Op de daken van Bijlsma BV in Gytsjerk liggen vierduizend zonnepanelen, op initiatief van Trynergie in de Trynwâlden.
Op de daken van Bijlsma BV in Gytsjerk liggen vierduizend zonnepanelen, op initiatief van Trynergie in de Trynwâlden. Foto: Ingezonden

Inkoop duurzame stroom uit eigen provincie Fryslân

Algemeen

Coöperatie Openbare Verlichting & Energie Fryslân (OVEF), het inkoopcollectief van de (meeste) Friese overheden, gaat vanaf 2024 zelf energie inkopen. Het gaat hier om een optelsom van 53 miljoen kilowatt uur op jaarbasis.

De Friese overheden hebben de wens dit duurzaam af te nemen, liefst in de eigen provincie opgewekt. Deze ambitie ligt in het verlengde van de Regionale Energiestrategie (RES), en kan als aanjager werken om de gezamenlijke doelstellingen te behalen.

“Het goede voorbeeld geven”

“Wanneer je van inwoners en bedrijven vraagt te verduurzamen, wil je zelf het goede voorbeeld geven door voor de troepen uit te lopen”, aldus Isolde den Haring, directeur van OVEF. “We willen een energietransitie realiseren waarbij we de overstap maken van centrale opwek en inkoop naar decentrale opwek en inkoop. Wat het aanbod betreft kan dat goed: zodra Windpark Fryslân in het IJsselmeer in productie is, wordt er meestal veel meer duurzame energie opgewekt dan de Friese overheden nodig hebben.”

Energiecoöperaties steunen

Door de huidige, traditionele manier van (Europees) aanbesteden is dit niet te realiseren. “Daarom denken wij dat zelf inkopen een goed alternatief is, waarbij we onze leden en afnemers wel het gevraagde maatwerk kunnen bieden en we veel flexibeler zijn om op specifieke vragen in te kunnen gaan. Op deze manier hopen we ook lokale energiecoöperaties te steunen.”

“Fryslân heeft goede schaal”

Om vraag en aanbod van energie goed op elkaar te kunnen afstemmen en om de energie zo dicht mogelijk bij de bron te kunnen gebruiken, is de OVEF op zoek gegaan naar de ideale schaalgrootte. De provincie Fryslân blijkt “een mooie omvang” te hebben. “Wanneer bron en afnemer ver van elkaar vandaan liggen vraagt dit veel van de netcapaciteit. Er is momenteel al vaak sprake van overbelasting.”

De leden zijn de baas

“Door met een mix van verschillende bronnen groene stroom te werken, is het haalbaar om vanaf januari 2024 de Friese overheden te voorzien van duurzame en lokale energie”, verwacht directeur Den Haring. Het is overigens aan de leden (de provincie Fryslân en nu nog 17 gemeenten (”Smallingerland is bezig lid te worden”) om hier wel of niet aan mee te doen. “Ik verwacht dat alle leden mee zullen doen”, zegt de OVEF-directeur.

Actueel

Kunst uit Hijum en Ternaard
Kunst uit Hijum en Ternaard Algemeen 2 uur geleden
Lekker slapen kleintje
Ouderavond 'Lekker slapen kleintje (0-4 jaar)' Algemeen 4 uur geleden
Wandelen in Smallingerland beperkt zich volgens Kees Mourits (Wandelnet) te veel tot verharde wegen en paden, omdat er volgens hem onvoldoende onverharde wandelpaden zijn.
Waardering én zorgen over mobiliteit in Smallingerland Algemeen 5 uur geleden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden
Bloemetjesmarkt Leeuwarden Algemeen 6 uur geleden
Brown Sugar Baby
Cabaret, musical en een huishouden voor beginners in De Lawei Algemeen 7 uur geleden
Resolve
Progressieve metalcoreband Resolve brengt een Franse revolutie naar Iduna Algemeen 9 uur geleden
Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 10 uur geleden
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 3 mei, 17:00
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 3 mei, 15:45
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 3 mei, 15:22
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 3 mei, 14:03
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen 3 mei, 12:30
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 3 mei, 11:07
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 3 mei, 10:03
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 3 mei, 08:23
Herdenkingsbijeenkomst Ferwert-Hegebeintum.
Dodenherdenking Ferwert Algemeen 2 mei, 17:02