Het stembureau in het gemeentehuis in Burgum. Sommige stembureaus zijn ook op maandag 14 en dinsdag 15 maart al in gebruik, bij de raadsverkiezingen van dit jaar.
Het stembureau in het gemeentehuis in Burgum. Sommige stembureaus zijn ook op maandag 14 en dinsdag 15 maart al in gebruik, bij de raadsverkiezingen van dit jaar. Foto: Actief Media

Weer verspreid stemmen bij verkiezingen

Algemeen

Net als in maart 2021 kan er bij de volgende verkiezingen weer verspreid worden gestemd: op maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 maart 2022. Dit om besmetting door het Covid-19-virus zoveel mogelijk te kunnen beperken.

De Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 (Twv) is hiertoe verlengd tot 1 juli 2022. Hiermee is definitief duidelijk dat kiezers bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart 2022 al op de twee dagen voorafgaand aan de reguliere verkiezingsdag hun stem kunnen uitbrengen. Om dat mogelijk te maken, opent in elke gemeente een aantal stemlokalen op maandag 14 en dinsdag 15 maart.

Tijdelijke wet verlengd

De Tweede en de Eerste Kamer hebben de Twv eind vorig jaar verlengd. Zonder verlenging zou de Twv verlopen op 1 januari 2022. Toenmalig minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) achtte verlenging noodzakelijk, gelet op de onzekere situatie rond corona.

“Stemmen kan veilig”

Minister Ollongren: “Vervroegd stemmen bevordert de spreiding van kiezers, die daarmee beter in staat zijn om hun eigen moment te kiezen waarop het rustiger is in het stemlokaal. De maatregelen in de wet maken het mogelijk om in de huidige pandemische situatie de verkiezingen veilig te laten verlopen. Door dit besluit nu te nemen biedt de regering gemeenten tijdig duidelijkheid voor de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen van maart.”

Andere maatregelen

Naast vervroegd stemmen maakt de Twv diverse andere maatregelen mogelijk, als de coronasituatie dat vraagt, zoals landelijk of regionaal maatregelen voor te schrijven wat betreft hygiëne en persoonlijke bescherming. Denk hierbij aan het dragen van mondkapjes, het gebruik van kuchschermen en het regelmatig schoonmaken van de stemhokjes en contactpunten.

Installatie op 30 maart

In elk stembureau dient een vierde stembureaulid aanwezig te zijn als gastheer of -vrouw. Dat stembureaulid ziet toe op de eventuele maatregelen die van kracht zijn. Verder is er meer tijd voor het vaststellen van de uitslag dan gebruikelijk. De nieuwe raadsleden zullen niet 8, maar 14 dagen na de dag van de stemming worden geïnstalleerd (woensdag 30 maart).

Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 6 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 uur geleden
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 23 uur geleden
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30
De kampioensploeg van Warga.
Warga kampioen na 0-3 winst op Nieuw Roden Algemeen 21 apr, 22:06