drachten en het klaverblad met de A32. (Links, niet zichtbaar, de A7).
Robin Hartogh Heys: "Noord-Nederland moet zich uiten over Lelylijn" Algemeen 19 apr, 10:16
Kiwi intake
Zeehondencentrum Pieterburen vangt eerste pup van de zomer op en het is de vroegste ooit. Algemeen 19 apr, 10:00
De drie winnaars. In de midden winnares Noorde Schuurman, links van haar Indy Lynn Franken en rechts van haar Roos Gerdingh.
Noore Schuurman is de beste (brugklas)voorlezer van Fryslân! Algemeen 19 apr, 08:58
Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 19 apr, 08:00
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 18 apr, 17:02