De haven van Oudega. Waar nu in de verte nog weilanden zijn, komen als 'Oudega aan het water' doorgaat twee meren.
De haven van Oudega. Waar nu in de verte nog weilanden zijn, komen als 'Oudega aan het water' doorgaat twee meren. Foto: Actief Media

'Oudega aan het water' komt steeds dichterbij

Algemeen

OUDEGA / DRACHTEN - Het plan voor uitbreiding van recreatief water bij Oudega komt dinsdagavond 25 februari vanaf 19.00 uur ter sprake tijdens de 'Ronde Tafel'-bijeenkomst van de gemeenteraad van Smallingerland. Er is sprake van breed draagvlak in het dorp, aldus b. en w. Het plan heeft veertien dagen ter inzage gelegen, daar kwamen geen reacties op.

 

Lútsen Wijma, voorzitter van de werkgroep Aldegea oan it Wetter merkt dat veel inwoners positief zijn over het plan. "Wy hawwe mei in soad minsken sprutsen. De measten binne entûsjast." Vooral het voornemen om de oude zuivelfabriek De Hoop te slopen, kan op veel bijval rekenen. "De âlde súvelfabryk stiet der al tsien jier fertutearze by. Jo wolle dochs net dat toeristen dat as earste sjogge?" In samenwerking met de gemeente en provincie heeft de werkgroep het masterplan 'Waterfront Oudega' gemaakt, dat het havengebied een stuk aantrekkelijker moet maken. De oude zuivelfabriek gaat dit jaar nog tegen de vlakte. Hier komt mogelijk een appartementencomplex met ook ruimte voor kleine bedrijven. In de voormalige kunstmestloods komen vier appartementen. Een dorpsplein aan het water moet zorgen voor gezelligheid. De gemeente heeft een miljoen euro gereserveerd voor alle onderdelen op de wal. Daarnaast is het de bedoeling dat er een klein meer met een strand wordt aangelegd. Op die manier komt er 4,5 hectare aan recreatiewater bij. Rondom het meer is er ruimte voor woonboten en recreatie. De verwachting is dat dit in 2021 kan worden uitgevoerd.

Het deel van het masterplan dat gaat over uitbreiding van recreatiewater valt onder het plan Oudega aan het water. Hierin wordt ook een groter meer genoemd, van circa 45 hectare. Dit ligt ten zuiden van het kleinere meer en wordt gerealiseerd vanaf 2022, wellicht uitgesmeerd over meerdere jaren. Ten behoeve van (recreatieve) fietsers is er in het plan rekening gehouden met een nieuw stuk fietspad langs het Geasterdjip en een fietspont.

In 2015 hebben zowel de gemeente als de provincie ruim acht miljoen euro beschikbaar gesteld voor Oudega aan het water. Wetterskip Fryslân wil zes ton meebetalen ten behoeve van een nieuw gemaal.

Afbeelding
Haarknippen voor beginners in Feanwâlden Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
(video) Meld je nu in Tytsjerksteradiel aan voor Gigasnel glasvezel Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen CSG Liudger Drachten winnen prijs beste design scholenchallenge Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Mede wegens hoge gasprijs, al het groen uit de Verkooptuin van De Kruidhof met 50% korting. Algemeen gisteren
Afbeelding
Dicky de Haan wint met één punt verschil Iepen Kampioenskip Ielrikjen Earnewâld Algemeen 26 sep, 11:36
Afbeelding
Notaris trekt nieuwe lotnummers voor komende voorstellingen in theater De Colle Algemeen 26 sep, 11:31
Afbeelding
Honderden belangstellenden bij opening Mienskipshûs De Kjellingen en Gezondheidsmarkt Vitamine Ea in Eastermar Algemeen 26 sep, 10:43
Afbeelding
Omgevallen transformator blijft nog weken liggen Algemeen 26 sep, 09:29
Afbeelding
Deze blauwe banen schieten in Friesland als ‘padelstoelen’ uit de grond Algemeen 25 sep, 19:15
Afbeelding
Nipt verlies Broekster Boys bij Pelikaan S: 3-2 Algemeen 25 sep, 19:07
Afbeelding
Voetballers van VV Kollum starten competitie met zege op Zuidhorn Algemeen 25 sep, 19:00
Afbeelding
Eindsprint van korfballers KV De Granaet net niet genoeg Algemeen 25 sep, 18:50
Afbeelding
Buitenpost verliest geflatteerd van Genemuiden Algemeen 25 sep, 18:41