De tweede en derde generatie, v.l.n.r. Jippe, Iefke, Hessel, Aukje en Gerard van der Galiën. Op de achtergrond wordt een schip geladen. Scan de foto met de ActiefPlus-app voor een filmpje.
De tweede en derde generatie, v.l.n.r. Jippe, Iefke, Hessel, Aukje en Gerard van der Galiën. Op de achtergrond wordt een schip geladen. Scan de foto met de ActiefPlus-app voor een filmpje. Foto: Actief Media

Van der Galiën B.V.: 'Een Milieu met Meerwaarde'

Algemeen


KOOTSTERTILLE / WALTERSWALD - Uit wat voor de meeste mensen afval is, weet Van der Galiën Recycling waarde te creëren. Jaarlijks recyclet het bedrijf op de locaties in Kootstertille en Wâlterswâld 45.000 ton hout, 35.000 ton groen en 100.000 ton puin. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer en is het familiebedrijf helemaal klaar voor de toekomst.

Ongeveer één keer in de maand vertrekt een vrachtschip vol met houtsnippers vanuit Kootstertille naar Oostrozebeke in België. Hier gebruikt de firma Unilin de houtsnippers als grondstof voor spaanplaten. “In het schip gaat zo’n 1.100 ton”, zegt Hessel van der Galiën, die samen met broer Gerard en zus Aukje eigenaar is van het recyclingbedrijf. “Ter vergelijking, in een vrachtauto gaat maar 20 ton. Per schip vervoeren is dan ook veel duurzamer. Wij zijn een hele dag aan het laden, om het schip vol te krijgen.”

In een grote hal aan de kade wordt het afvalhout verpulverd tot houtsnippers. Met een shovel wordt het hout opgestuwd tot een grote bult zodat de kraan het hout daarna in de shredder kan gooien. Via een lange lopende band worden de houtsnippers naar buiten vervoerd, waar een kraan de houtsnippers aan boord van het schip laadt. Om stofoverlast te voorkomen worden de houtsnippers met vernevelingsinstallaties constant nat gehouden. Niet al het afvalhout is geschikt om spaanplaten van te maken. “Alleen het A/B-hout is bestemd voor Unilin”, zegt Van der Galiën. “A-hout is onbehandeld hout, B-hout is wel behandeld, zoals bijvoorbeeld geschilderd, C-hout bestaat uit bielzen, tuinhout et cetera.” Hout dat niet verwerkt kan worden tot spaanplaten, gaat naar energiecentrales.

Andere afvalstromen die bij Van der Galiën verwerkt worden zijn: bouw- en sloopafval, bedrijfsafval, puin, groenafval en dakbedekkingsmateriaal. Asbest wordt niet ingenomen, wel kan hier een speciale container met asbestzak voor geleverd worden, om het afval in af te voeren. De afvalstromen komen vrij bij hoveniers, gemeenten, bouwbedrijven, sloopbedrijven, wegenbouwers en particulieren en worden meestal aangeleverd per vrachtwagen. Om het gewicht van het afval te bepalen zijn beide vestigingen voorzien van een weegbrug.

Wat er met de diverse afvalstromen gebeurt, varieert, legt Van der Galiën uit. “Voor verschillende afvalstromen zetten wij ons in voor hergebruik ten dienste van het milieu. Welke afvalstromen wij recyclen hangt grotendeels af van de vraag naar de restproducten. Nu is er veel vraag naar houtsnippers om te gebruiken in spaanplaten, dus kunnen wij iedere maand een schip sturen, maar dat is wel veel minder geweest. Papier gaat naar Huhtamaki, waar het hergebruikt wordt in verpakkingsmateriaal. Voorheen recycleden wij ook wel plastic, maar dit wil bijna niemand meer hebben, dus gaat het nu mee in het restafval. Puin verwerken wij tot menggranulaat. Dit wordt gebruikt in bijvoorbeeld de wegenbouw.”
Groenafval zoals takken en stobben wordt verwerkt op de locatie in Wâlterswâld, vertelt Van der Galiën. “Wij verkleinen het materiaal met een mobiele houtshredder. Daarna laten wij het een aantal weken liggen op een grote compostbult. Het materiaal begint dan te broeien en bereikt een temperatuur tot wel 70 graden. Hierna zeven we het. De fijne fractie wordt door een erkend laboratorium geanalyseerd op de waarden voor keurcompost en hierna afgezet aan hoveniers en landbouwers. De houtfractie die vrijkomt bij het zeefproces leveren wij aan een biomassacentrale in Duitsland. De opgewekte energie gaat naar een naburig dorp en met de vrijgekomen warmte wordt een kassencomplex verwarmt.”

Hoewel de composteerinrichting in Wâlterswâld nu als tweede vestiging wordt gezien, is het familiebedrijf wel gestart in Wâlterswâld, in 1953. “Mijn opa Gorus was melkrijder. Zijn bedrijf groeide uit tot een loonbedrijf, dit is het tot in de jaren tachtig gebleven. Mijn vader Jippe en oom Dries begonnen met het verhuren van mechanische shredders in 1996. Hierna zijn de activiteiten uitgebreid met de afvalinzameling en -verwerking.”

Later kwamen hier de afvalcontainers bij. “Wij hebben nu zo’n 1500 containers. Vooral de portaalcontainers worden veel gebruikt.” In het assortiment zitten containers met een inhoud tot 40 kubieke meter.

Door de uitbreiding van alle activiteiten werd de vestiging in Wâlterswâld te klein. In 2006 werd de vestiging in Kootstertille op Balkwar 10 geopend. Volgens Van der Galiën is het vijf hectare grote terrein een ideale locatie. “Wij zitten aan het kanaal, waardoor wij producten via het water kunnen vervoeren. Hiervoor zat er een scheepswerf, alle gebouwen stonden er al.” Inmiddels is Van der Galiën B.V. uitgegroeid tot een middelgrote onderneming met 45 werknemers.

Van der Galiën wil de komende jaren blijven inzetten op duurzaamheid. “Onze slogan is niet voor niets: ‘Een Milieu met Meerwaarde’. Wij willen dat afval een tweede leven krijgt. Daarnaast zetten wij waar mogelijk in op vervoeren per schip. Voor vervoer over de weg gebruiken wij vrachtwagens die voldoen aan de nieuwste Euro 6-normen. Duurzaamheid heeft de toekomst.”

Omdat afval ook tijdens de lockdown verwerkt moet worden, blijven beide vestigingen open van maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 17.00 uur (tussen 12.00 en 12.30 uur gesloten). Wilt u een offerte voor producten zoals compost, biomassa, menggranulaat, houtsnippers, grond en zand of wilt u containers of recyclingmachines huren? Vul dan het offerteformulier in op: www.vandergalien.nl/contact/offerte-aanvragen of bel 0512-334060.

Van der Galiën B.V. | Balkwar 10, 9288 XH Kootstertille en Broeklaan 31, 9113 AV Wâlterswâld | www.vandergalien.nl

Een vrachtwagen op de weegbrug in Kootstertille.
De hal met de houtshredder in Kootstertille.
De composteerinstelling in Wâlterswâld. Op de achtergrond demobiele houtshredder en de compostbult, rechtsvoor de zeef.
Een shovel laadt menggranulaat in op de vestiging in Wâlterswâld.
De locatie op de Hogedijken met de grootste fan en tevens gast zanger Evert Vries in het midden
Een feestelijke dag voor het jubilerend koor Rûm Sop Algemeen 14 uur geleden
Waterpolodames Wetterwille Burgum kampioen
Burgumer waterpolodames naar de eerste klasse Algemeen 15 uur geleden
Arjen (zoon van Ciska) en Maaike (dochter van Gretha). Zij hebben samen de opening gedaan in 2004 en zijn beide nu werkzaam binnen het bedrijf. Arjen als verkoper tuinmachines en gereedschappen en Maaike in de weekenden in het Ruiterhuis.
Bosgra Hurdegaryp 20 jaar in nieuwe pand! Algemeen 16 uur geleden
Koningsdag Drachten 2023
Koningsdag in Friesland: een kleurrijk feest van tradities en vermaak! Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Het organiseren van een geslaagde poolparty Zaken 19 uur geleden
De Grote Kerk
Orgelconcert Eeuwe Zijlstra in Grote Kerk Drachten Algemeen 20 uur geleden
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier.
Rin mei, mei de njoggende Tykster Kuier Algemeen 21 uur geleden
Het Oranje Comité Kollum
It giet oan op Keningsdei yn Kollum Algemeen 23 apr, 19:00
Beginnerscursus NN Running Coach; voor iedereen die met plezier wil hardlopen!
Beginnerscursus NN Running Coach voor iedereen die met plezier wil hardlopen! Algemeen 23 apr, 17:00
Kruiwagenmars in Burgum tijdens de wereld aarde dag
Kruiwagenmars tijdens wereld aarde dag Algemeen 23 apr, 14:30
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 23 apr, 12:50
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 23 apr, 11:00
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 23 apr, 09:30