Op twee jongerencampings op Terschelling moet je een zelftest gebruiken. Bij een positieve uitslag moet je naar de GGD-testlocatie voor een hertest.
Op twee jongerencampings op Terschelling moet je een zelftest gebruiken. Bij een positieve uitslag moet je naar de GGD-testlocatie voor een hertest. Foto: Actief Media

Zelftests tegen corona op jongerencampings Terschelling

Algemeen

Jongeren die naar de jongerencampings Appelhof en Terpstra op Terschelling gaan, ontvangen op de camping coronazelftests. Ze krijgen het advies om deze tijdens hun verblijf te gebruiken. Wie positief test, dient het eiland zo snel mogelijk te verlaten. Dat kan nu met kosteloos met de watertaxi.

In combinatie met een negatieve test die ze op voorhand via de CoronaCheck-app moeten tonen, willen de gemeente Terschelling, de campings en GGD Fryslân verspreiding van het virus via de campings tegengaan.

Disco-avond

De afgelopen weken bleek dat er veel besmettingen waren onder jongeren die op de Terschellinger jongerencampings verbleven en zich bij thuiskomst lieten testen. Dat leverde landelijk meer dan eens tientallen meldingen per dag op. Waarschijnlijk is een discoavond - in de periode dat die vanwege de versoepelingen was toegestaan - één van de voornaamste bronnen geweest.

Controles bij ingangen

Om te voorkomen dat verspreiding van het virus via de campings nog kan plaatsvinden, zijn vorige week al strengere maatregelen getroffen. Campingeigenaren controleren bij de ingang de CoronaCheck-app. Zonder negatief testbewijs komen jongeren de campings niet meer op.

Geen klachten? Zelftests

Om het virus verder op te sporen, worden hier zelftests aan toegevoegd. De campings delen die uit. Zelftests zijn bedoeld voor jongeren die geen klachten hebben. Wie wel klachten heeft, kan via het landelijk afsprakennummer een sneltest krijgen bij de GGD-testlocatie op het eiland.

Wel klachten? Bel 0800-1202

Bel dan met 0800-1202 voor de coronatest en houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand. U vindt dit nummer op je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Het telefoonnummer is zeven dagen per week van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar.

Bevestiging

Wie positief test met een zelftest krijgt het verzoek zich bij de GGD op het eiland opnieuw te laten testen om de bevestiging te krijgen of iemand daadwerkelijk het coronavirus bij zich draagt.

Kosteloos vervoer

Een belemmering voor jongeren om zich te laten testen, was tot nu toe het beeld dat ze bij een positieve test de terugreis per watertaxi zelf moesten bekostigen. Dit kon een rekening van honderden euro’s opleveren. De gemeente Terschelling heeft geregeld dat dit vervoer voor de jongeren voortaan kosteloos is als ze het eiland vanwege corona behoren te verlaten.

Laat je alsnog testen

Jongeren die de afgelopen tijd naar huis zijn teruggekeerd na een verblijf op één van de beide jongerencampings, krijgen het verzoek zich thuis te laten testen. Dit is in lijn met het advies van GGD Fryslân aan jongeren die onlangs veel nauwe contacten hebben gehad in omgevingen waar veel besmettingen zijn geconstateerd.

Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 3 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 18 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 19 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 20 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 20 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 21 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 22 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 23 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen gisteren
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 25 apr, 10:00
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 25 apr, 09:35
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 25 apr, 08:30
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23