De haven van Oudega. Waar nu in de verte nog weilanden zijn, komen als 'Oudega aan het water' doorgaat twee meren.
De haven van Oudega. Waar nu in de verte nog weilanden zijn, komen als 'Oudega aan het water' doorgaat twee meren. Foto: Actief Media

'Oudega aan het water' komt steeds dichterbij

Algemeen

OUDEGA / DRACHTEN - Het plan voor uitbreiding van recreatief water bij Oudega komt dinsdagavond 25 februari vanaf 19.00 uur ter sprake tijdens de 'Ronde Tafel'-bijeenkomst van de gemeenteraad van Smallingerland. Er is sprake van breed draagvlak in het dorp, aldus b. en w. Het plan heeft veertien dagen ter inzage gelegen, daar kwamen geen reacties op.

 

Lútsen Wijma, voorzitter van de werkgroep Aldegea oan it Wetter merkt dat veel inwoners positief zijn over het plan. "Wy hawwe mei in soad minsken sprutsen. De measten binne entûsjast." Vooral het voornemen om de oude zuivelfabriek De Hoop te slopen, kan op veel bijval rekenen. "De âlde súvelfabryk stiet der al tsien jier fertutearze by. Jo wolle dochs net dat toeristen dat as earste sjogge?" In samenwerking met de gemeente en provincie heeft de werkgroep het masterplan 'Waterfront Oudega' gemaakt, dat het havengebied een stuk aantrekkelijker moet maken. De oude zuivelfabriek gaat dit jaar nog tegen de vlakte. Hier komt mogelijk een appartementencomplex met ook ruimte voor kleine bedrijven. In de voormalige kunstmestloods komen vier appartementen. Een dorpsplein aan het water moet zorgen voor gezelligheid. De gemeente heeft een miljoen euro gereserveerd voor alle onderdelen op de wal. Daarnaast is het de bedoeling dat er een klein meer met een strand wordt aangelegd. Op die manier komt er 4,5 hectare aan recreatiewater bij. Rondom het meer is er ruimte voor woonboten en recreatie. De verwachting is dat dit in 2021 kan worden uitgevoerd.

Het deel van het masterplan dat gaat over uitbreiding van recreatiewater valt onder het plan Oudega aan het water. Hierin wordt ook een groter meer genoemd, van circa 45 hectare. Dit ligt ten zuiden van het kleinere meer en wordt gerealiseerd vanaf 2022, wellicht uitgesmeerd over meerdere jaren. Ten behoeve van (recreatieve) fietsers is er in het plan rekening gehouden met een nieuw stuk fietspad langs het Geasterdjip en een fietspont.

In 2015 hebben zowel de gemeente als de provincie ruim acht miljoen euro beschikbaar gesteld voor Oudega aan het water. Wetterskip Fryslân wil zes ton meebetalen ten behoeve van een nieuw gemaal.

Afbeelding
(video) Een Skatepark in Burgum? Dat moet toch lukken! Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Woonwagenkamp Drachtster Compagnie officieel geopend Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Vlasroute van start met speciale vlasdagen en activiteiten Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Bandfinale Kleine Prijs van Fryslân Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Onvergetelijke Alpe d'HuZes voor Team Matrix Lyceum Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Zesde FC Burgum net als FC Emmen met Easy Toys door naar finale Algemeen 5 jun., 17:04
Afbeelding
(video) Skûtsje 'Hendrika' krijgt opknapbeurt in Sluisfabriek Algemeen 5 jun., 15:35
Afbeelding
Altijd al saxofoon willen uitproberen? Algemeen 5 jun., 14:00
Afbeelding
Walter Bloembergen wordt jeugdtrainer Buitenpost JO14-1 Algemeen 5 jun., 12:30
Afbeelding
Wegensteunpunten Hurdegaryp en Scharnegoutum in de verkoop Algemeen 5 jun., 11:31
Afbeelding
Open tuin Passiflora zaterdag 17 juni Algemeen 5 jun., 10:30
Afbeelding
Herinrichting Harddraverspark wellicht miljoenen euro's duurder Algemeen 5 jun., 10:22
Afbeelding
De afscheidsfotografe legt vooral liefde vast Algemeen 5 jun., 08:30