De 'sterren' kregen een speciaal, ingelijst, shirt met hun aantal gespeelde officiële wedstrijden er op vermeld.
De 'sterren' kregen een speciaal, ingelijst, shirt met hun aantal gespeelde officiële wedstrijden er op vermeld. Foto: Jan Anne Vrij

’t Fean ’58 neemt afscheid van vijf clubiconen

Algemeen

Het kampioensfeest van het vlaggenschip van ’t Fean ’58 in Surhuisterveen is nog maar net achter de rug, of er stond al weer een nieuw hoogtepunt op het programma: het afscheid van vijf clubiconen. Het klinkt weliswaar tegenstrijdig - hoogtepunt en afscheid - maar zo voelde het beslist niet.

Door Jacob Hielema

Met een trots gevoel konden de vijf, tezamen goed voor maar liefst 1610 (!) officiële wedstrijden in het eerste elftal, worden uitgezwaaid. Zij beëindigden na jarenlange trouwe dienst hun voetbalcarriëre. Met een speciaal voor hen georganiseerde afscheidswedstrijd werd daar terecht aandacht aan besteed.

“Een aantal spelers is een tijdje geleden al gestopt”, liet Klaas Jan Koster weten, die de coördinatie rond de afscheidswedstrijd regelde. “Maar vanwege de corona was dit niet eerder mogelijk.”

Minimaal 250 wedstrijden gespeeld

Een afscheidswedstrijd wordt aangeboden door de vereniging wanneer een speler minimaal 250 keer voor de hoofdmacht is uitgekomen in een officiële wedstrijd (competitie en beker). En aan dat aantal voldeden de ‘afzwaaiers’ ruimschoots: Joost Nieuwenhuis (396), Wietze Vrij (341), André van der Molen (313), Dries Woudstra (287, gevolgd door 27 jaar keeperstrainer) en Jelmer van der Meer (273).

Kinderen en ‘omkesizzers’

De vijf sterren, zoals de afzwaaiers voor deze gelegenheid werden genoemd, hadden zelf de gastspelers en trainers uitgekozen, waarmee ze in hun carrière hadden gewerkt. Zo ook de pupillen van de week: Kyano, Thirza, Jorrit, Rixt, Maura, Jesse, Amarins, Folkert, Mara en Fardau, allen kinderen of ‘omkesizzers’.

De spelers waar het allemaal om draaide waren ingedeeld in het Vijf-Sterrenteam onder leiding van de oud-trainers Henk de Boer, Yko de Boer en Lieuwe van der Wijk. De tegenstanders kwamen uit onder de naam Dreamteam, gecoacht door Minno van der Werff en Mark Bosma, bijgestaan door Jack Bouw en Jitze en Steven From. Scheidsrechter was Arjen de Jong, bijgestaan door de assistenten Jan Egbert Brouwer en Rick Bouw.

Eén voor één toegesproken

De spelers werden op een zonovergoten sportpark ’t Ketting één voor één opgeroepen door Jan Alserda, de speaker van dienst. De feestelijke opkomst ging door een corridor van vlaggen. De vijf sterren werden onder het afsteken van vuurwerk verwelkomd door voorzitter Gerard Veenstra. Hij bedankte de spelers en had voor elk van hen een persoonlijk woord.

Dries Woudstra bedankte hij voor zijn jarenlange inzet als keeperstrainer na zijn actieve spelerscarrière. “Je hebt nu tijd om met je vrouw en kleinkinderen er met de camper op uit te trekken. Geniet ervan.”

Jelmer van der Meer prees hij om zijn geweldige keeperskwaliteiten. “Je maakte even een uitstapje naar Oranje Nassau en Drachtster Boys, maar kwam toch weer op het oude nest terug.”

“Een pijler van huidig succes”

“André van der Molen was de man van de prachtige trap, de steekpasses en de penaltyspecialist. Maar hij is als assistent-trainer nog steeds betrokken bij de club en een van de pijlers van het huidige succes.”

Joost Nieuwenhuis is van de afzwaaiers de man met de meeste ‘coupes’ achter zijn naam. Hij staat daarmee op de vierde plaats van ‘Adelskalender’. “Je was 20 jaar lid van de A-selectie. Elke verdediging vreesde je geweldige eindschot.”

“Een echte linkspoot”, zo sprak hij Wietze Vrij toe. “Je fluwelen linkerbeen, de altijd gevaarlijke corners, wij missen het nog. Achttien seizoenen in het eerste, en nu betrokken bij de jeugd.”

Ingelijste shirts

De vijf clubiconen kregen naast een prachtig boeket bloemen ieder een ingelijst shirt met het aantal gespeelde wedstrijden als rugnummer.

Afscheidswedstrijd

En speciaal voor hen een afscheidswedstrijd. Niet alleen spelers voornamelijk uit ‘het verleden’. Opvallende namen in het Dreamteam waren de broers Kasper en Lukas Nieuwenhuis, zonen van Joost Nieuwenhuis. Kasper (13) speelt in de jeugd van SC Cambuur en Lukas (15) in de jeugd van FC Groningen. Ze waren niet in hetzelfde team als hun vader ingedeeld. “Maar dat maakt ons niet uit”, vonden beiden.

Ietwat timide zaten ze voor aanvang van de wedstrijd in het clubhuis. Daar bleek in het veld echter weinig van. “Van die grote kerels in het veld, daar raakten ze niet van onder de indruk. Daar zagen ze niet tegen op”, liet hun trotse vader na afloop weten. “We vonden het leuk”, zeiden zowel Kasper als Lukas.

Eindstand: 4-4

De beide jonkies lieten een prima indruk achter en speelden een belangrijke rol. Het hoogtepunt was de 0-3 voor het Dreamteam: Kasper met een assist op Lukas, die Jelmer van der Meer kansloos liet. Het werd een afscheidswedstrijd in stijl. Een 4-4 eindstand, waarbij de afscheidnemende veldspelers ieder een goal achter hun naam kregen.

Scoren niet verleerd

Bij een 0-3 achterstand liet Joost zien dat hij het scoren niet verleerd was (1-3). André van der Molen bracht het 5-Sterrenteam even later weer in de wedstrijd (2-3), terwijl Wietze Vrij zijn fraaie traptechniek nog één keer mocht laten zien door een strafschop onberispelijk binnen te schieten, waardoor hij de eindstand op 4-4 bracht. Meteen daarna kregen de clubiconen de verdiende publiekswissel, dit onder een daverend applaus van de vele aanwezigen.

‘Blessure’ van Notebomer

Halverwege de tweede helft simuleerde Edwin Notebomer nog een blessure. Zijn teamgenoten wenkten paniekerig naar de bank, waarop verzorger Geert Hommes zich in gestrekte draf richting de plek des onheils spoedde. Bijna gearriveerd zag hij Edwin als een hinde wegrennen, tot grote hilariteit van de spelers en toeschouwers. Het paste allemaal in de geest van een afscheidswedstrijd.

‘t Voelde als een reünie

André van der Molen na afloop: “Super, dat het zo kon. Een afscheidswedstrijd met deze vijf jongens, spelers die hun carrière nu eindelijk echt hebben afgesloten. Het was gewoon genieten, het voelde als een reünie.”

En het werd een ware reünie. Na afloop werd onder het genot van een hapje en drankje in het clubhuis nog lang nagepraat en werden veel oude herinneringen opgehaald. Een waardig afscheid, die de vijf sterren zeker hebben verdiend.

Actueel

© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 28 minuten geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 1 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 2 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 2 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 3 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 18 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 19 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 19 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 20 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 23 uur geleden
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 23 uur geleden
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen gisteren
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen 27 mrt, 11:00
Zondag 24 maart Wedstrijden Nunspeet en Leek
Hiphop en showdance team uit Drachten schitteren in Nunspeet en Leek Algemeen 27 mrt, 10:48
Technische vernieuwing kan wellicht in aanmerking komen voor een deel van de zeven miljoen euro subsidie voor het MKB in Noord-Nederland.
Zeven miljoen euro subsidie voor innovatie in MKB Noord-Nederland Algemeen 27 mrt, 09:57
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt.
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt Algemeen 27 mrt, 08:30