Renske Mud luistert met grote interesse naar de oorlogsherinneringen van Doedty Baars-Zijlstra.
Renske Mud luistert met grote interesse naar de oorlogsherinneringen van Doedty Baars-Zijlstra. Foto: Actief Media

Ook Doedty's verhaal zit in Pakketje uit de Oorlog

Algemeen

DRACHTEN - De regisseur en spelers van Theater na de Dam in Drachten hebben een alternatief bedacht voor de theatervoorstelling die ze zouden geven in De Lawei in Drachten rondom de Dodenherdenking. De voorstelling kan niet doorgaan door het coronavirus. Als alternatief zijn 400 pakketjes gemaakt voor belangstellenden. In deze 'Pakketjes uit de Oorlog' zitten allerlei spulletjes die een link hebben met regionale oorlogsverhalen. De pakketjes zijn gratis te bestellen via een mail naar TheaternadeDam@lawei.nl, voor 2 mei. Op 4 mei kan je het pakketje - coronaproof - ophalen tussen 10.00 en 14.00 uur bij Schouwburg De Lawei.

In de pakketjes zitten symbolen, opdrachten, gedichten en meer. Ook bijvoorbeeld links naar filmpjes die de jongeren maakten over de verhalen die zouden worden verwerkt in de toneelvoorstelling. "Met de pakketjes brengen we alsnog de oorlogsherinneringen tot leven die wij hoorden van de ouderen die wij interviewden", zegt Renske Mud (12) uit Drachtstercompagnie.

Zij is één van de deelnemers die zou meedoen aan Theater na de Dam. "Ik ben altijd erg onder de indruk van verhalen over de oorlog en vind het belangrijk dat wij niet vergeten. Daarom meldde ik me aan voor dit project", zegt Renske. Zij mocht de 80-jarige Doedty Baars-Zijlstra interviewen, die nu in Drachten woont, maar als kleuter de oorlog beleefde in Drachtstercompagnie.

Doedty´s vader was in de oorlogstijd veel van huis en drager van diverse schuilnamen. Boldy was er één van. Jilles Zijlstra heeft tientallen mensen gered door de bemanning van neergeschoten vliegtuigen in veiligheid te brengen. Hij zorgde voor eten, een schuiladres en hielp hen terugkeren naar hun vaderland. "Hij heeft het duur betaald", blikt zijn dochter terug. "Hij was totaal blut bij de bevrijding. Maar wel een gezin met vier kinderen he? Op 24 januari 1945 stak de SD ons huis, met manufacturenwinkel, in brand. Als vijfjarig kind vond ik het vreselijk dat mijn poppenwagentje in vlammen opging."

Pas vele jaren later, toen haar ouders beiden al waren overleden, ontdekte Doedty de bijzondere rol van haar vader in de oorlog. "Er werd bij ons thuis nooit meer over die tijd gesproken, maar er werd mij veel duidelijk nadat wij post ontvingen van een vrouw uit de Verenigde Staten. Daarin zat een brief die mijn vader aan haar vader had geschreven, voorzien van een pasfotootje." De vader in de VS bleek een navigator te zijn geweest die in de oorlog was gered door Jilles Zijlstra. "In de VS was veel meer bekend over mijn vader. Hij bleek tientallen vliegeniers van neergestorte vliegtuigen te hebben geholpen."

Al leek Doedty in haar jonge jaren er voor te kiezen de oorlogstijd te vergeten, toen ze ouder werd bleek de oorlog haar niet los te laten. Er is inmiddels een map vol foto's, knipsels, brieven en kopieën van boeken over haar vader tot stand gekomen. "Ik heb gesproken met nabestaanden van diverse mensen uit het verzet rondom Drachtstercompagnie. Ik heb onder andere de verhalen van koeriersters gelezen die met mijn vader hebben samengewerkt. Er is in die tijd veel meer gebeurd dat ik ooit heb geweten. Wat moet mijn moeder bang zijn geweest! Mijn vader werkte meestal alleen. Toch, door bijvoorbeeld te praten met mensen die onderduikadressen hebben aangeboden, heb ik nu een beeld van zijn heldendaden. Ik vind het mooi dat de jeugd daar aandacht voor heeft. Een oorlog heeft zo'n impact op zoveel levens. Ik ben tachtig, maar het raakt me nu nog."

Onbeperkt muzikaal Een concert voor en door iedereen.
Onbeperkt muzikaal is concert voor en door iedereen Algemeen 7 uur geleden
De Europese verkiezingen zijn in Nederland op donderdag 6 juni 2024.
Verkiezing Europees Parlement komt er aan! Algemeen 8 uur geleden
Lente- en Bijenmarkt Passiflora
Lente- en Bijenmarkt Passiflora zaterdag 11 mei Algemeen 9 uur geleden
Tweedaagse 2024 voorjaar winnaar Twin Games Middenbouw
150 deelnemers voetbaltweedaagse Veerkr88 in Buitenpost Algemeen 10 uur geleden
Koppelwedstrijd Biljartclub Buitenpost
Seizoen afgesloten met koppelwedstrijd Algemeen 11 uur geleden
Hier is Jorrit de Graaf zijn plaaggeest Jan Eisma wél de baas.
Discutabele strafschop en geen plan B nekt ONT Algemeen 22 uur geleden
Jan Bandstra
Officieus over en uit voor Ropta Boys Algemeen 22 uur geleden
 Foto ter illustratie.
Voetbal Dokkum - Anjum Algemeen 23 uur geleden
Redding van Kevin van der Meulen op een doelpoging van Rik van der Eerden
Buitenpost sprokkelt punt tegen AZSV Algemeen gisteren
Wethouder Maria le Roy (rechts) streeft naar een gemeente zonder afval. Op 16 mei spreekt ze hier over, net als de heer Goëbel van Repair Café Drachten (niet op de foto).
Geef je spullen een tweede kans?! Algemeen 5 mei, 17:55
Bongzilla
Amerikaanse cultband Bongzilla komt op 8 mei naar Iduna Algemeen 5 mei, 16:13
Anjum weer met beide benen op de kleigrond - Foto ter illustratie
Anjum weer met beide benen op de kleigrond Algemeen 5 mei, 15:04
De natuur: een onderwerp wat altijd verschillend is en telkens inspireert.
Kunstacademie Friesland strijkt neer in de schilderachtige Trynwalden Algemeen 5 mei, 14:03