Eigenaar Romke Postma bij twee Landrover Defenders. De linker is een door Postma omgebouwde Blackjack Edition.
Eigenaar Romke Postma bij twee Landrover Defenders. De linker is een door Postma omgebouwde Blackjack Edition. Foto: Actief Media

Autobedrijf Postma is dé youngtimer specialist van Friesland

Algemeen

DAMWALD - Voor de showroom van Autobedrijf Postma staan in keurige rijen dikke BMW X5's, Volvo XC90's en Landrover Defenders opgesteld. De modellen zijn minimaal vijftien jaar oud, maar verkeren in nieuwstaat. Over het algemeen zijn het auto's die je met je hart koopt, maar volgens eigenaar Romke Postma zijn het voor zakelijke rijders ook heel verstandige auto's om te kopen. "Omdat de auto's onder de youngtimer regeling vallen, betaal je maar heel weinig bijtelling en rijd je wel in een heel dikke auto rond."

Postma is een echte autoliefhebber. Voorin de showroom staat een Saker GT, een race-auto die hij nu en dan op het circuit uitlaat. Ook staat er een klassieke Ferrari 400i, deze hoopt Postma ooit eens op te knappen. Autobedrijf Postma is daarnaast een specialist in Alfa Romeo. Kopers van dit merk zijn vaak echte liefhebbers en kiezen een auto vaak niet op basis van lage kosten. Het moge duidelijk zijn: Postma Auto's is een garage voor echte 'petrolheads'.

Hoe zit het dan met die verstandige youngtimer regeling? "Het is vaak fiscaal aantrekkelijk om een auto zakelijk te rijden, omdat je alle kosten zakelijk kunt aftrekken. Wil je deze auto ook privé rijden dan moet je bijtelling betalen." Postma pakt de rekenmachine erbij. "Voor een youngtimer geldt een bijtellingstarief van 35%, dit wordt echter niet over de nieuwwaarde berekend, maar over de dagwaarde. Een vijftien jaar oude Volvo XC90 heeft bijvoorbeeld een dagwaarde van ongeveer 6000 euro. Je betaalt dan € 6000,- x 35%= € 2100,- x 49,5% (tarief inkomstenbelasting) = € 1039,50 per jaar, per maand is dit maar € 86,63. Voor veel minder geld dan een nieuwe VW Golf rijd je in een grotere auto met meer smoel." De meeste auto's die Autobedrijf Postma verkoopt zijn rijk uitgerust en voorzien van een dikke motor. "Alle BMW X5's hebben een V8 onder de motorkap." Postma haalt de auto's uit Zwitserland omdat deze vaak weinig kilometers hebben gedraaid en in goede staat zijn. Een goede staat is echter niet goed genoeg, Postma verkoopt de auto's in nieuwstaat. "Wij vervangen bijna alles: remblokken, remschijven, banden, waterpomp, distributieriem, et cetera. Ook bouwen wij een nieuw multimediasysteem in met touchscreen en achteruitrijcamera, want dat is wel prettig met een grote auto." Voor nog meer zekerheid worden de auto's afgeleverd met één, twee of drie jaar garantie, indien gewenst inclusief onderhoud.

Wellicht zit je in over de hogere brandstofkosten van zo'n dikke auto. Gelukkig is Autobedrijf Postma ook een RDW-erkend LPG G3-inbouwspecialist. De LPG-tank wordt op de plaats van het reservewiel ingebouwd. "Een auto op LPG kan vanaf zo'n 15.000 kilometer al uit", zegt Postma. "Daarnaast is LPG een veel schonere brandstof en dus beter voor het milieu dan benzine of diesel."

Bekijk het aanbod youngtimers van Autobedrijf Postma op de Conradi Veenlandstraat 96 in Damwoude.
autobedrijfpostma.nl | 0511-423636

Een rij BMW X5's. Allen zijn ze in nieuwstaat en voorzien van een smeuïge V8.
Kom gezellig langs in Oenkerk tijdens Koningsdag!
Van kleedjesmarkt tot brommertocht; een dag vol tradities en nieuwe avonturen! Algemeen 19 uur geleden
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie
Aeres Buitenpost viert 75 jarig bestaan met groots festival en reünie Algemeen 20 uur geleden
Jan-Anne uit Mitselwier: Wiebe, Anja en Sabine uit Nijewier; Elisabeth en Jelmer uit Ie; en Barend, Eelke en Nik namens stichting Ik ben Wil. De foto werd gemaakt door Lotte Vogt van stichting Ik ben Wil.
Samen fietsen voor Alzheimer: Eerste Vergeet-me-niet fietstocht 2024 Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Tytsy Willemsma (rechts) plaatste samen met amateur-historicus Harry van Borkulo (links) uit Hurdegaryp het elfde en laatste informatiebord van cortenstaal over stukjes geschiedenis van de gemeente. Hier bij de woning (achtergrond) van architect wijlen Abe Bonnema in Hurdegaryp.
Oproep 15 amateur-historici aan Tytsjerksteradiel: "Breng gemeente-archief op orde" Algemeen 22 apr, 18:30
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers.
Gemeente oriënteert zich op locaties voor asielzoekers Algemeen 22 apr, 18:00
v.l.n.r.: achteraan: Fenna Hoekstra, Swany de Haan, Shirien Elbakry (trainster), Larissa van der Woude, vooraan: Tessa van der Vliet, Nikée Feitsma, Nine Postma
Nederlandse kampioenen voor Turn- en Gymsport Dokkum! Algemeen 22 apr, 15:00
Afbeelding
Het belang van een stevig gefundeerde tuin Zaken 22 apr, 14:45
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker'
Inspectie van Onderwijs geeft dr. Theun de Vriesskoalle 'opstekker' Algemeen 22 apr, 13:00
De prejunioren
Ritmische groepen OBQ-DFS naar NK AHOY Algemeen 22 apr, 12:30
Concert zanger-pianist Roon Staal te Augustinusga in de Augustinitsjerke
Roon Staal doet Augustina aan tijdens lente tour Algemeen 22 apr, 11:00
Waar het hart vol van is…
Matthé Vos en André van der Meer in ontmoetingsdienst Algemeen 22 apr, 10:00
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen.
De Tarissing uit Rinsumageast door naar de finale van het NK schooldammen Algemeen 22 apr, 09:30
Succesvolle voorstellingen van Kain in Ferwert.
Succesvolle voorstellingen van Kaïn in Ferwert Algemeen 22 apr, 08:30