Meld je straat in Friesland aan voor het Grote Straatberaad op 23 augustus.
Meld je straat in Friesland aan voor het Grote Straatberaad op 23 augustus. Foto: Pixabay

Het Grote Straatberaad van Fryslân

Algemeen

LEEUWARDEN - Bewoners van Friese straten kunnen op zondagmiddag 23 augustus meewerken aan de allereerste klimaatverklaring van Fryslân.

Het interactieve straatberaad is een ongewone vergadering voor gewone mensen: voor doeners en denkers, of je nu veel weet of weinig. Wat zou er moeten gebeuren om de opwarming van de aarde tegen te gaan? Dichtbij of verder weg, wat kun je zelf en wat moet de overheid doen? En wie moet dat allemaal betalen? Wat vindt de gewone burger, daar gaat het om tijdens het Grote Straatberaad van Fryslân.

Hitte, droogte, verzilting, co2 uitstoot, enorme hoosbuien, de stijgende zeespiegel, het regent berichten over klimaatverandering. De aarde warmt op en daar maakt driekwart van de Nederlanders zich zorgen over. Daarom gaat Warming Up - een cultureel programma over het klimaat - dit najaar het land in om samen met gewone Nederlanders uit alle windstreken aan de slag te gaan met grote en kleine vragen die ons allemaal aangaan.

Straten in Friesland krijgen de kans om mee te doen met het Grote Straatberaad van Fryslân. Het wordt een middag met spel, discussie en ook een beetje feest. Met video’s, hulplijnen van bekende mensen en muziek van Broken Brass Ensemble. Een middag om met buurtgenoten in gesprek te gaan, te spelen, te discussiëren en samen een toekomstdroom vorm te geven: ‘The future we want’. Het format voor het straatberaad is bedacht door theatermaker Karlijn Benthem en is helemaal corona-proof. Leeuwarder Courant en LF2028 zijn de hoofdpartners. Aan het eind van de middag gaat gedeputeerde Sietske Poepjes bij de straten langs om in gesprek te gaan met de bewoners.

De komende maanden reist Het Grote Straatberaad langs Groningen, Nijmegen, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. De start is in Friesland.

Initiatiefnemer Matthea de Jong: “Je kunt het straatberaad zien als een kans om je stem te laten horen en in gesprek te gaan met je buren, een soort tussentijdse verkiezing maar dan niet door de overheid georganiseerd. We lezen dagelijks in de krant berichten over hoe het klimaat aan het veranderen is. Maar hoe gaan we daarmee om? En wat betekent dat? Hoe willen we verder? Wij zijn de eerste generatie die de effecten van klimaatverandering merkt. En de laatste generatie die er ook wat aan kan doen. De vragen waar we voor staan, zijn niet alleen voor de politiek of het bedrijfsleven. Het zijn vragen voor iedereen.”
Dat mensen in Friesland wel zijn te porren om van zich te laten horen, is te merken: ‘Voordat de wervingscampagne echt begon hebben al verschillende straten zich aangemeld. Dat geeft goede moed!’, aldus Matthea. Mensen uit heel Fryslân kunnen hun straat aanmelden via www.wearewarmingup.nl .


Een vraagstuk voor iedereen
Warming Up is een cultureel programma over het klimaat; filmmakers, fotografen, kunstenaars en theatermakers startten op 6 juli met een rondreizende campagne die een dwarsdoorsnede van Nederland bevraagt over klimaatverandering. Via alle straatberaden wordt input verzameld voor de eerste bottom-up Klimaatverklaring van Nederland:#TheFutureWeWant. De uiteindelijke klimaatverklaring van de kiezer, wordt in het najaar aan het Kabinet gepresenteerd.

Actueel

Ook de tuin van buitenplaats Oranjestein in Oranjewoud is een ontwerp van Pieter Lucas Roodbaard
Lezing 'Lucas Pieter Roodbaard' door Rita Radetzky: een veelgevraagd tuinarchitect in Noord-Nederland Algemeen 55 minuten geleden
Alle winnaars van Kunstbende
Winnaars voorronde Kunstbende Friesland bekend Algemeen 15 uur geleden
Kom in de bieb in Drachten studeren!
Voor eindexamen studeren in de bieb Algemeen 16 uur geleden
Leerlingen Jildou, Marije en Ilse met hun Eervolle Vermelding en juryrapport Jan Penprijs (v.l.n.r.)
Vier leerlingen van Lauwers College Buitenpost behoren met profielwerkstuk tot besten van Nederland Algemeen 17 uur geleden
 Vrijwilliger Sukran tijdens de sport- spel- en bewegingsactiviteiten van TeamUp
TeamUp zoekt dringend vrijwilligers om gevluchte kinderen te ondersteunen in Leeuwarden Algemeen 18 uur geleden
De documentaire Blaasmuziek heeft een award gewonnen.
Omrop Fryslân en BBC grote winnaars bij PRIX Circom Algemeen 19 uur geleden
‘De kracht van Muziek’
Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast Algemeen 20 uur geleden
Pesten is een onzichtbare pijn die overal kan toeslaan.
Samen streven naar een pestvrije samenleving Algemeen 21 uur geleden
'Nifelje mar ta!' gaat door!
'Nifelje mar ta!' yn Dokkum gaat door! Algemeen 22 uur geleden
Willem Helfrich neemt u mee op een reis door de geschiedenis van het gevangeniswezen in Friesland.
Lezing: Gevangen in Friesland Algemeen 23 uur geleden
Winnaars voorronde Friesland bekend
Winnaars voorronde kunstbende Friesland bekend Algemeen gisteren
De tweedehands boekenverkoop in de Doopsgezinde Kerk te Drachten gaat binnenkort weer los. Tekening ter illustratie.
Verkoop 2e hands boeken in Drachten Algemeen 17 apr, 17:00
Op dinsdag 30 april bij De Fytsdokter
Tworby testdag bij De Fytsdokter in Kollumersweach Algemeen 17 apr, 15:51
De voorstelling heet dit jaar lytse Pier en de flok fan it Berneiepenloftmuseum. Een stuk gebaseerd op de film Night at the museum
Het berneiepenloftspul geeft een inkijkje in de Friese cultuur Algemeen 17 apr, 15:00
Stef Boes, overgangsconsulente van Nieuw Getij.
Specialistisch verpleegkundige overgang/ vrouwenzorg Algemeen 17 apr, 14:02
Zachte natuurtinten, maar ook vrolijker accenten van kleur zie je terug in de collectie voor de
allerkleinsten.
Aline Fashion breidt uit met babycollectie Algemeen 17 apr, 13:15