Afbeelding
Foto: Ingezonden

NK Maaien met de zeis deze zomer in Friesland

Algemeen

Het NK Maaien met de zeis wordt dit jaar op zaterdag 28 augustus georganiseerd. De locatie is Egypte 30, Buitenpost in de Noardlike Fryske Wâlden. Daar is dat weekend ook het Brommels (bramen) festijn. Een 15-tal dames- en herenteams strijden die dag weer om de nationale titel ‘kampioen maaien met de zeis’. Om 15.00 uur barst onder veel belangstelling van het publiek de strijd los. Met om 17.30 uur als afsluiting de spannende finale om de eer én de gouden strekel. Publiek is van harte welkom, alle activiteiten vinden in de buitenlucht plaats.

Het maaien met de zeis is niet alleen een oud ambacht. In het moderne natuurbeheer bewijst de zeis goede diensten. Je kunt er heel gericht mee maaien en het maaisel kan goed afgevoerd worden. En het is duurzaam en CO2-neutraal!

Er doen dit jaar 14 teams uit een aantal provincies mee en enkele teams die op de dag zelf ter plekke worden samengesteld uit ervaren maaiers. Dus bent u bedreven in het maaien, kom die dag naar Buitenpost en meldt u aan voor de strijd. Het enthousiasme van de deelnemers is elk jaar groot. Ze stralen liefde voor en plezier met het maaien met de zeis uit. Voorafgaand aan de wedstrijd worden de bladen van vol aandacht en liefde gehaard en gestrekeld. Een absolute noodzaak om het gras met regelmatige halen af te kunnen snijden en geen sprietje te laten staan.

Voorafgaand aan de wedstrijd kan iedereen vanaf 13.00 uur onder deskundige begeleiding zelf met een zeis proberen te maaien. De benodigde zeisen zijn aanwezig. Ook zijn er dan demonstraties door ervaren maaiers om de kunst af te kijken. Een smid is met een smeedkar aanwezig om de bladen onder de juiste hoek aan de steel te zetten. Dus ligt er thuis nog een zeis die niet helemaal lekker maait, breng hem gerust mee.

Brommels! betekent gratis bramen plukken in boerenland en tal van andere activiteiten. Voor jong en ouder, voor elk wat wils. Het NK Maaien met de zeis past daar goed bij. 

Op maaienmetdezeis.nl vindt u alle informatie over het maaien met de zeis, over het kampioenschap en over de zeiscursus die in diverse provincies wordt gegeven. 

Het organisatieteam van de Bonifatiuscup 2024 v.l.n.r.: Marcel Dol, Geeke Draijer, Sonja Louwsma, Jacob Haakma, Karel Hellinga, Marjan Stellema en Sjoerd Radersma.
Achtste editie van toptoernooi Bonifatiuscup Algemeen 11 uur geleden
Hessel verricht de officiële openingshandeling van de rolstoelfiets
Dokkum nu ook per rolstoelfiets bereikbaar Algemeen 13 uur geleden
Overhandiging dichtbundel aan Wierd en Fokje Pietersma, door de leerlingen van CSG Liudger
"Wij vinden het belangrijk dat mensen aan de goede kant van de geschiedenis staan" Algemeen 14 uur geleden
Sjoerd Bakker, begin 1943.
Bijzondere dodenherdenking op 4 mei in Buitenpost Algemeen 15 uur geleden
Kom ook naar de plantjesmarkt!
Plantenmarkt met groenspecialisten en hobbykwekers Algemeen 16 uur geleden
4 Mei Dodenherdenking Beetsterzwaag.
Dodenherdenking Beetsterzwaag Algemeen 30 apr, 16:03
Afbeelding
Op reis? Vergeet niet om je reisverzekering te regelen! Zaken 30 apr, 14:55
Afbeelding
Lingerie: Een bijzonder stuk kleding Zaken 30 apr, 14:54
Deelnemers van de bevrijdingsloop Burgum
Bevrijdingsloop 5 mei Burgum Algemeen 30 apr, 13:02
Aankondiging elfstedenroeimarathon - 210 roeien in 24 uur
38ste elfstedenroeimarathon 2024 een feit! Algemeen 30 apr, 12:00
Dodenherdenking in Drogeham
Dodenherdenking Drogeham Algemeen 30 apr, 11:00
Repair café Drachten
Repair Café Drachten in Mei Algemeen 30 apr, 10:30
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs Algemeen 30 apr, 09:34