De brug in het hart van De Falom, gezien vanaf het zuiden, 1953.
De brug in het hart van De Falom, gezien vanaf het zuiden, 1953. Foto: archief Andries Peterson

Dorpsgemeenschap De Falom krijgt eigen boek

Algemeen

Een oud-inwoner van De Falom in de gemeente Dantumadeel heeft de afgelopen 2,5 jaar gewerkt aan het boek over deze 250 inwoners tellende gemeenschap ten zuiden van Damwoude. Het boek wordt morgen (zaterdag 15 mei 2021, redactie) in De Falom bij de brug gepresenteerd. 

Auteur is Andries Peterson, geboren in 1946 in een klein huisje aan de Hoofdweg 13 in De Falom. Tegenwoordig woont Peterson in Dokkum, waar hij naartoe verhuisde nadat hij jarenlang als docent Godsdienst en Nederlands in Surhuisterveen woonde en werkte. Maar het kleine De Falom, in de zestiende eeuw ontstaan als veenkolonie, bleef hem boeien. Een nicht van hem woont er, hij heeft er vele kennissen en komt er vaak. 

“Ik realiseerde me dat mijn drie kinderen nauwelijks begrijpen in wat voor tijd ik ben opgegroeid. Voor hen heb ik dit boek geschreven.” Het verzamelen van informatie, het interviewen en het schrijven zelf begon pas echt nadat Peterson sneuper Jan Kooistra van de website Regionaalnet.nl tegenkwam. 

Brief 

Historicus en sneuper Kooistra bleek al een grote hoeveelheid informatie, in de vorm van krantenknipsels en foto’s, over De Falom te hebben verzameld. Met Kooistra’s hulp en aanmoediging ging Peterson uiteindelijk eind 2018 van start. 

Centraal in de publicatie staat de bestuurlijke herindeling waar de 95 huishoudens van De Falom destijds op 12 november 1964 door de gemeente Dantumadeel per brief over werden ingelicht Alle huizen kregen vanaf dat moment andere nummers. Dat moment is in het boek een ijkpunt, het beschrijft de 95 huishoudens van De Falom die toen die brief kregen. Het zijn de huishoudens en gezinnen waar Peterson tussen opgroeide. 

Tientallen interviews hield hij met Falomsters om zoveel mogelijk over de 95 individuele gezinnen te weten te komen. Dat is gelukt. Met behulp van verder de foto’s van vooral Kooistra is het een grondig onderzoek en boekwerk geworden van 262 pagina’s. Het heeft als titel ‘De Falom Tinzen Fan Broer’ , ‘Gedachten van Broer’. Zo noemde men Andries Peterson vroeger in De Falom: Broer. 

Schietbaan 

Andries verbaasde zich bij zijn jarenlange onderzoekswerk wat voor verhalen en geschiedenissen er te vinden zijn in zo’n kleine gemeenschap. Er werd een Valomster geridderd vanwege zijn bijdrage aan de ontwikkeling van windenergie, zo ontdekte hij. Een andere Valomster belandde als luchtverkeersleider op de militaire luchtbasis Leeuwarden. Er was een verzetsstrijder die een ondergrondse schietbaan aanlegde. En vele andere hem bekende en onbekende verhalen doken op. 

Soms is er tijd nodig om je iets ten volle te beseffen, zo bleek. “Ik realiseerde me bij het schrijven van dit boek wat voor sociaal dorp De Falom eigenlijk was. En ik werd er opnieuw bij bepaald wat voor mooie jeugd ik er had, mede dankzij heit en mem. Als je jong bent, denk je dat dingen normaal zijn. Nu na het schrijven van dit boek realiseer ik me meer dan ooit hoe uitzonderlijk het was.” 

Het boek van Peterson, dat te verkrijgen is voor € 19,95, is te bestellen door een email te sturen naar de auteur: a.peterson@knid.nl. Er zijn 100 exemplaren gedrukt. De auteur probeert ieder boek bij de besteller persoonlijk af te leveren.

Donkey Tandem & Friends
Avond met verhalen door 'Donkey Tandem & freonen' Algemeen 1 uur geleden
Beeld van de première in de Harmonie te Leeuwarden
(video) Ook als je chronisch ziek bent kun je dansen Algemeen 2 uur geleden
Deze bijzondere steen met fossielen is in aanwezigheid van de vinders op dinsdag 9 april onthuld en heeft nu een prominente plek gekregen in het IJstijdenmuseum te Buitenpost.
De lange reis van een prehistorische inktvis Algemeen 3 uur geleden
De bouwploeg druk bezig met het decor voor iepenloftspul Kening & Kening.
(video) By Burgum ferriist in lyts ferburgen keninkryk Algemeen 16 uur geleden
Noord-Nederlands “Jagerskoor’’ zoekt zangers.
Noord-Nederlands Jagerskoor zoekt zangers. Algemeen 17 uur geleden
Dit jaar was de slagzin: 'Ik heb het zo druk als een kip met pasen.'
Puzzelen met paaseieren en letters Algemeen 19 uur geleden
Op vele plekken in Friesland staat de heide volop in bloei, zoals hier langs het fietspad door het Fochteloerveen bij Fochteloo.
Nieuwe fietsroutes in Zuidoost-Friesland zetten 'Het Andere Friesland' op de kaart Algemeen 20 uur geleden
Aafke Jansen uit Friesland de middelste van de drie vrouwen met bevrijdingsrokken. Vandaag maandag 15 april hangt de bevrijdingsvlag in Grou aan de gevel.
(video) Wat is het verhaal achter de bevrijdingsrokken in Fryslân? Algemeen 20 uur geleden
Lezing wolf en maatschappij door André Donker.
Lezing Wolf en maatschappij in Dokkum Algemeen 20 uur geleden
In part fan it oanplakbiljet yn 19e-iuwske styl fan de jûn fan 6 maaie 2024 yn 't Readhert yn Burgum.
200 jier Tsjibbe Gearts van der Meulen, Wâldman en Wrâldboarger Algemeen 21 uur geleden
Medailleregen GYM academy ABC teams
Medaille "regen" GYM Academy Dokkum Algemeen 21 uur geleden
De Badeendjesrace in Dokkum
Badeendjes gaan weer racen op Koningsdag Algemeen 21 uur geleden
Een vrouwtje grijze zandbij met pollen van een wilg.
Nationale Bijentelling vraagt tien dagen aandacht voor wilde bijen Algemeen 22 uur geleden