Wethouder Kees Wielstra van Dantumadiel:
Wethouder Kees Wielstra van Dantumadiel: "Wy wolle in mienskip dêr't eltsenien meitelt." Foto: Ingezonden

‘Ik bin der klear foar’ helpt ouderen langer zelfstandig te blijven

Algemeen

De gemeente Dantumadiel en Zorgbelang Fryslân hebben samen ‘lessen geleerd’ van het project ‘Ik bin der klear foar’. Dat deden ze door in gesprek te gaan met dertig ouderen, die vertelden wat ze nodig denken te hebben om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Het project krijgt een vervolg, met als doel dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Er hadden zich veel meer ouderen voor het project aangemeld dan het maximum van dertig. De gemeente hoopt de ouderen die nu niet mee konden doen aan de gesprekken, alsnog te bereiken. Het idee is om samen met hen te gaan wandelen én uiteraard ook met ze te praten en naar ze te luisteren.

Met de methodiek ‘Ik bin der klear foar’ van Zorgbelang Fryslân sloegen diverse partijen de handen ineen. Ze gingen met inwoners van Dantumadiel in gesprek over wat zij nodig menen te hebben, om op een prettige manier ouder te worden in hun eigen omgeving. Ook is hen gevraagd wat zij daar zelf aan kunnen bijdragen.

Project van bijna een jaar

Dertig inwoners deden aanvankelijk mee. Daarvan rondden uiteindelijk 21 deelnemers het hele traject af. Dit bestond uit vier onderdelen: twee individuele gesprekken en twee groepsbijeenkomsten. Deze vonden plaats in de periode van december 2019 tot en met oktober 2020.

Bijna alle deelnemers willen zich inzetten voor de mienskip. Zij worden het liefst ouder in eigen dorp of buurt en houden essentiële voorzieningen als openbaar vervoer, winkels of een bank graag in de buurt. Ook hechten zij waarde aan ontmoetingsplaatsen waar zij het eigen netwerk kunnen onderhouden en vergroten.

Samen wandelen

Door samen te wandelen en onderweg met elkaar te praten, hoopt de gemeente veel meer ouderen te bereiken. Iedereen mag meedoen: mensen die zich aanmeldden voor het project, én deelnemers die al meededen en nieuwsgierig zijn geworden naar ‘meer’. Intussen past de gemeente de opgedane kennis en informatie al toe in nieuwe plannen. Voorbeelden hiervan zijn het nieuwe welzijnswerk en het gezondheidsbeleid.

“Positief in de actiestand”

De methodiek van ‘Ik bin der klear foar’ helpt mensen om meer regie over hun eigen welzijn en gezondheid te nemen. Ook versterkt deze aanpak de gemeenschapszin, “en zet mensen op een positieve manier in de actiestand bij het zoeken naar oplossingen voor vraagstukken op het gebied van zorg en welzijn”, meldt de gemeente Dantumadiel.

Kennis en vaardigheden

“Maar er is ook aandacht voor het ontwikkelen van kennis en vaardigheden die inwoners nodig hebben om zelf regie te kunnen nemen over hun zorg en welzijn, zoals bijvoorbeeld kennis over de zorgverzekering, digitale, sociale en persoonlijke vaardigheden.”

Onder leiding van Zorgbelang Fryslân werkten de Academische werkplaats Publieke Gezondheid Noord-Nederland, Kennislab Noordoost Fryslân en ouderenbonden OSiF en SFO samen met de gemeente Dantumadiel aan dit project.

Het organisatieteam van de Bonifatiuscup 2024 v.l.n.r.: Marcel Dol, Geeke Draijer, Sonja Louwsma, Jacob Haakma, Karel Hellinga, Marjan Stellema en Sjoerd Radersma.
Achtste editie van toptoernooi Bonifatiuscup Algemeen 10 uur geleden
Hessel verricht de officiële openingshandeling van de rolstoelfiets
Dokkum nu ook per rolstoelfiets bereikbaar Algemeen 12 uur geleden
Overhandiging dichtbundel aan Wierd en Fokje Pietersma, door de leerlingen van CSG Liudger
"Wij vinden het belangrijk dat mensen aan de goede kant van de geschiedenis staan" Algemeen 13 uur geleden
Sjoerd Bakker, begin 1943.
Bijzondere dodenherdenking op 4 mei in Buitenpost Algemeen 14 uur geleden
Kom ook naar de plantjesmarkt!
Plantenmarkt met groenspecialisten en hobbykwekers Algemeen 15 uur geleden
4 Mei Dodenherdenking Beetsterzwaag.
Dodenherdenking Beetsterzwaag Algemeen 30 apr, 16:03
Afbeelding
Op reis? Vergeet niet om je reisverzekering te regelen! Zaken 30 apr, 14:55
Afbeelding
Lingerie: Een bijzonder stuk kleding Zaken 30 apr, 14:54
Deelnemers van de bevrijdingsloop Burgum
Bevrijdingsloop 5 mei Burgum Algemeen 30 apr, 13:02
Aankondiging elfstedenroeimarathon - 210 roeien in 24 uur
38ste elfstedenroeimarathon 2024 een feit! Algemeen 30 apr, 12:00
Dodenherdenking in Drogeham
Dodenherdenking Drogeham Algemeen 30 apr, 11:00
Repair café Drachten
Repair Café Drachten in Mei Algemeen 30 apr, 10:30
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs
Anouska Koster rijdt naar podiumplaats in Festival Elsy Jacobs Algemeen 30 apr, 09:34