Gemaal Drachten-Zuid van Wetterskip Fryslân.
Gemaal Drachten-Zuid van Wetterskip Fryslân. Foto: Ingezonden

Wetterskip Fryslân levert Drachtster gemaal op

Algemeen

DRACHTEN - Aan de zuidzijde bij Drachten heeft Wetterskip Fryslân een nieuw gemaal gebouwd. Dit gemaal vervangt het oude gemaal uit 1963 dat op dezelfde locatie stond. Ook vissen kunnen het nieuwe gemaal passeren.

De bouw van het gemaal DrachtenZuid kostte in totaal 750.000 euro. In januari startte de aannemer met de sloop van het oude gemaal. Het gemaal is een opmaling. Dit betekent dat het water aanvoert vanuit de Friese boezem (stelstel van meren, kanalen en vaarten) naar het achterliggende, hoger gelegen gebied.

De opmaling in Drachten is onderdeel van een serie van vier opmalingen. Het waterpeil wordt over het hele gebied opgevoerd van 52 centimeter beneden NAP naar 5,25 meter boven NAP. Gemaal Drachten-Zuid is de eerste opmaling in deze serie. Gemaal Bakkeveen zorgt dat het water verder wordt opgemalen naar de hogere delen. Naast elk gemaal liggen stuwen die zorgen voor het stapsgewijs afvoeren van water in tegengestelde richting: van Bakkeveen, Beetsterzwaag naar Drachten. Historisch gezien is het Offierkanaal langs de A7 bij Drachten gegraven voor de turfwinning om water af te voeren. Na de turfwinning was er onvoldoende wateraanvoer in het gebied en zijn hier opmalingen gesticht.
Het oude gemaal moest worden vervangen omdat het was afgeschreven en niet meer voldeed aan de huidige veiligheidsnormen. Het nieuwe gemaal Drachten Zuid is een gemaal met een vijzelpomp. De vijzels kunnen per minuut 50 kuub (50.000 liter) water verwerken. Het gemaal gaat automatisch aan als de waterstand in het achterliggende gebied te laag is. Dan bepaalt het gemaal zelf om de waterstand te verhogen. Zo bespaart het waterschap op de energiekosten.

Netwerk Wetterskip Fryslân leverde onlangs ook het Noordergemaal (De Veenhoop) op. Een netwerk van bijna 1.000 gemalen, 5.400 stuwen en ongeveer 5.000 inlaten zorgen in het werkgebied van het waterschap voor het gewenste waterpeil in sloten, kanalen en meren. Dat betekent dat Wetterskip ingrijpt bij teveel, maar ook bij te weinig water. Is er een tekort aan water, dan wordt er extra water binnengelaten. Een overschot aan water wordt afgevoerd via spuisluizen en gemalen.

Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 4 uur geleden
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 19 uur geleden
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 21 uur geleden
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 21 uur geleden
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 22 uur geleden
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen gisteren
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen gisteren
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 3 mei, 10:03
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 3 mei, 08:23
Herdenkingsbijeenkomst Ferwert-Hegebeintum.
Dodenherdenking Ferwert Algemeen 2 mei, 17:02
In Nederland stemmen we nog immer met het rode potlood en tellen we de stembiljetten met de hand.
Smallingerland: "Help mee in een stembureau" Algemeen 2 mei, 16:06
Een reekalf gespot met de drone.
Topdrukte voor droneteams bij voorkomen maaislachtoffers Algemeen 2 mei, 15:34
Voor onderhoud van oevers van bepaalde vaarwegen in Fryslân is onderhoudssubsidie beschikbaar.
Subsidieregelingen Fries oeverbeheer geopend Algemeen 2 mei, 13:54