V.l.n.r: Sietse van der Meer (boven) van de Hypotheker, linksonder Jan Admiraal van OPA, midden onder Dirk van der Woude (FC Burgum), rechtsachter Menno Kats van Expert en rechtsonder Ger Dirks van de 
voedselbank.
V.l.n.r: Sietse van der Meer (boven) van de Hypotheker, linksonder Jan Admiraal van OPA, midden onder Dirk van der Woude (FC Burgum), rechtsachter Menno Kats van Expert en rechtsonder Ger Dirks van de voedselbank. Foto: Lykele Gerrit Westerhof

Mienskipssin bij FC Burgum, hart voor sport, club en omgeving

Algemeen

BURGUM - Het is alweer bijna een jaar geleden dat FC Burgum het levenslicht zag. FC Burgum kijk terug op een prima jaar waarin de club in een positieve sfeer een goede start heeft gemaakt. Die goede start krijgt komend seizoen ongetwijfeld een vervolg in het nieuwe onderkomen ‘de Nije Westermar’ en op het nieuwe hoofdveld.

In aanloop naar de fusie is een drietal kernwaarden benoemd, die voor de club belangrijk zijn en die de club wil uitstralen: ‘hart voor de sport’, ‘hart voor de club’ en ‘hart voor de omgeving’. "Deze waarden zijn opgenomen in het clublogo en willen we als club ook in de praktijk brengen door invulling te geven aan oproepen uit de mienskip. Mooie voorbeelden waren de ondersteuning van FC Burgum aan de ‘Midnightwalk’ afgelopen najaar, aan de grote bingo georganiseerd door de lokale horeca, die een mooie financiële bijdrage voor de club opleverde. Door de coronacrisis kwamen andere krachten vrij. We konden niet meer voetballen en de opbrengsten uit de kantine vielen weg. Een aantal leden organiseerde spontaan een geweldige online bingo en betrok daar ook de lokale middenstand bij. Verder kregen we een verzoek van OPA, de Oud Papier Actie, die maandelijks het oud papier in Burgum inzamelt. Door de coronarisico’s en een vergrijsd vrijwilligersbestand moest een aantal vaste helpers verplicht thuisblijven. De gedecimeerde ploeg werd aangevuld door enthousiaste FC Burgum-vrijwilligers.

Door de coronacrisis kregen veel lokale bedrijven het lastig en de omzet kelderde. Vanuit Clubplan, een provinciale organisatie, ontstond het initiatief om de lokale middenstand te steunen door de uitgifte van couponnenboekjes. Leden konden die boekjes tegen een gering bedrag aanschaffen. FC Burgum werd ook benaderd en vanuit de waarde ‘hart voor de omgeving’ en ook ‘hart voor de sponsors’ werden circa 20 sponsors bereid gevonden mee te doen, waarna de online verkoop van de boekjes startte. Toen de verkoop na een voortvarende start enigszins haperde, sprongen twee sponsors bij door een aanzienlijk deel van de couponboekjes af te nemen. Zo nam OPA een substantieel deel van de boekjes af en stelt ze ter beschikking van hun vrijwilligers. De Hypotheker kocht ook een flink aantal boekjes voor klanten van de voedselbank. De voorlopig laatste bijdrage van FC Burgum werd geleverd naar aanleiding van de brand bij één van de hoofdsponsors, Meijer Expert Burgum. De inventaris van de zaak was gesloopt en moest worden afgevoerd. Zes vrijwilligers van FC Burgum hebben binnen een dag de hele zaak leeggehaald en in containers afgevoerd. Zo wordt de ‘mienskipssin’ uitgedragen en gevoeld, door club, leden, sponsors en dorpsgenoten."

Zaterdag 11 mei as. organiseert Museum Warten i.s.m. Warten Doarp yn it Grien tijdens de Country Fair, in de boomgaard van de Oud Friese Greidboerderij de kampioenschappen stokpaard racen voor jong en oud.
Stokpaard race - jumping Warten Algemeen 5 uur geleden
Sloepvaart naar Lancaster Monument De Zwaluwhaven in Nationaal Park de Alde Feanen
Gratis sloepvaart naar Lancaster monument De Zwaluwhaven Algemeen 20 uur geleden
Johan Veenstra wie de earste streektaalskriuwer (Stellingwerfs) dy't - yn 2021 - de Rink van der Veldepriis krige. Links lokoboargemaster Robin Hartogh Heys van de Lier fan de gemeente Smallingerland.
Rink van der Veldepriis 2024 foar Biltske roman fan Gerard de Jong Algemeen 21 uur geleden
Veertien jaar Gemeente Smallingerland op film
Première Drachten Journaals Algemeen 22 uur geleden
Detail fan it troch in Kollumer sulversmid makke boerd mei 64 fjilden.
"Frysk damjen âlder as 'ynternasjonaal' damjen" Algemeen 23 uur geleden
Kwartfinale landskampioenschap zaalvoetbal
Plaatst Libertas zich bij de beste vier van Nederland? Algemeen gisteren
4 mei herdenking in Damwâld
4 mei herdenking Damwâld Algemeen 3 mei, 11:07
Overtuin Lycklamahuis Beetsterzwaag
Eerste parkexcursie Tropische Kas van 2024 Algemeen 3 mei, 10:03
Yukiko Hasegawa achter haar vleugel
Vijf Mei Concert door twee virtuoze pianisten Algemeen 3 mei, 08:23
Herdenkingsbijeenkomst Ferwert-Hegebeintum.
Dodenherdenking Ferwert Algemeen 2 mei, 17:02
In Nederland stemmen we nog immer met het rode potlood en tellen we de stembiljetten met de hand.
Smallingerland: "Help mee in een stembureau" Algemeen 2 mei, 16:06
Een reekalf gespot met de drone.
Topdrukte voor droneteams bij voorkomen maaislachtoffers Algemeen 2 mei, 15:34
Voor onderhoud van oevers van bepaalde vaarwegen in Fryslân is onderhoudssubsidie beschikbaar.
Subsidieregelingen Fries oeverbeheer geopend Algemeen 2 mei, 13:54