Hillie Kalma-Boonstra: "Mijn vader heeft de hulp van de vrijwilligers van de Stichting VPTZ zelf ook als heel prettig ervaren."
Hillie Kalma-Boonstra: "Mijn vader heeft de hulp van de vrijwilligers van de Stichting VPTZ zelf ook als heel prettig ervaren." Foto: Ingezonden

“Wij zijn de vrijwilligers van de Stichting VPTZ erg dankbaar”

Algemeen

DOKKUM - Vrijwilligers van de Stichting VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) in Noordoost-Friesland waakten in korte tijd twee keer bij de familie Boonstra uit Dokkum. In 2019 overleed Jelke Boonstra op 85-jarige leeftijd. Nog geen jaar later overleed ook zijn vrouw, Murkje Boonstra-van der Veen (84). De kinderen van het echtpaar zijn de vrijwilligers erg dankbaar voor hun steun.

Vader Boonstra kreeg eind 2018 te horen dat hij niet lang meer te leven had. Hij had COPD, hartfalen en moest eigenlijk nieuwe hartkleppen. Maar een operatie was te risicovol. De cardioloog was duidelijk: “Wij kunnen u niet meer opereren. U leeft nog op uw reserves.” De familie vond het belangrijk dat de heer Boonstra in zijn eigen vertrouwde omgeving kon sterven. Thuiszorg was goed geregeld, mijn zus was er overdag en ook mijn broer die bij hun in huis woonde was mantelzorger. “Voor hem was het heel zwaar, vooral ’s nachts”, vertelt zijn zus Hillie Kalma-Boonstra uit Hiaure. Haar broer had onregelmatige diensten en kon zijn werk niet meer combineren met de zorg voor zijn vader. Op dat moment kwam de Stichting VPTZ in beeld. “Ik kende de stichting van mijn werk in Dongeraheem, waar de vrijwilligers voorheen hun vergaderingen hielden”, vertelt Hillie.

Een last van zijn schouders
Na een intake konden de vrijwilligers meteen beginnen. Zij hebben over de patiënt gewaakt, dus als er iets aan de hand was, maakten ze de familie meteen wakker. Hillie: “Dat was voor ons een geruststellende gedachte en voor mijn broer viel er een last van zijn schouders. Wij konden er nu op vertrouwen dat er ’s nachts iemand voor onze ouders was. De vrijwilligers stonden altijd voor ons klaar, wanneer wij maar wilden. Mijn vader heeft de hulp van de vrijwilligers zelf ook als heel prettig ervaren. Met één persoon heeft hij gebeden, gelezen en mooie gesprekken gevoerd. Heel waardevol. Uiteindelijk heeft mijn vader het nog een half jaar volgehouden. Daarvan hebben we de laatste vijf weken een beroep gedaan op de Stichting VPTZ.”

VPTZ voor de tweede keer ingeschakeld
Ongeveer een jaar later ging ook mevrouw Boonstra achteruit. Het was precies in de coronatijd. Ze werd al dementerend, maar door de coronamaatregelen mocht ze niet meer naar de dagbesteding van Dongeraheem. Ze at en dronk steeds minder en had ook wel pijn. Op een gegeven moment kon ze bijna niet meer lopen. Met uitdrogingsverschijnselen belandde ze uiteindelijk in het ziekenhuis. Daar werd een bloedtest gedaan en al snel bleek dat mevrouw Boonstra botkanker had. Het was al in zo’n vergevorderd stadium dat ze hooguit een week te leven had. “Dat viel rauw op ons dak. Ook nu kozen we ervoor om haar thuis te laten sterven. Omdat onze ervaringen met de vrijwilligers van de VPTZ zo goed waren, hebben we ze ook nu weer ingeschakeld. Maar veel hulp hadden we niet meer nodig want de dokters kregen gelijk. Na drie dagen is onze moeder al overleden.”

De familie Boonstra heeft een goed gevoel overgehouden aan de Stichting VPTZ. Ze raadt iedereen dan ook aan om deze vrijwilligers in te schakelen. “Zij hebben ons echt heel goed gesteund. Het was top.”

Vrijwilliger worden?
Ook vrijwilliger worden bij de Stichting VPTZ? Kijk voor meer informatie op de website www.vptz-nofriesland.nl of stuur een mail naar info@vptz-nofriesland.nl

Actueel

Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 7 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 8 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 9 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 9 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 10 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 11 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 12 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen 13 uur geleden
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 15 uur geleden
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 15 uur geleden
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 16 uur geleden
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23
Van de drie geschikte locaties voor een kleinschalig azc in Dokkum is locatie A het meest geschikt, vindt het college van b. en w.
College: "Watertorenbuurt in Dokkum voorkeurslocatie AZC" Algemeen 24 apr, 16:34
Vrijmarkt in Dokkum in 2023.
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 24 apr, 16:03
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 24 apr, 15:00
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 24 apr, 14:00