Afbeelding
Foto: Ingezonden

Voorjaar in september in Ryptsjerk

Algemeen

In het weekeinde van zaterdag 4 en zondag 5 september vindt in Ryptsjerk het Maaitiidsevenemint 2021 plaats. Een voorjaarsevenement in het eerste weekeinde van de maand september, toch de maand die de herfst aankondigt. Het heeft alles te maken met de coronamaatregelen die dit evenement in mei onmogelijk maakte.

Er is weer veel te beleven op zaterdag 4 september en zondag 5 september. Zo is er een kunstmarkt en zijn er exposities op verschillende locaties zoals in het Slachtebosk, aan de Slachtedijk, in de PKN-kerk aan de andere kant van de Slachtedijk, op de Riedswâl en in het Vikingdorp, beide locaties zijn gelegen aan de Nieuwlandsweg en tenslotte bij Teetún de Hollen, Oosterdijk 16.

Naast genoemde kunstmarkten is er ook nog gelegenheid kennis te maken met een ontmoeting tussen heden en verleden. Vroeger en nu vinden elkaar in de ‘Histoaryske doarpskuier’, de Heermastatekuier en de Viking Experience. Op vrijdag 3 september is de première van het iepenloftspul Maistiid op een locatie met een speciaal voor dit iepenloftspul aangelegd maisveld. Maistiid is de poëtische bewerking van Bloedbruiloft van de beroemde Spaanse dichter García Lorca.

De ‘Histoaryske doarpskuier’ kan gecombineerd worden met de kunstroute langs de verschillende locaties. Kunstvormen die aan bod komen zijn: fotografie, keramiek, tekenkunst, textielkunst, viltwerk, schilderen, beeldhouwen, quilten, glaskunst, sieraden, schilderen met wol, leer bewerken, smeden en brons gieten. 

De Heermastatekuier is een wandeling over het terrein van het vroegere Heermastate in Ryptsjerk. Op zaterdag om 14.00 uur start de kuier bij het Slachtebosk onder begeleiding. Je kunt ook op andere momenten de wandeling maken met als reisgids een prachtig boekje over Heermastate dat geschreven is door Jan Stavenga en te koop is op de drie hoofdlocaties van de kunstroute.

Ook is er aan de kinderen gedacht. Marijke van der Zwaag is op zaterdag ook om 14.00 uur de verhalenverteller die kinderen meeneemt naar 1720. De tijd van Heermastate, verpakt in een spannende vertelling in het Slachtebosk. Daar kunnen kinderen ook een verwerkingsactiviteit beleven. 

Op zondag 5 september is er naast de kunstroute een kunstzinnige kerkdienst van 9.30 tot 10.30 uur in de PKN-kerk. Met om 13.30 uur en 15.00 uur orgelspel in de PKN-kerk. Bijzonder onderdeel van het Maaitiidsevenemint is dit jaar ‘De Viking Expierience’. Dit is een Viking nederzetting met diverse demonstraties en exposities. Het leven van de Vikingen van ruim duizend jaar geleden. 

Daarnaast is er het iepenloftspul Maistiid dat tot en met 18 september wordt opgevoerd. Liefde en verlangen, vrijheid versus traditie, met heftige gevolgen. Dat zijn de thema’s van deze Wigproductie van regisseur Hans van Buuren. Voor kaarten en speeldata zie www.wigproducties.nl.

Zie ook www.facebook.com/maaitiidsevenemint; www.teetundehollen.nl en www.harmenhwestra.nl.

Tweedaagse 2024 voorjaar winnaar Twin Games Middenbouw
150 deelnemers voetbaltweedaagse Veerkr88 in Buitenpost Algemeen 3 uur geleden
Koppelwedstrijd Biljartclub Buitenpost
Seizoen afgesloten met koppelwedstrijd Algemeen 4 uur geleden
Hier is Jorrit de Graaf zijn plaaggeest Jan Eisma wél de baas.
Discutabele strafschop en geen plan B nekt ONT Algemeen 14 uur geleden
Jan Bandstra
Officieus over en uit voor Ropta Boys Algemeen 15 uur geleden
 Foto ter illustratie.
Voetbal Dokkum - Anjum Algemeen 15 uur geleden
Redding van Kevin van der Meulen op een doelpoging van Rik van der Eerden
Buitenpost sprokkelt punt tegen AZSV Algemeen 17 uur geleden
Wethouder Maria le Roy (rechts) streeft naar een gemeente zonder afval. Op 16 mei spreekt ze hier over, net als de heer Goëbel van Repair Café Drachten (niet op de foto).
Geef je spullen een tweede kans?! Algemeen 19 uur geleden
Bongzilla
Amerikaanse cultband Bongzilla komt op 8 mei naar Iduna Algemeen 21 uur geleden
Anjum weer met beide benen op de kleigrond - Foto ter illustratie
Anjum weer met beide benen op de kleigrond Algemeen 22 uur geleden
De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 23 uur geleden
Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen gisteren
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen gisteren
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen 5 mei, 10:02