Het afscheid van Hilbrand Benedictus van het eerste elftal van Harkema-Opeinde.
Het afscheid van Hilbrand Benedictus van het eerste elftal van Harkema-Opeinde. Foto: Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde verliest van V en V ’68

Algemeen

Het seizoen zit er voor Harkema-Opeinde 1 op. Het gewenste scenario waarbij Harkema via een achterdeurtje nog de nacompetitie in kon, kreeg geen gestalte. Dit zat er ook geen moment in. Al vroeg bleek dat Kootstertille in Ternaard gewoon een driepunter zou behalen.

Daarnaast deed Harkema zelf niet wat het moest doen. Het oogde alsof de pijp na een grillig seizoen leeg was. V en V ’68 uit Garyp kon met een 0-1 zege aan de haal gaan in een partij waarbij de term ‘zomeravondvoetbal’ niet misstaat.

Van goede wil

Zonder meer was Harkema van goede wil. Het had in het eerste bedrijf ook best kunnen scoren. Hille Postma soleerde door de verdediging, maar vond keeper Wichard de Vries op zijn pad. Datzelfde overkwam Ids van der Ploeg na een prima voorzet van Geert van der Tuin.

Paul van der Heide was op slag van rust het dichtst bij een doelpunt. Na een afgeslagen hoekschop knalde Van der Heide de bal vanuit de lucht op de kruising.

In de tweede helft viel er zo mogelijk nog minder te beleven. Er waren slechts een drie noemenswaardige momenten. Vooral de hakbal waarmee Youri van der Meer rond het uur V en V ’68 de overwinning bezorgde. Daarnaast de terugkeer van Eppie Wouda in de Harkemaster elf na acht maanden blessureleed.

Afscheid Hilbrand Benedictus

Maar het was vooral de publiekswissel in de 68ste minuut voor Hilbrand Benedictus die beklijft. Na 16 jaar goals gescoord te hebben voor de eerste elftallen van Harkema-Opeinde, ’t Fean’58, ASC en Zeerobben, neemt de kwikzilverachtige topschutter afscheid van het eerste elftal.

Benedictus laat voor de Harkemase voetbalvolgers een karrenvracht aan mooie herinneringen na. Dat begon al bij zijn debuut in het vlaggenschip in 2006, waarin hij als minderjarig knaapje het gerenommeerde Helpman met twee treffers velde. Spoedig volgden er meer van zulke momenten. Het kwartet doelpunten dat Benedictus scoorde tegen Drachten op zijn verjaardag in 2007, de hattrick tegen Jubbega in de kampioenswedstrijd van 2010, de vele doelpunten voor het ZM-team tussen 2012 en 2014, het puntertje in blessuretijd waarmee hij de derby tegen Kootstertille in april 2019 besliste. Ga zo maar door. Gelukkig voor Harkema-Opeinde blijft Benedictus behouden voor het groen en geel. Hij bouwt af in de lagere seniorenteams.

Afscheid van Ronnie Pander

Wie hopelijk ook voor de club blijft behouden is Ronnie Pander. De elftalleider, een rasechte Harkema-man uit een rasechte Harkema-familie, had de zaakjes altijd prima op orde. Hij neemt na drie jaar afscheid als staflid. Pander maakte in de eerste weken na zijn aantreden bijna direct een promotie mee. Een zegereeks die helaas één wedstrijd te vroeg eindigde, met het verlies tegen Helpman.

Het was Pander zijn streven om in een later stadium alsnog de promotie af te dwingen. Dat dit niet lukte, was mede en misschien wel vooral te danken aan de perikelen rondom het Coronavirus. Dit virus zat ook hoofdtrainer Jan van Dijk aardig dwars. Van de drie seizoenen die de sympathieke oefenmeester op De Bosk actief was, werd er slechts eentje afgemaakt. Dan was er weer een lockdown, dan mocht er niet getraind worden, dan weer wel, maar alleen in kleine groepjes.

45 spelers in 56 wedstrijden

Kwam nog bij dat er zeker dit jaar soms meer spelers in de ziekenboeg zaten dan er beschikbaar waren. Van Dijk was wat dat betreft niet te benijden. Het feit dat Van Dijk 45 spelers moest gebruiken in de 56 wedstrijden dat hij hoofdcoach was, zegt genoeg. Ondanks dat bleef Van Dijk positief en maakte samen met zijn staf en de dragende spelers van de selectie van de nood een deugd.

Afscheid van trainer Jan van Dijk

Talloze junioren debuteerden en ook de spelers uit de lagere seniorenteams verzaakten niet als er een beroep op hen werd gedaan. De thuiswedstrijd tegen RWF twee maanden geleden was het meest treffende voorbeeld. Van Dijk heeft voor volgend seizoen in derdeklasser Scharnegoutum een nieuwe uitdaging. Uit het oog dan dus, maar hopelijk niet uit het hart. Op De Bosk zal Van Dijk altijd op een warm welkom kunnen rekenen.

Bewogen seizoen

Zo is er een einde gekomen aan een bewogen seizoen. Een jaargang waarin Harkema eigenlijk pas in de laatste maanden echt op stoom raakte. Al met al was het te weinig om voor een prijs in aanmerking te komen. Het gaat te ver om te stellen dat er nu sprake is van een verloren seizoen. Hopelijk kan achteraf gesteld worden dat het een leerjaar was.

Met een handvol junioren en sowieso twee versterkingen van buitenaf zal de nieuwe staf – trainer Tino Slagter, elftalleider Anne ‘Gulske’ Hoeksma, verzorger Jitze From en grensrechter Lieuwe van der Heide – trachten na de zomerstop in de vierde klasse weer een rol van betekenis te spelen.

Actueel

© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen
foto dd 24-03-2024

Nes

GGZ AFUK
Theaterkerk

Presentatie magazine Taal yn ‘e soarch
Eerste Rede foar de geast én presentatie magazine over taal in de zorg Brok: 'Taal is de kaai ta goeie soarch' Algemeen 33 minuten geleden
Steeds meer mensen positief over openbaar vervoer in Friesland
Reizigers positief over bus- en treinvervoer in Fryslân Algemeen 1 uur geleden
Op vrijdag 5 april treed Omniband op in Rottevalle
Omniband met 'Hé, gezellig' Algemeen 2 uur geleden
Tijdens het 100-jarig jubileum van CMV Concordia trad onder andere Thirza op
100-jarig jubileum van brassband Concordia uit Wânswert Algemeen 2 uur geleden
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi
Geslaagd 1e Kollum Open Padel weekendtoernooi Algemeen 4 uur geleden
De start van de campagne
Campagne Doortrappen feestelijk van start Algemeen 18 uur geleden
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sukerei
Paasmaandag paaseieren zoeken bij museum De Sûkerei Algemeen 19 uur geleden
Hoofdvakdocente Fie Schouten
Lenteconcert door docenten met hun master-studenten van het Prins Claus Conservatorium Algemeen 19 uur geleden
Miss Naomi Vellinga strijdt voor goede doelen.
Missverkiezingsfinalist Naomi Vellinga is een schoonheid met een doelbewuste missie Algemeen 20 uur geleden
Jamsessie na concert DC Ray 'Sings nat King Cole'
"Dokkum nu ook op de kaart in de jazzwereld" Algemeen 23 uur geleden
Leuke uitjes tijdens Pasen.
Eieren zoeken, codes kraken en lekker fietsen tijdens Pasen Algemeen 23 uur geleden
Color guard Nova/De Marko's vijfde op Finals
Color guards Nova/De Marko's vijfde op Finals Algemeen gisteren
De provincie wil het gebruik van bestrijdingsmiddelen afbouwen.
Subsidie om te experimententeren met afbouw gewasbeschermingsmiddelen Algemeen 27 mrt, 11:00
Zondag 24 maart Wedstrijden Nunspeet en Leek
Hiphop en showdance team uit Drachten schitteren in Nunspeet en Leek Algemeen 27 mrt, 10:48
Technische vernieuwing kan wellicht in aanmerking komen voor een deel van de zeven miljoen euro subsidie voor het MKB in Noord-Nederland.
Zeven miljoen euro subsidie voor innovatie in MKB Noord-Nederland Algemeen 27 mrt, 09:57
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt.
Creëer een Betoverende Paastafel: Tips voor een Onvergetelijk Paasontbijt Algemeen 27 mrt, 08:30