Krachtsporters in Age’s Krachthonk, staand van links naar rechts: Kelvin de Ruiter, Frank Terhorst , Joeke-Remkus de Vries, Age Douma, Patricia Smit en Johan Langhorst. Vooraan: Freek Schavemaker en Rami Abu Shusheh.
Krachtsporters in Age’s Krachthonk, staand van links naar rechts: Kelvin de Ruiter, Frank Terhorst , Joeke-Remkus de Vries, Age Douma, Patricia Smit en Johan Langhorst. Vooraan: Freek Schavemaker en Rami Abu Shusheh. Foto: Actief Media

Wie wordt de Sterkste Man fan De Alde Feanen?

Algemeen


Op zondag 19 juni gaan achttien sterke mannen in Earnewâld strijden om de titel Sterkste Man fan De Alde Feanen. Age’s Krachthonk organiseert de wedstrijd. De organisatie heeft plannen voor meer krachtsportevenementen in Earnewâld. 

Zo’n vier jaar geleden begon Age Douma met zijn krachthonk in een leegstaande schuur achter zijn woning in Earnewâld. Toen twee jaar geleden Wout Zijlstra stopte met zijn sportschool, zochten veel krachtsporters een nieuw onderkomen. Zij kwamen bij Age’s Krachthonk terecht. Het is nu de enige locatie in Fryslân waar krachtsporters onderdelen voor wedstrijden als de Sterkste Man van Nederland kunnen trainen. Zelfs Kelvin de Ruiter, de Sterkste Man van Nederland, winnaar van de Strongman Champions League en wereldkampioen truckpulling, traint wekelijks in Earnewâld. 

Ook Johan Langhorst, hij werd vorig jaar vierde tijdens de Sterkste Man van Nederland, is vaak in Age’s Krachthonk te vinden. Hij is wedstrijdleider bij de Sterkste Man fan De Alde Feanen. Patricia Smit, de Sterkste Vrouw van Nederland, en Freek Schavemaker jureren de wedstrijd. Dit echtpaar reist iedere zaterdag vanuit Lelystad naar Earnewâld om te trainen in het krachthonk.

De deelnemers aan Sterkste Man fan De Alde Feanen komen uit heel Fryslân. Bang voor concurrentie van mannen als Kelvin de Ruiter hoeven ze niet te zijn, zegt Douma. “It is in soarte fan begjinnerswedstryd, eltsenien moat wat meidwaan kinne, dan is it ek it moaiste as eltsenien wat ûnderdielen helje kin.” Joeke-Remkus de Vries, die de pr regelt van Age’s Krachthonk, vult aan: “En it is net sa dat eltsenien alle ûnderdielen helje moat.” 

Beginnerswedstrijd moet met een korreltje zout worden genomen, want alle deelnemers zijn gevorderd krachtsporter. Op het programma staan zware onderdelen, waarbij ook techniek heel belangrijk is. Het eerste onderdeel is 1 minuut deadliften (een halter van de grond tillen tot ongeveer de middel), met 150 of 200 kilo. Het gaat om het hoogste aantal herhalingen. “En 1 werhelling mei 200 is altyd mear as 10 kear mei 150”, legt Douma uit.

Vervolgens moeten de deelnemers een ‘log’ van 65 of 80 kilo (een stalen nepboomstam met grepen erin) zo vaak mogelijk oppakken en boven het hoofd tillen. Hierna volgt een medley, waarbij een bierfust, een husafell (een zwaar hoekig voorwerp) en een zak van 100 kilo zo snel mogelijk verplaatst moeten worden. Het één-na-laatste onderdeel is de ‘yoke-run’: eerst 15 meter lopen met een yoke van 240 kilo (een rek dat op schouders en bovenrug leunt) en vervolgens diezelfde afstand afleggen met een yoke van 300 kilo. Tot slot moeten de deelnemers stenen van 100 tot en met 140 kilo op een kar leggen.

Volgens De Vries maakt vooral de combinatie van de onderdelen de wedstrijd zwaar. “De losse ûnderdielen geane einliks altyd bêst by eltsenien. Mar doch fiif fan dit soarte gekke ûnderdielen achter elkoar en jo binne dwarstroch. It is net allinnich de sterkste man, mar ek de sterkste mei de bêste kondysje.” 

Sterkste Man fan De Alde Feanen begint om 13.00 uur op het parkeerterrein aan het Smidspaed. Het evenement is gratis toegankelijk. Na afloop van de wedstrijd reikt Feankeninginne Hannah Hoekstra de prijzen uit. 

Douma en De Vries hebben grote plannen met Age’s Krachthonk. Ze willen het onderbrengen in een stichting. Samen met Johan Langhorst vormen zij dan het bestuur. Met de stichting willen ze de krachtsport verder promoten en ook sponsoren trekken voor grotere evenementen. 

Douma licht alvast een tipje van de sluier op. “Wy wolle folgjend jier de dames derby hawwe en in kear de foarrondes fan de Sterkste Man fan Nederlân soenen wy wol moai fine. It úteinlike doel is wol de Sterkste Man fan Nederlân, dat wy dat in kear yn Earnewâld krije.” De Vries acht het haalbaar. “Fan lyts tinken is noch nea ien grut wurden.”

Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 4 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 4 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 5 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 20 uur geleden
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 21 uur geleden
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 22 uur geleden
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 23 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen gisteren
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen gisteren
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 12:05
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 24 apr, 10:53
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 24 apr, 09:40
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 24 apr, 08:30