Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân tijdens zijn Friestalige nieuwjaarstoespraak in het dorpshuis van Niawier en Wetsens.
Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân tijdens zijn Friestalige nieuwjaarstoespraak in het dorpshuis van Niawier en Wetsens. Foto: Printscreen YouTube-kanaal Gemeente Noardeast-Fryslân

Burgemeester Kramer: “Elkenien in feilige haven tawinske”

Algemeen

Burgemeester Johannes Kramer van de gemeente Noardeast-Fryslân wenst alle inwoners van deze gemeente “in feilige haven, dêr’t elk syn lisplakje fine kin”. Dit zegt hij in zijn nieuwjaarstoespraak, die als Youtube-filmpje te vinden is op de website van de gemeente.

Hij heeft de toespraak uitgesproken in het dorpshuis van Niawier en Wetsens. Kramer wijst op de successen in de gemeente in het afgelopen jaar. “Dy wiene der, ûndanks it koroanfirus en de maatregels”, merkt hij op. Hij noemt als voorbeelden: “De Waadopera wie in grut súkses. En dat midden yn koroanatiid!” Ook de meerdaagse wielerwedstrijd Beneluxtour voor beroepsrenners fietste door de regio en door de gemeente. “Sa koe elkenien yn Europa sjen hoe ‘n moaie streek dit is, mei in soad romte.”

Recreatie en toerisme in de gemeente en de Admiraliteitsweekeinden in Dokkum waren andere successen. En zo ook het openen van een nieuw haventje van Niawier. Vandaar de verwijzing naar “in feilich lispak foar elkenien”, maar dan niet alleen letterlijk, maar vooral symbolisch bedoeld.

“Mienskip as feilige haven”

Volgens de burgemeester is “de mienskip” van de gemeente die veilige haven. Zonder ‘de mienskip’ zouden de genoemde successen er niet zijn geweest, stelt Kramer. Samen met omliggende gemeente, de provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân wordt de samenwerking in ‘ANNO’ voortgezet. “Mei as doel om fan in krimpregio in Topregio te meitsjen!”

Hij bedankt in zijn toespraak alle zorgpersoneel en spreekt de hoop uit, dat deze mensen spoedig weer hun reguliere zorgwerk kunnen uitoefenen, in plaats van de coronazorg. “As jo noch in goed foarnimmen sykje, oerwaagje dan om jo faksinearje te litten tsjin dit firus, mochten jo noch net faksinearre wêze. Net allinne foar jo eigen sûnens, mar ek foar de minsken om jo hinne.”

Contact met boeren

De gemeente Noardeast-Fryslân stelt dit jaar een medewerker aan, die speciaal het contact met boeren moet onderhouden. “Begjin 2021 rieden de boeren mei harren trekkers Dokkum yn, om harren ûnfrede te ûnderstreekjen. Oan de ein fan ‘t jier rieden se wer troch de gemeente, no om minsken yn fersoargingstehuzen yn ‘t ljocht te setten. In moai gebaar, dat rûnom wurdearre waard”, aldus Kramer.

Wethouder Maria le Roy (rechts) streeft naar een gemeente zonder afval. Op 16 mei spreekt ze hier over, net als de heer Goëbel van Repair Café Drachten (niet op de foto).
Geef je spullen een tweede kans?! Algemeen 4 uur geleden
Bongzilla
Amerikaanse cultband Bongzilla komt op 8 mei naar Iduna Algemeen 6 uur geleden
Anjum weer met beide benen op de kleigrond - Foto ter illustratie
Anjum weer met beide benen op de kleigrond Algemeen 7 uur geleden
De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 8 uur geleden
Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 9 uur geleden
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen 10 uur geleden
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 12 uur geleden
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen 13 uur geleden
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen gisteren
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 4 mei, 16:30
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 4 mei, 14:36
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 4 mei, 13:43
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 4 mei, 12:47