Met een droogloopmat of schoonloopmat heb je geen last meer van vieze of vochtige vloeren.
Met een droogloopmat of schoonloopmat heb je geen last meer van vieze of vochtige vloeren. Foto: Ingezonden

Droogloopmat en schoonloopmat bieden veel voordelen

Zaken

Als je geen vochtige of vieze vloeren in huis wilt, is de aanschaf van een droogloopmat of een schoonloopmat (of een combinatie van beide) een perfecte keuze. Het zorgt er niet alleen voor dat de vloeren in je woning schoon en droog blijven, ook worden lelijke valpartijen voorkomen. Wanneer je veel vocht het huis inloopt, worden de vloeren namelijk vochtig en daardoor glad. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Maar wat is nou het verschil tussen een droogloopmat en een schoonloopmat? En kun je een droogloopmat op rol kopen als je meerdere plekken in je huis wilt voorzien van droogloopmatten?

Wat is een droogloopmat?
Droogloopmatten zorgen ervoor, de naam zegt het al, dat je je schoenen droogloopt. Al het vocht, wat onder de zolen van je schoen zit, wordt door de droogloopmat opgenomen. Binnen enkele stappen zijn je schoenen helemaal droog. De droogloopmat wordt gemaakt van katoen, dit zorgt ervoor dat het vocht zo goed wordt opgenomen.

Als je een droogloopmat in je huis legt, loop je nooit meer met natte schoenen je huis in. De mat heeft een hoog absorberend vermogen, waardoor het erg goed droogt. Een droogloopmat moet regelmatig gestofzuigd worden, omdat er vuil op de mat blijft liggen. Dit komt omdat de katoenen pool plat blijft liggen. Regelmatig stofzuigen zorgt ervoor dat je geen vuil naar binnen loopt. Hou je je vloer droog, dan hou je deze ook schoon. Als er water op de vloer ligt, wordt deze ook direct vies.

Wat is een schoonloopmat?
Een schoonloopmat leg je aan de buitenkant van de deur (dit in tegenstelling tot de droogloopmat die vaak binnen in de hal ligt). Een schoonloopmat zorgt ervoor dat je schoenen schoon geschraapt worden. De schoonloopmat wordt meestal gemaakt van nylon of kokosvezels. Je kunt een schoonloopmat kopen met een grove of een wat fijnere vezel. Deze vezels zorgen ervoor dat het vuil verborgen blijft en de getwiste vezels halen het vuil naar beneden. Het zakt als het ware door de mat naar beneden, waardoor er geen vuil op de mat blijft liggen.

Droogloopmat op rol kopen
Heb je meerdere plekken in huis waar je een droogloopmat zou willen neerleggen, of heb je meerdere huizen, dan kun je een droogloopmat op rol kopen. Je kunt de matten dan perfect op maat afsnijden. Ook kun je een droogloopmat of een schoonloopmat op maat bestellen. Je kunt ze tegenwoordig krijgen in verschillende soorten en maten, kleuren en vormen. Waar je de mat ook wilt leggen, er is altijd wel één te vinden die perfect past in je interieur. 

Wat voor mat kun je het beste kiezen?
Welke mat je ook kiest, ze hebben allebei zowel een drogende als schrapende werking. Je kunt ze ook allebei prima in je entree gebruiken. Als je kijkt naar de unieke eigenschappen van de beide matten, dan is de droogloopmat uiteraard beter om te drogen en de schoonloopmat beter om je schoenen schoon te schrapen. Je ziet dan ook vaak dat mensen een combinatie kopen van beide matten. Zo kun je buiten je schoenen schoon vegen en binnen je schoenen droog lopen.

Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost. Foto ter illustratie.
Orthodoxe diensten in de Âlde Wite te Buitenpost Algemeen 3 uur geleden
Een boek over ‘De avonturen van Lytse Jopie’ in Grou.
Een boek over 'De avonturen van Lytse Jopie' in Grou Algemeen 18 uur geleden
Repetitie Lotte Veltman
Een bijzondere theaterproductie voor cultuur- én natuurliefhebbers in Buitenpost: AREND Algemeen 19 uur geleden
Muziektherapie Nij Smellinghe
Met die ene noot een verschil maken voor het leven. Algemeen 20 uur geleden
Foaroan winnares Nynke Duiff-Veenstra, har soan Willem, presintator en foarlêzer Miranda Werkman en links-achter Gerrit Hiemstra.
Nynke Duijff-Veenstra út Damwâld winner Grut Frysk Diktee Algemeen 20 uur geleden
De heer De Jong bezoekt basisschool kbs de Reinbôge in Burgum.
Legeramfibie op het plein van kbs De Reinbôge in Burgum Algemeen 21 uur geleden
Schilderij van Tjikke Idema-Visser
Kunst in de Kerk Trynwâlden Algemeen 22 uur geleden
Marco Meijer uit Rottevalle stapt van AB Vakwerk over naar Firda voor volwassenen.
Marco Meijer uit Rottevalle nieuwe directeur Firda voor volwassenen Algemeen 23 uur geleden
Yvonne en Dicky van Petit Paris in Burgum.
Petit Paris Vintage, een vleugje Parijse charme in Fryslân Algemeen gisteren
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei.
Meivakantie met kinderactiviteiten bij De Sûkerei Algemeen 25 apr, 10:00
Op zondagmiddag 5 mei geeft de Drachtster musicus Rein Albert Ferwerda ter gelegenheid van Bevrijdingsdag een bijzonder concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Dit seizoen zijn de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei een samenwerking aangegaan en vinden er drie kamermuziekconcerten plaats in de kerk. Dit is alweer het tweede concert in de reeks.
Rein Albert Ferwerda op piano en orgel in de Doopsgezinde Kerk in Drachten Algemeen 25 apr, 09:35
Haal je zolder leeg en kom naar de vrijmarkt.
Sta jij op Koningsdag ook op de vrijmarkt? Algemeen 25 apr, 08:30
lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika!
Lezing over eerste emigranten uit Driezum en Wâlterswâld naar Amerika! Algemeen 24 apr, 17:23