Harkema-Opeinde vs GSVV
Harkema-Opeinde vs GSVV Foto: Klaas Elzinga

Schotloosheid speelt Harkema-Opeinde parten bij GSVV

Algemeen

Het wil maar niet vlotten met Harkema-Opeinde. Waar na het teleurstellende jaar 2021 het doel was om van 2022 een florissantere jaargang te maken, is het tegenovergestelde momenteel gaande. Zaterdagmiddag verloor de groengele brigade met 1-0 bij hekkensluiter GSVV. Oorzaken zijn er genoeg aan te wijzen. Als voornaamste factor die bijdroeg aan het verlies kan het missen van kansen worden aangemerkt.

In de voetballerij wordt vaak gezegd dat een ploeg zich pas echt zorgen moet maken als er geen kansen meer worden gecreëerd. Wat dat betreft geen zorgen op De Bosk, maar de schotloosheid begint de laatste wedstrijden wel frustrerende vormen aan te nemen. Ook in Gerkesklooster was Harkema-Opeinde behoorlijk actief voor het vijandelijke doel van keeper Weening. Deze doelman wordt vaak vergeleken met zijn voorganger, de in de regio welbekende Johannes van der Meer. Een ondankbare erfenis, maar Weening verdedigt zijn doel met verve en sloeg her en der verspreid over de 90 minuten toch weer aardig wat ballen uit zijn veste. Bijvoorbeeld op een strak schot van Alex van der Tuin in de korte hoek en een snel dalend afstandsschot van Hilbrand Benedictus. Daarnaast kreeg hij enkele malen hulp van het aluminium, in het eerste bedrijf tweemaal. Eerst uit een scrimmage die ontstond na een hoekschop van Alex van der Tuin, even later uit een vrije trap van Paul van der Heide. Naast deze kansrijke momenten verdween een dropkick van Hille Postma naast, rolde een inzet van Hilbrand Benedictus voorbij de paal uit een steekpass van Paul van der Heide en was Hille Postma onfortuinlijk toen hij een rebound probeerde te verzilveren na een schot van Chris Hoeksma. Deed GSVV niets terug? Zeker wel. De bewoners van de grensstreek verstopten zich niet en profiteerden van tijd tot tijd van onwennigheid in de Harkemaster gelegenheidsachterhoede. Met name Marco Kooistra bleek een handenbinder. Hij was het ook die in de 39ste minuut de 1-0 op het scorebord zette door een vrije trap vanaf een meter of 18 steenhard in de hoek te kogelen. Verder was Kooistra meerdere keren dreigend. Vlak voor het winnende doelpunt schoot hij van dichtbij naast na een misser in de Harkema-defensie en eerder al, in de 13de minuut produceerde hij een stuiterend schot waar keeper André de Graaf net een hand achter kon krijgen.

Terwijl een zichzelf op-en-top voetbalkenner noemende Harkema-supporter een 0-2 stand halverwege voorspelde, was het de thuisploeg die aan de thee ging met een 1-0 voorsprong op zak. Die stand kwam na de helftwisseling vlot onder druk te staan. Opnieuw was het aluminium de gastheren gunstig gezind. Een afstandsschot van Cris Alma spatte op de lat uiteen. Vanuit de herkansing nam Alex van der Tuin de bal op de pantoffel, wederom klonk het geluid van de deklat. Wat balbezit betreft was Harkema veruit in de meerderheid en gevoetbald werd er vooral op de helft van GSVV. Toch was het oppassen voor de counters van de rode lantaarndrager. Arjan Storm was dicht bij de 2-0. Zijn van richting veranderde doelpoging ging rakelings naast de paal. Ook Gerrit Jagersma liet het na de partij te beslissen toen hij alleen voor het Harkemaster doel verscheen. De blessuretijd was toen overigens al aangebroken. In de twintig minuten die zich voor dat moment afspeelden had Harkema genoeg kansen met een gunstiger resultaat naar huis te gaan. De anders zo trefzekere Hilbrand Benedictus had het vizier enkele malen niet op scherp staan, aanvoerder Chris Hoeksma zocht het doel te hoog na een afgeslagen voorzet. Verder waren er zat situaties waarbij Harkema te lang breidde en de aanval strandde in een woud van spelers. Het gif ontbrak om een inzet los te laten die leidde tot een geheid doelpunt.

Dat het laatste fluitsignaal van arbiter Draaijer luid werd bejubeld door alles wat GSVV een warm hart toedroeg was begrijpelijk. Vijf dagen geleden was de ploeg ten dode opgeschreven, inmiddels zijn de kansen op handhaving weer springlevend. Voor Harkema-Opeinde hangt de vlag er anders bij. Met name zorgwekkend is het grote aantal afwezigen. Veelzeggend is het dat van de 18 namen die in het GSVV-programmablad bij de Harkema-selectie stonden genoemd meer dan de helft afwezig was. Zo kon het dat junior Theo Kooistra op sportpark ’t Kleaster zijn officiële debuut maakte, Jesse Nicolai na viereneenhalf jaar zijn rentree maakte in de basis-elf en Kevin Hoeksma voor het eerst sinds december 2016 in het veld verscheen voor het vlaggenschip. Deze krachten zetten zich volop in voor een goed resultaat. Het zou de plank dan ook volledig mis slaan om het verlies aan personele problemen te wijten. Een groter probleem is momenteel het niet benutten van de kansen. Tegen Oostergo kostte dat twee punten en ook bij GSVV stond dit een positief resultaat in de weg. Gelukkig dient de kans op herstel zich rap aan. Dinsdag speelt Harkema-Opeinde de inhaalwedstrijd tegen Dokkum. Op het Harddraverspark wordt er om 20.00 uur afgetrapt.

Het organisatieteam van de Bonifatiuscup 2024 v.l.n.r.: Marcel Dol, Geeke Draijer, Sonja Louwsma, Jacob Haakma, Karel Hellinga, Marjan Stellema en Sjoerd Radersma.
Achtste editie van toptoernooi Bonifatiuscup Algemeen 10 uur geleden
Hessel verricht de officiële openingshandeling van de rolstoelfiets
Dokkum nu ook per rolstoelfiets bereikbaar Algemeen 12 uur geleden
Overhandiging dichtbundel aan Wierd en Fokje Pietersma, door de leerlingen van CSG Liudger
"Wij vinden het belangrijk dat mensen aan de goede kant van de geschiedenis staan" Algemeen 13 uur geleden
Sjoerd Bakker, begin 1943.
Bijzondere dodenherdenking op 4 mei in Buitenpost Algemeen 14 uur geleden
Kom ook naar de plantjesmarkt!
Plantenmarkt met groenspecialisten en hobbykwekers Algemeen 15 uur geleden
4 Mei Dodenherdenking Beetsterzwaag.
Dodenherdenking Beetsterzwaag Algemeen 30 apr, 16:03
Afbeelding
Op reis? Vergeet niet om je reisverzekering te regelen! Zaken 30 apr, 14:55
Afbeelding
Lingerie: Een bijzonder stuk kleding Zaken 30 apr, 14:54
Deelnemers van de bevrijdingsloop Burgum
Bevrijdingsloop 5 mei Burgum Algemeen 30 apr, 13:02
Aankondiging elfstedenroeimarathon - 210 roeien in 24 uur
38ste elfstedenroeimarathon 2024 een feit! Algemeen 30 apr, 12:00
Dodenherdenking in Drogeham
Dodenherdenking Drogeham Algemeen 30 apr, 11:00
Repair café Drachten
Repair Café Drachten in Mei Algemeen 30 apr, 10:30
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs Algemeen 30 apr, 09:34