<p>Door speelgoed te ruilen draag je een steentje bij aan het milieu.&nbsp;</p>

Door speelgoed te ruilen draag je een steentje bij aan het milieu. 

(Foto: Ingezonden)

Coronaproof Recycle Sint speelgoedruilmarkt in Burdaard

BURDAARD - De geur van pepernoten hangt alweer in de lucht, pakjesavond staat bijna voor de deur. Iedereen gaat weer in de vijfde versnelling om alle cadeaus op tijd ingepakt in huis te halen en de pinpas draait overuren. Misschien worden we langzaam ook wakker op het gebied van overconsumptie? MFC Het Spectrum organiseert in ieder geval de Recycle Sint speelgoedruilmarkt op 13 en 14 november 2020.

De locatie van de ruilmarkt is MFC Het Spectrum, Schoolstraat 12 in Burdaard. "We passen de organisatie zo aan dat we voldoen aan alle op dat moment geldende RIVM-maatregelen", zegt bestuurslid Tini Potjewijd. "Alleen als er een volledige lockdown komt, tja dan moeten we het wel afblazen. Is dat zo, dan zullen we het in ieder geval vermelden op de Facebook-pagina van Het Spectrum. Nu gaan we er eerst van uit dat het met wat aanpassingen gewoon doorgaat."

MFC Het Spectrum wil verduurzamen en nam het initiatief voor het organiseren van een speelgoedruilmarkt. Ook de speelgoedstapel in eigen huis gaat op de schop en wordt gereduceerd tot datgene waarmee de kinderen echt spelen. Het overige speelgoed krijgt een mooi tweede leven bij andere kinderen thuis en de eigen kinderen worden weer verblijd met het ingebrachte speelgoed van anderen. Zo is de cirkel rond zonder nieuwe aankopen te hoeven doen.

Elif Algu, oprichter van Recycle Sint en eigenaar van 'brand social impact bureau Branding A Better World' is het hier mee eens. Algu: "Overconsumptie is echt niet meer van deze tijd. Van ruilen komt huilen wordt altijd gezegd, maar wij hebben daarvan gemaakt: Ruilen is het nieuwe kopen. Vraag het aan elke ouder die je kent. Iedereen heeft teveel speelgoed. Soms ligt het nog maanden in de verpakking in de kast. Waarom zouden we dan nog nieuwe spullen kopen? Het is veel slimmer om te ruilen en zo ook nog eens een steentje bij te dragen aan het milieu."

Duurzaamheid mag ook leuk zijn. Daarom is er Recycle Sint. Ouders kunnen speelgoed komen inleveren op 13 november van 14.00 tot 19.00 uur en op zaterdag 14 november van 10.30 uur tot 13.00 uur kan het ruilen beginnen. Bekijk recyclesint.org voor meer informatie en updates.

Meer berichten