Samen openden ze het nieuwe pad. V.l.n.r.: Bertus Mulder, Tytsy Willemsma, Henk de Vries en Douwe Hoogland.
Samen openden ze het nieuwe pad. V.l.n.r.: Bertus Mulder, Tytsy Willemsma, Henk de Vries en Douwe Hoogland. Foto: Actief Media

Nieuw fiets- en wandelpad tussen Langelaan en Gaestmabuorren officieel open

Algemeen

Zoals het nieuwe fiets- en wandelpad ten westen van Burgum tot stand kwam, zo werd het vrijdagmiddag 4 juni ook officieel geopend: door geduldige samenwerking van de provincie Fryslân, de gemeente Tytsjerksteradiel en It Fryske Gea.

Het nieuwe, betonnen pad loopt vanaf de Langelaan eerst in westelijke richting en ongeveer halverwege maakt het een knik naar het zuiden, om na circa 1,5 kilometer uit te komen bij de Gaestmabuorren. Het loopt over terrein van It Fryske Gea, vandaar ook het logo in de toegangshekken en de bekende bordjes van deze natuur- en landschapsvereniging aan beide uiteinden van het pad.

Kosten gedeeld

De aanleg is betaald door de provincie Fryslân en de gemeente Tytsjerksteradiel. De gemeente neemt bovendien het onderhoud op zich. “Dat dy grûn fan ús is, fan It Fryske Gea, is it gefolch fan it ruiljen fan grûn. Wêr’t no de gelûdswâl leit tusken de Sintrale As en Burgum, dêr binne wy grûn kwytrekke”, vertelt directeur Henk de Vries van It Fryske Gea.

Samenwerking

Gedeputeerde Douwe Hoogland van de provincie Fryslân, wethouder Tytsy Willemsma van Tytsjerksteradiel, voorzitter van de Gebiedsontwikkelingscommissie Centrale As Bertus Mulder en de al genoemde directeur Henk de Vries van It Fryske Gea verrichtten samen de officiële opening, zoals ze ook gezamenlijk het pad tot stand brachten.

Hoogland tevreden

Gedeputeerde Douwe Hoogland kijkt tevreden naar het resultaat: “De Sintrale As is goed ynpast yn it lânskip. Sa kin it dus ek! En de belutsenen hawwe de belofte fan de eartiidske deputearre Anita Andriesen om in plus op it gebiet te setten, écht wiermakke. Sjoch mar nei de omjouwing fan dit nije fytspaad: it gebiet ‘Om de Dobben’, mei de kombinaasje fan natoer, rekreaasje en lânskip, is troch de minsken hjir sels betocht en realisearre en de oerheden hawwe it mei mooglik makke. Dit is echt in unyk gebiet by Burgum!”

Brokkelig asfalt

De bereikbaarheid van de Langelaan is onlangs door de gemeente Tytsjerksteradiel flink verbeterd met een nieuw soort beton op de weg, weet wethouder Willemsma: “Dit beton ferbrokkelet stadichwei. Hoe mear ferkear der oerhinne giet, hoe flugger oft dat giet. Dan kriget it paad wer wat mear it karakter fan in púnreed, mar flakker as foarhinne.”

Jan Bandstra
Officieus over en uit voor Ropta Boys Algemeen 12 uur geleden
 Foto ter illustratie.
Voetbal Dokkum - Anjum Algemeen 13 uur geleden
Redding van Kevin van der Meulen op een doelpoging van Rik van der Eerden
Buitenpost sprokkelt punt tegen AZSV Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Maria le Roy (rechts) streeft naar een gemeente zonder afval. Op 16 mei spreekt ze hier over, net als de heer Goëbel van Repair Café Drachten (niet op de foto).
Geef je spullen een tweede kans?! Algemeen 16 uur geleden
Bongzilla
Amerikaanse cultband Bongzilla komt op 8 mei naar Iduna Algemeen 18 uur geleden
Anjum weer met beide benen op de kleigrond - Foto ter illustratie
Anjum weer met beide benen op de kleigrond Algemeen 19 uur geleden
De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 20 uur geleden
Silke van der Wal schiet binnen twee minuten drie keer raak
Silke van der Wal schiet Libertas naar de halve finales NK Futsal! Algemeen 21 uur geleden
Exhorder
Thrashmetalpionier Exhorder (VS) komt op zondag 12 mei naar Drachten Algemeen 23 uur geleden
Kom ook naar de Groenmarkt in Beetsterzwaag!
Groenmarkt bij de Tropische Kas Algemeen gisteren
Expositie Ferenc Gelencsér
Expositie Ferenc Gelencsér Algemeen 5 mei, 08:45
All For One
Speciale bevrijdingsdienst in Kollumersweach Algemeen 5 mei, 08:26
Leroy Sletering
Goed spelend Broekster Boys simpel langs Blauw wit '34 Algemeen 4 mei, 20:33