Maarten van der Weijden in het stromingsbad in Dokkum.
Maarten van der Weijden in het stromingsbad in Dokkum. Foto: Printscreen RTV NOF

Maarten van der Weijden haalt 80.000 euro op, volgende stap: Elfstedentriathlon

Algemeen


Maarten van der Weijden heeft opnieuw een Elfstedentocht gezwommen. Niet in het open water, zoals in 2019, maar in een stromingszwembad, vier hele dagen achter elkaar, in de binnenstad van Dokkum. 

Van der Weijden kon vier dagen lang rekenen op steun van tientallen meezwemmers in het bad naast zich. Samen met een klein groepje omstanders sleepten zij hem door zijn kilometers heen. Maarten zwom met alle kracht die hij in zich had die Elfstedentocht. Hij haalde daarmee 80.000 euro binnen voor onderzoek naar kanker, naast de 15.000 euro die hij kortgeleden al bij elkaar zwom in Eindhoven. Zijn tocht eindigde in een emotioneel moment met zijn beste vriend en voormalig coach Sebastiaan Kuijper. Hij is kankerpatiënt. 

In juni 2023 zal Maarten van der Weijden de Elfstedentocht achtereenvolgens zwemmen, fietsen en lopen. De Elfstedentriathlon is de volgende extreme sportieve uitdaging waarmee Van der Weijden geld inzamelt voor kankeronderzoek. Van der Weijden: “Ik heb beloofd om alles te geven om kanker de wereld uit te krijgen. Jaarlijks krijgen nog steeds 100.000 mensen de diagnose kanker en overlijden 40.000 mensen daaraan. Dus is het tijd om de lat voor mijzelf weer hoger te leggen en hopelijk weer veel geld in te zamelen!”. Van der Weijden gaat de ‘tocht der tochten’, met zo min mogelijk rust, achtereenvolgens zwemmen, fietsen en lopen. Zeshonderd kilometer afzien dus. Maar voor een belangrijk doel.

In juni 2019 zwom Maarten in 75 uur de 200 kilometer lange Elfstedentocht. In totaal haalde hij met zijn twee Elfstedenzwemtochten al ruim 12 miljoen euro op voor zijn stichting (in 2018 deed hij een poging die niet lukte). De Maarten van der Weijden Foundation doet de belofte dat iedere gedoneerde euro voor 100% wordt besteed aan kankeronderzoek en -projecten. Net als bij de Elfstedenzwemtocht worden er elf specifiek geselecteerde onderzoeken verbonden aan de elf steden.

Kom ook in actie

Voor de Elfstedentriathlon nodigt Van der Weijden iedereen uit om met hem mee te doen. “Het leuke aan drie verschillende sporten beoefenen is dat er veel mensen met mij mee kunnen zwemmen, fietsen en lopen. Zo kunnen we met zijn allen zoveel mogelijk geld inzamelen voor al die mensen die van dichtbij met kanker te maken krijgen”, aldus Van der Weijden. Wil je op de hoogte gehouden worden over het meedoen aan de Elfstedentriathlon? Ga dan naar www.elfstedentriathlon.nl en laat je mailadres achter.

Van der Weijden traint al een kleine twee jaar voor deze grote uitdaging. “Toen zwemmen in de coronaperiode lastiger was, ben ik gaan fietsen en lopen. Zo ontstond het idee om alles te combineren en voor deze uitdaging te gaan. Ik zal immers steeds gekkere dingen moeten doen in de hoop dat mensen mij en mijn doel opnieuw willen steunen. Want ik ga door om kankerpatiënten te kunnen helpen met het financieren van zoveel mogelijk onderzoeken.”

Afbeelding
Nieuwe vrachtwagen voor RDC Friesland Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Eerste Oerbosk fan de Takomst in Twijzelerheide Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Maak met Trendkeukens de keuken het gezellige middelpunt van je huis Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Voormalig wereldkampioen kickboksen Robin Ciric is te zien in House of Glory Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Bij jubilerend ESS Woman in Burgum is het de hele week modefeest Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Maartenskerkconcert met de bekende blokfluitist Erik Bosgraaf Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Pjutte- opfang 'De Springplank' Earnewâld ferlinget it sertifikaat foar twatalich wurkjen Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Orgelconcert en expositie 'De Schepping' Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
(video) Silent Waters van Friese filmmaker Brent Bosker wint award Nederlands Filmfestival Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Adri de Boer zingt Stef Bos in het Fries Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Friese muziekverenigingen samen 225 jaar Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Europese wedstrijd voor jeugdtriathleten AV Impala Algemeen gisteren
Afbeelding
Broekster Boys zeer effectief tegen d' Olde Veste: 5-1 Algemeen 25 sep., 15:00