Gedeputeerde Douwe Hoogland buigt zich over de insectencamera. Chantal Huijberts project manager bij Naturalis met rode shirt kijkt toe terwijl productontwikkelaar Stephan Peterse uitleg geeft.
Gedeputeerde Douwe Hoogland buigt zich over de insectencamera. Chantal Huijberts project manager bij Naturalis met rode shirt kijkt toe terwijl productontwikkelaar Stephan Peterse uitleg geeft. Foto: ACTIEF MEDIA

Vliegende kriebelbeestjes Dokkum op de foto

Algemeen

Misschien heb je niets met insecten en vind je vliegjes maar mateloos irritant. Je slaat ze dan ook het liefst dood met deze krant. Toch zijn ze bijzonder nuttig en zijn een onmisbare schakel binnen ons ecosysteem. Om te kijken hoe het met de insecten is gesteld, staan er dit jaar op vijftien verschillende locaties in Fryslân insectencamera’s opgesteld. De komende twee maanden, gaat een bij de stadswerf geplaatste camera met zonnepaneel, alle vliegende insecten op de foto zetten.


Maar hoe werkt zo’n speciale camera? De insectencamera bestaat uit digitale fotocamera, computer, batterij, zonnepaneel en scherm waar vliegende insecten op gaan zitten omdat ze aangetrokken worden door de kleur en het licht ‘s nachts op het scherm. Het fototoestel kan volledig automatisch insecten tellen en herkennen.

Productontwikkelaar Stephan Peterse installeert de insectencamera. Foto: ACTIEF MEDIA

30 miljoen foto’s

Vorig jaar maakten 94 camera’s in heel Nederland bij elkaar 30 miljoen foto’s. In het verleden werd er veel met vallen en licht gewerkt. De huidige manier is diervriendelijker en effectiever. De insectencamera in Dokkum is net verhuisd van een grutto project in Workum en wordt door de provinsje Fryslân gefinancierd.

Biodiversiteit

De in totaal vijftien camera’s in de provinsje Fryslân staan in natuurgebieden, op landbouwgrond of in een stads- of industriële omgeving. Dit in het kader van het Herstelprogramma Biodiversiteit Fryslân. Daarnaast worden drie camera’s de komende twee jaar gebruikt voor insectenonderzoek door Van Hall Larenstein. Dezelfde achttien camera’s worden de komende twee jaar ook geplaatst tijdens het broedseizoen voor een Grutto-onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. De gegevens die de camera’s ophalen geven een indicatie van de verschillende soorten en aantallen insecten in de provincie. Daarnaast kunnen de uitkomsten ook vergeleken worden met andere provincies waar camera’s staan en tussen stedelijk, natuur en agrarisch gebied.

Honderd camera’s

“We zetten de camera’s een aantal jaren op een rij op dezelfde plekken neer”, vertelt Chantal Huijberts project manager bij Naturalis. “Maar om echt te kunnen zien hoe het gaat met de insectenstand in Nederland zul je breeduit en langer moeten meten. Daarvoor is een landelijk netwerk nodig waarbij we een jaar of tien gaan fotograferen.”

Inmiddels doen zes provincies waaronder Friesland met honderd camera’s mee met het project. “Hierbij wordt gekeken naar omgevingsfactoren zoals klimaat, weer en landgebruik maar ook bijvoorbeeld maaibeleid”, verklaart Chantal Huijberts.

Beeldherkenning

Stephan Peterse, productontwikkelaar bij Faunabit, maakte de nieuwe generatie insectencamera’s die nu ingezet zijn. De toestellen maken dag en nacht foto’s van insecten. Deze worden geanalyseerd door een beeldherkenning algoritme. De gemaakte foto’s worden vervolgens vergeleken met een database. Zo ontstaat er een beeld welke insecten in welke hoeveelheid op welke plaats aanwezig zijn.

Gedeputeerde van de provinsje Fryslân Douwe Hoogland ziet het nut van deze camera’s in. “Want tegenwoordig is meten weten. Met deze insectencamera’s kunnen we precies monitoren wat er is en of we op de goede weg zitten om de biodiversiteit een positieve boost te geven.”

Onmachtig Warga verliest met 1-3 van Geel Wit.
Onmachtig Warga verliest met 1-3 van Geel Wit Algemeen 12 uur geleden
Libertas laat onnodig de punten achter in Gorinchem!
Libertas laat onnodig de punten achter in Gorinchem Algemeen 13 uur geleden
Broekster Boys is met de 5-0 overwinning nog mild voor Alcides.
Broekster Boys is met de 5-0 overwinning nog mild voor Alcides Algemeen 13 uur geleden
Op de foto Durk van de Veen met een fraaie passeerbeweging.
V.V. Dokkum pakt verdiende overwinning Algemeen 13 uur geleden
Winnende ONT trein dendert nog even voort
Winnende ONT trein dendert nog even voort Algemeen 14 uur geleden
De gelijkmaker wordt binnengetikt door Edwin Schaafsma.
Opluchting bij Buitenpost na winst op Pelikaan S Algemeen 14 uur geleden
Auto belandt op z'n kop in de sloot.
Auto belandt op z'n kop in de sloot 112 15 uur geleden
Sybren Dorhout in actie.
Ropta Boys kansloos ten onder in Garijp Algemeen 16 uur geleden
Be Quick wint overtuigend van Kootstertille. Foto ter illustratie.
Be Quick Dokkum wint met overtuigend spel tegen Kootstertille. Algemeen 18 uur geleden
Pé & Rinus goan weer los
Pé en Rinus 'goan lös' in Kloosterkapel Sibrandahûs Algemeen 20 uur geleden
Rosalie Cunningham
Charismatische rockinnovator Rosalie Cunningham staat op 21 april in Iduna Algemeen 22 uur geleden
Roeireddingsboot KNRM
Expositie Amelander Tegelkunst Algemeen 23 uur geleden
Filemon Wesselink en Lammert Kamphuis
Levenslessen, goed gezelschap en een avontuurlijke reis Algemeen gisteren