Burgemeester Klaas Agricola van de gemeente Dantumadiel en wethouder Gelbrig Hoekstra van de gemeente Tytsjerksteradiel openen officieel de skûltsjes.
Burgemeester Klaas Agricola van de gemeente Dantumadiel en wethouder Gelbrig Hoekstra van de gemeente Tytsjerksteradiel openen officieel de skûltsjes. Foto: Ingezonden

Vanaf nu uitrusten in het Bûtefjild dankzij ‘skûltsjes’

Algemeen

Even uitrusten tijdens een bezoek aan natuurgebied het Bûtefjild? Het kan sinds vrijdag op drie verschillende plekken, namelijk bij het Koekoekspaad, het land van Harm en Okje en het Klaasslûske. Hier plaatsten de gemeenten Dantumadiel en Tytsjerksteradiel een grote ronde bank, ook wel een ‘skûltsje’ genoemd. Vrijdag werden ze officieel geopend door burgemeester Agricola van gemeente Dantumadiel en wethouder Gelbrig Hoekstra van gemeente Tytsjerksteradiel. 

De banken zijn bedoeld voor wandelaars, fietsers of waterrecreanten die een bezoek brengen aan het Bûtefjild. Om uit te rusten, te genieten van de omgeving of onderweg iets te eten en drinken. De banken, ook wel skûltsjes genoemd, werden ontworpen door architect Nynke Rixt Jukema. ‘Skûltsje’ is het Friese woord voor schuilplek. 

Genieten van het Bûtefjild 
Jarenlang werd er gewerkt aan het Bûtefjild, een natuurgebied dat de gemeenten Dantumadiel en Tytsjerksteradiel met elkaar verbindt. “We wilden het gebied nog aantrekkelijker maken voor recreanten”, vertelt burgemeester Klaas Agricola. “Dat deden we niet alleen, maar samen met provincie Fryslân, It Fryske Gea, recreatieschap Marrekrite, stichting Wetterwâlden en Staatsbosbeheer.”

De gemeenten legden samen met provincie Fryslân een electric-only vaarroute door het gebied aan. Daarna werd de bediening van de sluizen elektrisch gemaakt en kwamen er nieuwe steigers en bewegwijzering in het gebied. Agricola: “De skûltsjes zijn de kers op de taart. Ik nodig iedereen dan ook van harte uit om een kijkje te nemen en te komen genieten van het mooie Bûtefjild!”

Meer leren over het gebied 
“De skûltsjes zijn meer dan alleen plekken om uit te rusten”, voegt wethouder Gelbrig Hoekstra toe aan de woorden van de burgemeester van haar buurgemeente. Hoekstra: “De informatiepanelen in de banken vertellen het verhaal over het gebied. Zo leren volwassenen én kinderen over de geschiedenis en de planten en de dieren die in het Bûtefjild leven.”

Uitkijktoren 
De plek waar vrijdag de feestelijke opening plaatsvond bij het Koekoekspaad, is extra bijzonder. In samenwerking met It Fryske Gea werd hier een bank mét uitkijktoren geplaatst. Het uitkijkpunt geeft uitzicht over het natuurgebied Sippen-Finnen en het Ottema-Wiersma Reservaat. It Fryske Gea groef de grond rondom de uitkijktoren uit. De waterplas die hieruit ontstaan is, biedt plek voor nieuwe waterplanten, vogels en insecten. Naast elk skûltsje legde recreatieschap Marrekrite een steiger aan voor bootjes en kano’s.

Locaties 
De skûltsjes zijn te vinden bij:
- Het land van Harm en Okje, een klein eilandje ten noorden van Feanwâlden (ter hoogte van boerderij de Omleiding). - Het Klaasslûske, ter hoogte van de Slachtedyk 7 in Hurdegaryp
- Het Koekoekspaad, op ongeveer 800 meter lopen vanaf de parkeerplaats Ottemaweg ten noorden van Hurdegaryp

Jan Bandstra
Officieus over en uit voor Ropta Boys Algemeen 11 uur geleden
 Foto ter illustratie.
Voetbal Dokkum - Anjum Algemeen 11 uur geleden
Redding van Kevin van der Meulen op een doelpoging van Rik van der Eerden
Buitenpost sprokkelt punt tegen AZSV Algemeen 13 uur geleden
Wethouder Maria le Roy (rechts) streeft naar een gemeente zonder afval. Op 16 mei spreekt ze hier over, net als de heer Goëbel van Repair Café Drachten (niet op de foto).
Geef je spullen een tweede kans?! Algemeen 15 uur geleden
Bongzilla
Amerikaanse cultband Bongzilla komt op 8 mei naar Iduna Algemeen 17 uur geleden
Anjum weer met beide benen op de kleigrond - Foto ter illustratie
Anjum weer met beide benen op de kleigrond Algemeen 18 uur geleden
De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 19 uur geleden
Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 20 uur geleden
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen 21 uur geleden
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 23 uur geleden
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen gisteren
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 4 mei, 20:33
Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 4 mei, 16:30