Alex Postma bij zijn foto's en gedichten in de rooms-katholieke kerk De Goddelijke Verlosser, Pier Panderstraat 1 in Drachten.
Alex Postma bij zijn foto's en gedichten in de rooms-katholieke kerk De Goddelijke Verlosser, Pier Panderstraat 1 in Drachten. Foto: Actief Media

Expositie over sporen van Alex Postma

Algemeen


DRACHTEN - Sinds 1 juni mogen de musea weer open. Ook tentoonstellingen op andere locaties zijn nu weer toegestaan. Dichter en fotograaf Alex Postma opende daarom maandag zijn expositie in de rooms-katholieke kerk De Goddelijke Verlosser in Drachten.

In de kerk hangen natuurfoto's en gedichten. Postma heeft zich voor deze tentoonstelling laten inspireren door het thema sporen. "Spoaren dy't ik yn earst ynstânsje fûn yn de natoer. Dat ynspirearre my om der ek gedichten by te meitsjen. Spoaren binne eins swijende tsjûgen, fan dat wat jo om jo hinne sjogge, wêrfan 't jo yn feite net hoege te beneamen wat jo sjogge."

De gedichten bij de foto's geven dan ook geen feitelijke omschrijving van wat er op de foto te zien is, maar zijn meer een impressie. Het leidt volgens Postma tot een meditatieve tentoonstelling. "It konsept fan spoaren hat ek wat filosofysk. Hoe wichtich is it om wat nei te litten? Alle minsken komme op ierde, mar geane ek wer. De natoer bliuwt."

Enkele gedichten zijn geïnspireerd op de sancta viriditas, oftewel 'het heilige groen' van Hildegard von Bingen. Zij was een Duitse benedictijnse abdis (een bestuurster van een abdij) en geldt als de eerste vertegenwoordigster van de Duitse middeleeuwse mystiek. Ook was ze de eerste componiste van klassieke muziek die bij naam bekend is. "It wie in hiel yntellektueel persoan dy't korrespondearre mei in soad keizers en pausen út dy tiid. Se hie in hiel soad mei de natoer. Se seach it hillige grien oeral om har hinne", zegt Postma. "Der is in enerzjy dy't alles ûntkymjen en groeien docht en stribbet nei in lykwicht yn alles. Dat kinne jo God neame, it hillige grien of Dao, eltse kultuer hat dêrfoar syn eigen beneamingen."

Postma heeft rustgevende muziek bij de expositie uitgezocht, die in de expositie afgespeeld zal worden. Her en der staan stoelen, zodat toeschouwers even de werken op zich kunnen laten inwerken. Toeschouwers kunnen aan het einde van de expositie een kaartje invullen met vragen over sporen. Deze komen op een bord te hangen. De expositie is nog tot en met 1 september te bezichtigen, op maandag en woensdag van 14.00 tot 17.00 uur.

Onbeperkt muzikaal Een concert voor en door iedereen.
Onbeperkt muzikaal is concert voor en door iedereen Algemeen 5 uur geleden
De Europese verkiezingen zijn in Nederland op donderdag 6 juni 2024.
Verkiezing Europees Parlement komt er aan! Algemeen 6 uur geleden
Lente- en Bijenmarkt Passiflora
Lente- en Bijenmarkt Passiflora zaterdag 11 mei Algemeen 7 uur geleden
Tweedaagse 2024 voorjaar winnaar Twin Games Middenbouw
150 deelnemers voetbaltweedaagse Veerkr88 in Buitenpost Algemeen 8 uur geleden
Koppelwedstrijd Biljartclub Buitenpost
Seizoen afgesloten met koppelwedstrijd Algemeen 9 uur geleden
Hier is Jorrit de Graaf zijn plaaggeest Jan Eisma wél de baas.
Discutabele strafschop en geen plan B nekt ONT Algemeen 20 uur geleden
Jan Bandstra
Officieus over en uit voor Ropta Boys Algemeen 20 uur geleden
 Foto ter illustratie.
Voetbal Dokkum - Anjum Algemeen 20 uur geleden
Redding van Kevin van der Meulen op een doelpoging van Rik van der Eerden
Buitenpost sprokkelt punt tegen AZSV Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Maria le Roy (rechts) streeft naar een gemeente zonder afval. Op 16 mei spreekt ze hier over, net als de heer Goëbel van Repair Café Drachten (niet op de foto).
Geef je spullen een tweede kans?! Algemeen gisteren
Bongzilla
Amerikaanse cultband Bongzilla komt op 8 mei naar Iduna Algemeen 5 mei, 16:13
Anjum weer met beide benen op de kleigrond - Foto ter illustratie
Anjum weer met beide benen op de kleigrond Algemeen 5 mei, 15:04
De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 5 mei, 14:03