De oranjehemden van VV Kollum mogen aantreden voor de nacompetitie na verlies tegen FC Wolvega. Foto: Ingezonden

Kollum naast titel na verlies tegen FC Wolvega

Algemeen

VV Kollum is er niet in geslaagd om het kampioenschap in de 2e klasse I te behalen. Vooraf was de opdracht duidelijk: zelf de punten in Kollum houden en vervolgens de hoop vestigen op puntverlies van lijstaanvoerder ’t Fean 58.

Het Kollumer team straalde deze middag echter niets uit van een titelkandidaat en speelde eigenlijk van begin tot eind een kansloze wedstrijd tegen de gasten uit Wolvega. De uiteindelijke 2-4 einduitslag was volledig verdiend en de score van de gasten had nog hoger kunnen uitvallen.

De andere titelkandidaat, uit Surhuisterveen sleepte thuis tegen SC Joure een punt (2-2) uit het vuur (wat achteraf dus niet eens nodig bleek te zijn) en mag zich de kampioen van de 2e klasse I noemen.

Veelal de lange bal

De verwachtingen waren deze middag hooggespannen op zonnig sportpark Baensein, waar scheidsrechter Smit onder een behoorlijke publieke belangstelling en een mooie vuurwerkshow de wedstrijd even over half drie in gang zette. De thuisclub pakte meteen het initiatief, maar bleek lopende de eerste helft over weinig creativiteit te beschikken in de aanvalsopbouw. Veelal werd de lange bal gehanteerd, die weinig tot geen kansen opleverde.

Waarschuwing

Voor het Kollumer doel was het regelmatig een houden en keren om met name de snelle Sean de Ruiter en de vaardige Sami El Ghaouti te stoppen. Al na vijf minuten was de eerste waarschuwing een feit, nadat Aaron Boekhout simpel afgetroefd werd. De poging van El Ghaouti miste kracht en richting, waardoor doelman Dijkstra simpel kon pakken.

Even later kwamen de gasten weer gevaarlijk door, waarbij Leon Pereboom het eindstation was en er al meer venijn in de poging zat. Gelukkig voor Kollum verdween de bal net voorlangs.

Gen vuist

De enige van de Kollumers die enigszins in de buurt kwam van het doel van Wolvega was Benjamin Zondervan. Eenmaal vond hij het zijnet uit een haast onmogelijke hoek en een knappe poging van een kleine twintig meter dwong doelman Greveling even later tot een goede redding. Verder konden de Kollumer aanvallers geen vuist maken.

Binnen kwartier 0-1

Daarentegen creëerde Wolvega grote kansen, mede doordat er veel te veel ruimte lag op het middenveld en de aanval geen strobreed in de weg werd gelegd in de afrondende fase. Binnen het kwartier was het dan ook raak. Sami El Ghaouti waagde een poging van buiten de zestien welke, enigszins gelukkig, van richting werd veranderd en daardoor doelman Dijkstra op het verkeerde been zette: 0-1.

Kollum mocht in het vervolg van de eerste helft de handen dichtknijpen, daar FC Wolvega behoorlijke kansen kreeg om de score voor de theepauze al te verdubbelen. Vaak werden de acties te ver doorgevoerd, was doelman Dijkstra meester over de situatie of stond het aluminium in de weg.

Geen juiste spirit

In de rust bleek dat het in Surhuisterveen ook zeker nog niet gespeeld was. De verwachting was dan ook dat er de tweede helft een getergd Kollum binnen de lijnen zou verschijnen, dat er alles aan zou doen om de kleine achterstand om te buigen in een voorsprong. Al snel zou echter blijken dat de Oranjehemden hier niet toe in staat waren.

0-2 door Pereboom

Al na vijf minuten in die tweede helft had Sean de Ruiter de score moeten verdubbelen. Hij vond echter de paal op zijn weg. Een paar minuten later was het wel raak, nadat Sjouke Oosterling en De Ruiter ongehinderd konden combineren in de Kollumer zestien. Daar er blijkbaar niemand van plan was om in te grijpen, was het uiteindelijk Leon Pereboom die de trekker overhaalde en de 0-2 liet aantekenen.

1-2 na 65 minuten

Was er nog enige sprake van geloof bij de thuisclub, dan leek dat nu wel verdwenen. Totdat de 65e minuut. Een door Kollum genomen hoekschop werd na één of enkele overstapje(s) op fraaie wijze binnengeschoten door Thieme Brandsma: 1-2. Zou deze treffer het geloof in eigen kunnen en de benodigde spirit terug brengen in het Kollumer spel?

Even leek het erop toen Benjamin Zondervan twee minuten na de aansluitingstreffer op links de diepte werd ingestuurd. Op diens aangeven kon de aanstormende Jasper Sietzema hard uithalen, waarbij de doelman alle zeilen bij moest zetten om het leer te keren.

Wissel helpt niet

FC Wolvega bleef echter ook gevaarlijk en in de tegenstoot was het alweer Sean de Ruiter voor de gasten die net voorlangs schoot. De Kollumers namen meer risico om de gelijkmaker te forceren. Onder andere Dennis Krohne werd nog ingebracht om het middenveld te versterken, maar de mogelijkheden die de thuisclub nog kreeg misten de nodige overtuiging, zodat de paarshemden niet echt in de problemen kwamen.

Nekslagen

Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd was daar dan de nekslag voor de gewezen titelkandidaat. Sean de Ruiter omzeilde de buitenspelval om vervolgens alleen op doelman Andries Dijkstra af te stevenen. Hij faalde niet in de afwerking: 1-3. De einduitslag was hiermee nog niet bereikt, want een minuut voor tijd werd opnieuw de buitenspelval succesvol omzeild, waarna Mika Streefkerk ook nog de 1-4 scoorde.

In de blessuretijd was het nog Joop Pijnacker, die eigenlijk de gehele wedstrijd niet echt in positie kwam, maar toch nog z’n goaltje meepikte en hiermee zorgde voor de eindstand van 2-4.

Gezien de uitslag in Kollum en de uiteindelijke puntendeling in Surhuisterveen kon daar het kampioenschap gevierd worden en zijn de felicitaties voor de mannen van ’t Fean ’58. Voor VV Kollum rest nog de nacompetitie tot promotie, waarin aankomende zaterdag op het eigen sportpark Baensein FC Meppel de eerste tegenstander is. Aanvang 14.30 uur.

Foto’s: Roel Bergsma Fotografie

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 17 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 18 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 20 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 20 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 21 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 22 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 22 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 23 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen gisteren
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen gisteren
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 25 apr, 08:30
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34